Despre tiroidita Hashimoto

Cauze ale tiroiditei Hashimoto

Simptomele tiroiditei Hashimoto

Diagnostic și tratament pentru tiroidita cronică autoimună

De reținut

Despre tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto, denumită și tiroidită cronică autoimună, este o afecțiune a glandei tiroide în care este implicat sistemul imunitar. Așa cum îi spune și titulatura, este încadrată în sfera bolilor autoimune. În ultimii ani a cunoscut o creștere debordantă, 1 din 8 femei dezvoltând tiroidită cronică autoimună.

Cauze ale tiroiditei Hashimoto

Cauzele apariției nu sunt cunoscute, deși oamenii de știință încă realizează studii pe baza acestei tematici. Moștenirea genetică, vârsta, sexul, factori de mediu sau unele infecții pot contribui la creșterea riscului de a dezvolta acestă boală.

Deseori debutul bolii nu poate fi precizat deoarece nu în toate situațiile apar simptome care să direcționeze pacientul către existența unei boli tiroidiene. Totuși, uneori fie datorită unor acuze, fie a unor controale de rutină (indicat să fie efectuate periodic) se poate suspiciona tiroidita Hashimoto. Prin corelația simpotomelor pacientului, investigații de laborator și ecografie tiroidiană, medicul endocrinolog poate emite un diagnostic, tratament și recomandări.

Simptomele tiroiditei Hashimoto

Sunt semnale pe care organismul ni le transmite, fiind util să le monitorizăm, iar dacă persistă, să ne adresam unui medic endocrinolog. Printre acestea se enumeră:

  • Creștere bruscă sau scădere în greutate în condițiile aceluiași stil de alimentație și activitate fizică;
  • Intoleranță la frig sau la cald;
  • Fragilitate accentuată a unghiilor și firului de păr;
  • Oboseală nejustificată și tulburări de somn;
  • Depresie, stari de agitație, nervozitate;
  • Tulburări de ritm cardiac nejustificate și variații tensionale etc

Diagnostic și tratament pentru tiroidita cronică autoimună

Tiroidita Hashimoto nu poate fi prevenită, însă odată ce este descoperită poate fi monitorizată, tratată (dacă este necesar) și ținută sub control.

Sunt necesare controale endocrinologice și teste de laborator cu o periodicitate pe care o stabilește medicul curant sub observația căruia se află pacientul. De ce? Pentru că inclusiv titulatura ei specifică faptul că este o boală cronică.

Tiroidita cronică autoimună se poate menține cu normo funcție tiroidiană atunci când se cere urmărirea periodică a bolii și unele măsuri generale alimentare completate cu tratament nespecific. Sau cu disfuncție tiroidiană, de cele mai multe ori cu hipotiroidie care odată instalată este definitivă și necesită tratament specific toată viața.

Evoluția bolii este bună în condițiile unui tratament adecvat fără a afecta calitatea vieții în cazul respectării indicațiilor medicale. Nu se recomandă în general intervențiile chirurgicale,  decât în condițiile asocierii Tiroiditei Hashimoto cu unul sau mai multi noduli tiroidieni.

Tratamentul bolii implică măsuri de ordin general, precum evitarea excesului de iod (sare iodată, miez de nucă, spirulină, propolis, fructe de mare etc) și administrare suplimentară de seleniu (conform recomandărilor medicului curant). În cazul disfuncțiilor tiroidiene cauzate de Tiroidita Hashimoto se administrează fie hormon tiroidian (în caz de hipotiroidie), fie blocant al activității în exces a glandei tiroide (în caz de hipertiroidie).

De reținut

Atât în ceea ce privește diagnosticarea tiroiditei Hashimoto, cât și în urmărirea ulterioară a evoluției ei, trebuie să existe o comunicare permanentă între medic și pacient. De asemenea, respectarea monitorizării periodice a bolii și a eventualelor ei conscințe. Acest lucru se poate realiza prin vizite periodice endocrinologice, fiecare medic și pacient dorindu-și un control cât mai eficient al bolii.

Text Dr. Corina Tabarcea, medic primar endocrinolog

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/2021/03/12/bolile-endocrinologice-si-osteoporoza/