Osteopenia, etapa care precede osteoporoza, este sindromul care ne confirmă că ne confruntăm cu scăderea densității osoase.

Osteopenia este un sindrom asimptomatic, motiv pentru care este depistată târziu sau deloc. Diagnosticarea osteoponiei este importantă deoarece, pe măsura ce avansează, crește și riscul producerii de fracturi, din cauza fragilității oaselor. Totuși, în cazul în care pacientul a suferit o fractură datorată demineralizării oaselor, diagnosticul pus este de osteoporoză, indiferent de valoarea pe care o are densitatea minerală osoasă.

Cauzele apariției osteopeniei

• demineralizarea oaselor din cauza vârstei
• factorul genetic (o atentie deosebită trebuie să o aibă persoanele care au avut cazuri de osteoporoză în familie)
• un regim alimentar sărac în calciu și vitamina D
• boli de nutriție
• chimioterapia
• expunerea prelungita la radiații
• sedentarismul și imobilitatea
• fumatul și excesul de alcool

Diagnostic osteopenie

Oamenii de toate vârstele își pot  păstra oasele puternice, cu o dietă sănătoasă și un stil de viață echilibrat, care să includă sportul. Astfel, osteopenia poate fi ținută sub control, iar testarea densitații osoase se poate face chiar de două-trei ori pe an cu o tehnologie neinvazivă, fără radiații ( radiațiile pot aduce, în timp, prejudicii sănătății noastre generale).

Noi abordări pentru îmbunătățirea rezistenței osoase și a estimărilor riscului de fractură sunt necesare pentru o mai bună gestionare a pacienților osteoporotici. În acest context, REMS reprezintă o abordare valoroasă pentru diagnosticul de osteoporoză și predicția riscului de fractură, sunt concluziile Societății Europene pentru Aspecte Clinice și Economice ale Osteoporozei și Osteoartritei (ESCEO).

Testul Echos pentru determinarea densității și fragilității osoase se efectuează în clinica OSTEODENSY, cu echipamentul Echostation produs de firma italiana Echolight care detine patentul tehnologiei REMS. Acesta este un echipament unic în lume, complet neinvaziv, rapid și automat cu o sensibilitate în estimarea densității osoase de 5 ori mai mare decât DEXA.