Cuprins:

Parte a membrului inferior, genunchiul

Genunchiul reprezintă în organismul nostru una dintre cele mai complexe și mai mari articulații. Genunchiul unește osul coapsei (femurul) de un alt os, numit tibie. Un os mai mic, care funcționează alături de tibie (numit fibulă sau peroneu) și rotulă sunt celelalte oase care alcătuiesc articulația genunchiului. Tendoanele conectează oasele genunchiului de mușchii piciorului, care mișcă articulația genunchiului. Ligamentele unesc oasele genunchiului și oferă stabilitate acestuia.

Ai durere de genunchi? Iată care pot fi cauzele

Durerea de genunchi este frecventă și poate fi localizată doar în zona genunchiului sau poate fi difuză. Are multiple cauze:

  • accidentări sau leziuni (un os rupt, un ligament rupt sau o ruptură de menisc);
  • afecțiuni medicale: artrită sau infecții;
  • afecțiuni cauzate de utilizarea intensivă a genunchiului (suprasolicitarea articulațiilor sau uzarea lor): artroza, sindromul femuro-patelar, tendinta și burșita.

Atunci când cauza o reprezintă accidentarea sau lovitura, durerea este bruscă. Atunci când cauza este, de exemplu, degenerativă (artroza), durerea este insidioasă, progresivă. În urma investigațiilor recomandate de către medicul specialist se poate stabili diagnostic precum: entorse de ligament, rupturi de menisc, fracturi la nivelul genunchiului, dislocarea genunchiului.

Folosirea excesivă a genunchiului este o altă cauză întâlnită constant. Fie persoana se antrenează prea mult pentru un sport, fie se antrenează insuficient și necorespunzator. Pentru că genunchiul este utilizat într-un mod intensiv, pot apărea infamații ale tendoanelor, inflmații ale articulațiilor, burșitele (inflamația burselor – săculeți umpluți cu lichid între țesuturi).

De asemenea, obezitatea este un factor care influențează durerea de genunchi prin presiunea pusă pe articulații din cauza kilogramelor în plus.

Un număr mare de afecțiuni medicale pot cauza dureri ale genunchilor, de aceea este important să conștientizăm importanța diagnosticării și tratării înainte de a produce efecte ireversibile asupra calității vieții.

Unele dintre aceste afecțiuni pot fi:

  • atrita reumatoidă, care este o boală autoimună. Ea afectează orice articulație din organism, în special cea a genunchilor. În cazul în care pacientul amână diagnosticarea și tratamentul, ea poate provoca o deteriorare permanentă a articulației genunchiului.
  • gonartroza este cauzată de înaintarea în vârstă și de uzură, fiind cea mai comună formă de artrită.
  • osteoporoza care afectează întreg sistemul osos prin slăbirea arhitecturii acestuia, dar și a densității minerale din compoziția lui. Poate conduce la fracturi de fragilitate.

Află care sunt medodele de diagnostic pentru durerea de genunchi

Specialitățile medicale care se ocupă de diagnosticare sunt fie reumatologia, în cazul artritei sau a problemelor de articulații, fie ortopedul și/sau chirurgul ortoped.

Atunci cand durerea persistă și nu se reduce la repaus (la o perioadă de odihnă) sau nu dispare în decurs de câteva zile, ea trebuie să fie evaluată de catre un medic. Pe lângă durere, alte semne și simptome ce pot apărea sunt:

  • Tumefacția articulară;
  • Instabilitatea articulațiilor;
  • Rigiditatea articulațiilor;
  • Modificarea culorii pielii în zona genunchiului;
  • Căldura locală la nivelul genunchiului.
  • Imposibilitatea de a îndrepta genunchiul.

Pe lângă întrebările generale din timpul evaluării clinice, medicul va examina genunchiul (îndoirea lui, palparea unei inflamații, verificare stabilitate ligamente). Ulterior se solicită investigații suplimentare (radiografie, RMN, analize de sânge, puncție intraarticulară etc).

Metodele de tratament sunt personalizate

Pentru durerile de genunchi, în functie de diagnostic, medicul stabilește planul de tratament pentru pacient. Printre posibilități, se enumeră:

  • masaj, fizioterapie, kinetoterapie;
  • repaus pentru reducerea inflamațiilor;
  • tratament medicamentos;
  • infiltrații;
  • intervenții chirurgicale.

Osteoporoza fiind o boală tacuta, nu prezintă simptome. De aceea este important să prevenim și întârzâiem apariția acesteia, ceea ce se poate reuși doar prin prezența la medic și evaluarea structurii osoase periodic (osteodensitometrie, teste de laborator ale sângelui, etc).

Odată ce se descoperă stadiul de osteopenie (precedent osteoporozei) se pot realiza modificări în stilul de viață al pacientului care să ajute la întârzâierea apariției osteoporozei sau chiar la menținerea diagnosticului prezent pentru totdeauna.

De reținut

Toate acestea sunt realizabile prin conștientizare și respectarea indicațiilor medicale din partea pacientului. Colaborarea medic-pacient ar trebui să se bazeze pe răbdare, atenție, conștientizare și încredere.

Text Dr. Alma Nicu, medic specialist reumatolog

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/analize-pentru-oase/