“Acesta este un subiect controversat. Exista multiple reclame la televizor, radio si pe internet pentru diverse suplimente . Multi dintre noi au tendinta sa inceapa sa faca un stoc semnificativ de vitamine si minerale pentru a ne proteja.  

“Este corect? Este bine? Pot sa existe reactii adverse?”

NU este corect. NU este bine sa luam suplimente daca nu avem nevoie. DA, pot exista anumite reactii nedorite.

O alimentatie echilibrata ce include alimente din toate clasele este suficienta pentru a conferi corpului nostru necesarul de vitamine si minerale.

“Totusi, ma simt obosit, nu ar fi bine sa iau niste calciu, magneziu, niste B-uri? Ce rau imi pot face?”

Mergeti mai intai la medicul de familie sau un medic specialist si faceti niste analize .

Sa ne gandim un pic. Calciu spre exemplu, in exces, determina depunerea la nivelul vaselor de sange, in special arterelor, coronarelor, si poate creste riscul de ischemie cardiaca sau la alte nivele. Nu in ultimul rand, calciu in exces se elimina in urina si poate sa duca la aparitia de litiza renala (pietre la rinichi) .

Vitaminele din grupul B, in special B12 sunt indicate pacientilor cu neuropatii  (amorteli), anemie macrocitara, deficite de memorie, etc. Vitamina B 12 este implicata in buna fuctionare a sistemului nervos, participand la procesul de metabolizare a proteinelor, glucidelor, lipidelor. Vitamina B12 are un rol esential in procesul de reinnoire celulara, participand activ la procesul de sintetizare a ADN-ului. Fara vitamina B12, ADN-ul nu se poate replica in conditii normale, ceea ce inseamna ca un deficit duce la aparitia semnelor de imbatranire prematura.

DAR ce se intampla cand acesta vitamina este administrata unui pacient cu un proces neoplazic (cancer)? Va stimula inmultirea si dezvoltarea ceulelor canceroase.

Acesta este motivul pentru care administrarea acestor vitamine trebuie facuta sub supravegherea si la indicatia unui medic, dupa ce s-a facut un istoric medical amanuntit.

Vitamina D este buna? Trebuie sa iau?

Vitamina D este o vitamina foarte importanta ce este implicata in mentinerea echilibrului fosfo-calcic.  Ea se sintetizeaza si activeaza la nivelul pielii si rinichilor. Un adult tanar ce nu are contraindicatie de expunere la soare si are un regim de viata exchilibrat, nu necesita suplimentarea de vitamina D. In cazul in care medicul banuieste un deficit , va recomnada dozarea acesteia.

Ma dor articulatiile, am luat suplimente pentru articulatii, de ce nu imi trec durerile?

Suplimentele articulare/ condroprotectoarele nu vor face intotdeauna durerea sa dispara. Scopul lor este sa mentina, in masura in care se poate, integritatea cartilajului articular, intarziind cat mai mult degradera acestuia . Atunci cand, cartilajul articular nu mai exista sau este foarte degradat, beneficiile ce pot fi obtinute sunt minime sau chiar inexistente. Condroprotectorele ar trebuii luate cand remarcam primele dureri articulare mai constante, in speranta ca in acest fel vom reusi sa intarziem cat mai mult degradarea articulara.

Pentru a putea obtine beneficiul maxim, inainte de a ne automedica este mai bine si mai sigur sa cerem sfatul medicului.” 

 Dr. Buzatu Casandra