Genunchiul, parte a membrului inferior

Genunchiul reprezinta in organismul nostru una dintre cele mai complexe si mai mari articulatii. Genunchiul uneste osul coapsei (femurul) de un alt os, numit tibie. Un os mai mic, care functioneaza alaturi de tibie (numit fibula sau peroneu) si rotula sunt celelalte oase care alcatuiesc articulatia genunchiului. Tendoanele conecteaza oasele genunchiului de muschii piciorului, care misca articulatia genunchiului. Ligamentele unesc oasele genunchiului si ofera stabilitate genunchiului.

Durerea de genunchi

Durerea de genunchi este frecventa, ea poate fi localizata doar in zona genunchiului sau poate fi difuza  si are multiple cauze:

* accidentari sau leziuni (un os rupt, un ligament rupt sau o ruptura de menisc);

* afectiuni medicale: artrita, infectii;

* afectiuni cauzate de utilizarea intensiva a genunchiului (suprasolicitarea articulatiilor sau uzarea lor): artroza, sindromul femuro-patelar, tendinta si bursita.

In cele mai multe cazuri, durerea de genunchi este insotita de restrictii de natura fizica. In urma unui examen amanuntit realizat de catre un medic specialist se va stabili diagnosticul si tratamentul de urmat.

Diagnostic

Specialitatile medicale care se ocupa de diagnosticare sunt fie reumatologia, in cazul artritei sau a problemelor de articulatii, fie ortopedul si/sau chirurgul ortoped.

Atunci cand durerea persista si nu se reduce la repaus (la o perioada de odihna) sau nu dispare in decurs de cateva zile, ea trebuie sa fie evaluate de catre un medic. Pe langa durere, alte semne si simptome ce pot aparea sunt:

 • Tumefactia articulara;
 • Instabilitatea articulatiilor;
 • Rigiditatea articulatiilor;
 • Modificarea culorii pielii in zona genunchiului;
 • Caldura locala la nivelul genunchiului
 • Imposibilitatea de a indrepta genunchiul.

Pe langa intrebarile generale din timpul evaluarii clinice, medicul va examina genunchiul (indoirea lui, palparea unei inflamatii, verificare stabilitate ligamente). Ulterior, cel mai probabil se solicita investigatii suplimentare (radiografie, RMN, analize de sange, punctie intraarticulara etc).

Cauze

Atunci cand cauza o reprezinta accidentarea sau lovitura, durerea este brusca. Atunci cand cauza este, de exemplu, degenerativa (artroza), durerea este insidioasa, progresiva. In urma investigatiilor recomandate de catre medic se poate stabili diagnostic precum: entorse de ligament, rupturi de menisc, fracturi la nivelul genunchiului, dislocarea genunchiului.

Folosirea excesiva a genunchiului din varii motive, fie persoana se antreneaza prea mult pentru un sport, fie se antreneaza insuficient si necorespunzator predispune o persoana la durere de genunchi. Pentru ca genunchiul este utilizat intr-un mod intensiv, pot aparea infamatii ale tendoanelor, inflmamatii ale articulatiilor, bursitele (inflamatia burselor – saculeti umpluti cu lichid intre tesuturi).

De asemenea, obezitatea este un factor care influenteaza durerea de genunchi prin presiunea pusa pe articulatii din cauza kilogramelor in plus.

Un numar mare de afectiuni medicale pot cauza dureri ale genunchilor, de aceea este important sa constientizam importanta diagnosticarii si tratarii inainte de a produce efecte ireversibile asupra calitatii vietii.

Unele din aceste afectiuni pot fi:

*atrita reumatoida, care este o boala autoimuna. Ea afecteaza orice articulatie din organism, in special cea a genunchilor. In cazul in care pacientul amana diagnosticarea si tratamentul, ea poate provoca o deteriorare permanenta a articualtiei genunchiului.

*gonartroza este cauzata de inaintarea in varsta si de uzura, fiind cea mai comuna forma de artrita.

*osteoporoza care afecteaza intreg sistemul osos prin slabirea arhitecturii acestuia, dar si a densitatii minerale din compozitia lui. Poate conduce la fracturi de fragilitate.

Tratament

 Osteoporoza fiind o boala tacuta, nu prezinta simptome. De aceea este important sa prevenim si intarzaiem aparitia acesteia, ceea ce se poate reusi doar prin prezenta la medic si evaluarea structurii osoase periodic (osteodensitometrie, teste de laborator ale sangelui, etc).

Odata ce se descopera stadiul de osteopenie (precedent osteoporozei) se pot realiza modificari in stilul de viata al pacientului care sa ajute la intarzaierea aparitiei osteoporozei sau chiar la mentinerea diagnosticului prezent pentru totdeauna. 

Pentru durerile de genunchi cu alte cauze, in functie de diagnostic, medicul stabileste tratamentul. Printre posibilitati, se enumera:

 • masaj, fizioterapie, kinetoterapie;
 • repaus pentru reducerea inflamatiilor;
 • tratament medicamentos;
 • infliltratii;
 • interventii chirurgicale.

Toate acestea sunt realizabile prin constientizare si respectarea indicatiilor medicale din partea pacientului. Colaborarea medic-pacient ar trebui sa se bazeze pe rabdare, atentie, constientizare si incredere.