„Scheletul unui adult este alcatuit din aproximativ 206 oase si, surpriza, aproximativ 360 articulatii: 86 la nivelul craniului, 6 la nivelul gatului, 66 in zona toracica, 76  in construirea coloanei vertebrale si pelvisului, 36 pentru fiecare membru superior si 31 pentru fiecare membru inferior. Numerele nu sunt batute in cuie, pot exista variatii deoarece fiecare dintre noi este diferit si poate sa aiba diverse particularitati.

Ce sunt articulatiile?

Articulatia este reprezentata din totalitatea elementelor ce participa la unirea a doua sau mai multe oase invecinate.

Care este rolul articulatiilor?

Articulatiile, impreuna cu oasele, tendonale si muschii fac parte dintr-un sistem complex numit aparat locomotor . Rolul este acela de a sustine pozitia bipeda obtinuta de-a lungul evolutiei, de protectie a organelor vitale (inima, plamani, creier, etc) , de miscare  si integrare.

Intr-un cuvant ne folosim articulatiile in fiecare moment al vietii, pentru lucruri simple carora acum nu le acordam atentie:  pentru a ne imbraca, a merge la munca si a comunica atat verbal (sunete) cat si non verbal.

Se poate resimti durere la nivelul articulatiilor, iar pentru ca medicul sa determine cauza acestora, va adresa cateva intrebari, printre care:

  • In ce moment al zilei va dor articulatiile mai tare?
  • Cat dureaza durerea? 15 minute, 30 de minute? Mai mult de 60 de minute?
  • Miscarea va ajuta sau va accentueaza durerea?
  • Articulatiile sunt umflate? Rosii? Calde?

Ce trebuie sa facem atunci cand ne doare o articulatie?

Sa ne prezentam la medic si sa aducem toate documentele medicale pe care le avem acasa. In cadrul consultatie se va stabili un plan de investigatii de laborator si imagistice pentru a putea contura un diagnostic cat mai complet si corect. Stabilirea unui diagnostic corect va necesita mai multe vizite si controale. Medicul va hotari daca este necesara efectuarea unei radiografii, ecografii musculoscheletale sau RMN (rezonanta magnetica).

In concluzie, este necesara prezentarea la medic cand exista dureri articulare. Cu ajutorul unei bune colaborari medic – pacient, ajuntandu-ne de investigatii de laborator si imagistice putem sa ajungem la un diagnostic corect. Este nevoie de rabdare, atentie si nu in ultimul rand incredere.”

Dr. Buzatu Casandra