Cuprins:

Durerile articulare și localizarea lor

În primul rând, durerile articulare de cele mai multe ori apar odată cu înaintarea în vârsta. De obicei, durerile articulare se manifestă la nivelul încheieturilor, genunchilor sau a umerilor.

Aceste dureri pot semnala, de asemenea, și infecții sau alte afecțiuni. În cele ce urmează se vor prezenta câteva dintre cauzele durerilor la nivelul articulațiilor, simptome și cum s-ar putea trata acestea. Astfel încât să te poți îndrepta către medicul specialist cu încredere și fără întârzâiere.

Cele mai frecvente cauze ale durerilor articulare

Atunci când simțim durere corpul nostru ne transmite un semnal direct spunându-ne că este cazul să luam măsuri prin apelarea la sfatul unui medic specialist. Durerea reprezintă un simptom al afecțiunilor articulare, care poate avea caracter inflamator sau este de origine mecanică.

 1. Durerea cu caracter inflamator la nivelul articulațiilor se instalează în timpul nopții sau este resimțită în cursul dimineții sau după un repaus prelungit. Este însoțită de rigiditate pe o durată mai lungă de timp (mai mult de 45 minute) și este ameliorată de mișcare fizică.
 2. Durerea de cauză mecanică a articulațiilor apare la efort fizic. Ea poate fi însoțită de rigiditate de scurtă durată și cedează în repaus.

Un alt aspect important pe care nu trebuie să îl ignorăm, este  iradierea durerii. Spre exemplu în afecțiuni ale coloanei vertebrale în funcție de nivelul la care există leziunea, iradierea durerii este diferită (anterior până la zona inghinală, la nivelul feselor, iradiere până la nivelul genunchilor, chiar cu instabilitate la acest nivel sau până la nivelul călcâielor/degetelor.)

Printre articulațiile care pot cauza durerea se mentioneaza:

1) articulații axiale (coloana vertebrală, articulațiile sacroiliace);

2) articulații periferice (articulațiile mâinilor, cotul, glezna, genunchiul). Durerea pate fi însoțită sau nu de modificări de culoare, inflamație secundară sau în urma unor traumatisme.

Una dintre cauzele principale ale durerii este Artrita. Sub acest nume pot fi înglobate afectări ale oaselor, cartilajului articular și a ligamentelor.

Cauze secundare ale artrozei pot fi: bolile metabolice, modificările anatomice, traumatisme, boli inflamatorii, boli neurologice, boala Paget.

Alte cauze ale durerilor articulare pot fi:

 • Schimbări bruște de temperatură sau presiune atmosferică;
 • Traume fizice, de cele mai multe ori în urma unor accidentări;
 • Osteoporoza;
 • Infecția osoasă;
 • Fibromialgia
 • Guta și burșita;

Factorii de risc pentru apariția durerilor

Există mai mulți factori de risc, iar aceștia pot fi încadrați în două categorii: factori de risc modificabili și factori de risc nemodificabili.

Dintre factorii de risc nemodificabili, vom menționa:

 • Sexul
 • Vârsta
 • Predispoziția genetică.

Iar dintre factorii de risc modificabili, vom aminti:

 • Greutatea
 • Stilul de viață (consumul de alcool, tutun)
 • Ocupația
 • Efortul fizic
 • Sedentarismul

Cand ar trebui să apelăm la medic

Este bine să apelăm la sfatul unui medic specialist în cazul în care ne confruntăm cu dureri articulare persistente deoarece acestea pot ascunde afecțiuni care pot fi tratate mai ușor dacă sunt descoperite la timp.

Urmărirea unor principii care să asigure calitatea vieții poate preveni apariția afecțiunilor articulare.

Diagnosticul durerilor articulare

Pentru un diagnostic corect sunt necesare mai multe investigații:

 • Examenul clinic  și istoricul personal sau screeningul pacientului în care medicul adresează o serie de întrebări pentru a realiza “profilul” cât mai corect. Printre întrebări se vor regăsi: motivul prezentării la medic, simptomele, caracteristicile durerii, indicarea articulațiilor implicate, istoricul de traumatisme etc.
 • Investigații de laborator. Testele de sânge  pentru evaluarea sindromului inflamator, prezența factorului rheumatoid sau a anticorpilor specifici, hemograma, acid uric și creatinine, fosfatază alcalină. Sunt doar parte dintre factorii care ajută la orientarea diagnosticului.
 • Examene imagistice. În funcție de simptomatologie, avem la dispoziție mai multe instrumente, cum a fi radiografia, ecografia muschuloscheletală, IRM, schintigrafie osoasă, electromiografie, osteodensitometrie pentru evaluarea densității minerale osoase și a scorului de fragilitate osoasă.

Cum se pot trata durerile articulare

În urma unui set de investigații efectuate la recomandarea medicului, acesta din urmă va stabili un diagnostic căruia îi va atașa tratament adecvat.  Unele produse farmaceutice acționează pe termen scurt asupra durerii, altele aduc și remedii pe termen lung. Tratamentului medicamentos i se poate asocia în funcție de situație și terapie suport precum: kinetoterapia și fizioterapia sau acupunctura. Acestea pot conduce la ameliorarea durerii contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții cu dureri articulare.

Tratamentul durerii articulare este multidisciplinar incluzând atât tratament medicamentos cât și terapie fizică. De asmenea, trebuie completat prin educația pacientului. Imperios este să fie explicate activitățile ce trebuie efectuate, ce eforturi trebuie evitate și de asemenea, pacientul trebuie încurajat să efectueze mișcare fizică, bineînțeles în limitele personale.

Conștientizarea responsabilității personale pentru o calitate mai buna a vieții include:

 • Evitarea fumatului;
 • Evitarea consumului regulat de alimente care pot conduce la creșterea în greutate;
 • Evitarea suprasolicitării fizice a corpului;
 • Evitarea consumului de alcool excesiv.
 • În cazul practicării unor sporturi, se recomandă: utilizarea unor echipamente adecvate, efectuarea unui set de exerciții de încălzire, evitarea situațiilor de risc și care pot produce traume motorii. De exemplu, alergarea fără echipament adecvat pe un teren asfaltat poate conduce la deteriorarea articulațiilor și instalarea unor afecțiuni articulare.

În anumite situații există și opțiunea unui tratament chirurgical. În aceste cazuri, pacientul va fi evaluat de un specialist și i se vor explica riscurile și beneficiile.

“Cu ajutorul unei bune colaborări medic – pacient, ajuntându-ne de investigații de laborator și imagistice, putem să ajungem la un diagnostic corect. Este nevoie de răbdare, atenție și nu în ultimul rând încredere” spune doamna dr Buzatu Casandra, medic specialist reumatolog.

Text Dr Casandra Buzatu, medic specialist reumatolog

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/analize-pentru-oase/