“Acesta este un subiect controversat. Există multiple reclame la televizor, radio și pe internet pentru diverse suplimente . Mulți dintre noi au tendința să înceapă să facă un stoc semnificativ de vitamine și minerale pentru a ne proteja.  

“Este corect? Este bine? Pot exista reacții adverse?”

NU este corect. Nu este bine să luăm suplimente dacă nu avem nevoie. Da, pot exista anumite reacții nedorite.

O alimentație echilibrată ce include alimente din toate clasele este suficientă pentru a conferi corpului nostru necesarul de vitamine și minerale.

“Totuși, mă simt obosit, nu ar fi bine să iau niste calciu, magneziu, niste B-uri? Ce rău imi pot face?”

Mergeți mai întâi la medicul de familie sau un medic specialist, care va recomanda realizarea unor teste de laborator înainte de a propune o schemă de tratament cu suplimente.

Calciu spre exemplu, în exces, determină depunerea la nivelul vaselor de sânge, în special arterelor, coronarelor, și poate crește riscul de ischemie cardiacă sau la alte nivele. Nu în ultimul rând, calciu în exces se elimină în urină și poate să ducă la apariția de litiză renală (pietre la rinichi).

Vitaminele din grupul B, în deosebi B12, sunt indicate pacienților cu neuropatii  (amorțeli), anemie macrocitară, deficite de memorie, etc. Vitamina B 12 este implicată în buna fucționare a sistemului nervos, participând la procesul de metabolizare a proteinelor, glucidelor, lipidelor. Vitamina B12 are un rol esențial în procesul de reînnoire celulară, participând activ la procesul de sintetizare a ADN-ului. Fără vitamina B12, ADN-ul nu se poate replica în condiții normale, ceea ce înseamnă că un deficit duce la apariția semnelor de îmbătrânire prematură.

DAR ce se întamplă când acestă vitamina este administrată unui pacient cu un proces neoplazic (cancer)? Va stimula înmulțirea și dezvoltarea ceulelor canceroase.

Acesta este motivul pentru care administrarea acestor vitamine trebuie făcută sub supravegherea și la indicația unui medic, după ce s-a realizat un istoric medical amănunțit.

Vitamina D este bună? Trebuie să iau?

Vitamina D este o vitamină foarte importantă ce este implicată în menținerea echilibrului fosfo-calcic. Ea se sintetizează și activează la nivelul pielii și rinichilor. Un adult tânăr ce nu are contraindicație de expunere la soare și are un regim de viață exchilibrat, nu necesită suplimentarea de vitamina D. În cazul în care medicul suspectează un deficit, va recomnada dozarea acesteia.

Ma dor articulațiile, am luat suplimente pentru articulații, de ce nu îmi trec durerile?

Suplimentele articulare/ condroprotectoarele nu vor face intotdeauna durerea sa dispara. Scopul lor este sa mentina, in masura in care se poate, integritatea cartilajului articular, intarziind cat mai mult degradera acestuia . Atunci cand, cartilajul articular nu mai exista sau este foarte degradat, beneficiile ce pot fi obtinute sunt minime sau chiar inexistente. Condroprotectorele ar trebuii luate cand remarcam primele dureri articulare mai constante, in speranta ca in acest fel vom reusi sa intarziem cat mai mult degradarea articulara.

Pentru a putea obtine beneficiul maxim, inainte de a ne automedica este mai bine si mai sigur sa cerem sfatul medicului.” 

 Text Dr. Buzatu Casandra, medic specialist reumatolog 

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/2021/09/17/osteoporoza-cauze-simptome-diagnosticare-si-tratament/