Cuprins:

Ce reprezintă sistemul osos

“Scheletul unui adult este alcătuit din aproximativ 206 oase și, surpriză, aproximativ 360 articulații: 86 la nivelul craniului, 6 la nivelul gâtului, 66 în zona toracică, 76  în construirea coloanei vertebrale și pelvisului, 36 pentru fiecare membru superior și 31 pentru fiecare membru inferior. Numerele nu fixe, pot exista variații deoarece fiecare dintre noi este diferit și poată să aibă diverse particularități.

Ce sunt articulațiile

Articulația este reprezentată de totalitatea elementelor ce participă la unirea a două sau mai multe oase invecinate. Fiecare os din corp – cu excepția osului hioid din gât – se unește cu cel puțin un alt os cu ajutorul articulației. Forma articulațiilor este diferită, in funcție de rolul lor.

Care este rolul articulațiilor

Articulațiile, împreună cu oasele, tendonale și mușchii fac parte dintr-un sistem complex numit aparat locomotor . Rolul este acela de a susține poziția bipedă obținută de-a lungul evoluției, de protecție a organelor vitale (inima, plămâni, creier, etc) , de mișcare  și integrare.

Într-un cuvânt, ne folosim articulațiile în fiecare moment al vieții pentru lucruri simple cărora acum nu le acordăm atenție: pentru a ne îmbrăca, a merge la muncă și a comunica atât verbal (sunete) cât și non verbal.

Cauze ale durerilor de articulații

Există mai multe cauze ale durerilor, însă cauzele posibile depind parțial de vârstă. Cauza durerii articulare poate fi evidentă, cum ar fi după  accidentările sportive. Însă în alte momente, este posibil să fie nevoie de investigatii imagistice și de teste de laborator pentru a se stabili diagnosticul.

De asemenea, durerea articulară poate fi cauzată și de durerea resimțită de-a lungul cursului unui nerv. De exemplu, un disconfort la nivelul șoldului vă poate face să simțiți și durere la genunchi, numindu-se durere nervoasă.

Ce trebuie să facem atunci când ne doare o articulație

Putem resimți durere la nivelul articulatiilor, iar pentru ca medicul să determine cauza acestora, va adresa câteva întrebări, printre care:

  • În ce moment al zilei vă dor articulațiile mai tare?
  • Cât durează durerea? 15 minute, 30 de minute? Mai mult de 60 de minute?
  • Mișcarea vă ajută sau vă accentuează durerea?
  • Articulațiile sunt umflate? Roșii? Calde?

Este imperios să ne prezentăm la medic și să evaluăm cauza durerii înainte de a exista complicații medicale. În cadrul consultație se va stabili un plan de investigașii de laborator și imagistice pentru a putea contura un diagnostic cât mai complet și corect. Stabilirea unui diagnostic corect va necesita mai multe vizite și controale. Medicul va hotărî dacă este necesară efectuarea unei radiografii, ecografii musculoscheletale sau RMN (rezonantță magnetică).

Îndrumări pentru a avea articulații sănătoase

Articulațiile, situate în tot organismu, joacă un rol esențial în mobilitatea și starea de bine generală. O multitudine de factori pot afecta articulațiile: inflamația, leziunile, atrofia musculară și suprautilizarea, însă există lucruri pe care le putem face pentru a le proteja și a preveni degenerarea. Printre acestea, amintim:

  • mișcarea fizică zilnică și sportul,
  • evitarea menținerii prelungite a aceleiași poziții,
  • postura corectă în timpul mersului, statului la birou,
  • menținerea unei greutăți corporale corecte,
  • somnul de calitate,
  • alimentație echilibrată si bogata in minerale si vitamine.

De asmenea, este necesar să avem grijă de starea mentală și emoțională. În primul rând, putem apela la meditație, psihoterapie, yoga, exerciții de respirație, băi cu săruri Epsom. Sărurile Epsom sunt bogate în magneziu și sulfat, despre care se crede că sunt absorbite în corp pentru a ajuta la relaxarea articulațiilor rigide.

În concluzie, este bine să avem grijă de articulațiile noastre, iar la durere, este necesară prezentarea la medic. Cu ajutorul diagnosticării corecte și a inițierii planului de tratament, dar si a unei bune colaborări medic – pacient, putem stabili o calitate a vieții mai bună. “

Text Dr. Buzatu Casandra, medic specialist reumatolog

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/analize-pentru-oase/