Vitamina D si importanta ei in organismul uman

Avantajele consumului Vitaminei D

90% din vitamina D de care are nevoie corpul nostru se obtine prin expunerea corecta la soare motiv pentru care se mai numeste si “vitamina soarelui. Restul procentelor sunt obtinute atat prin dieta alimentara (peste, avocado, migdale, oua, cereale, ciuperci, lactate sau carne de vita) si/sau la nevoie suplimente a caror doza este recomandata exclusiv de catre medicul curant.

Printre principalele avantaje ale consumului acestei vitamine sunt:

  1. Ajuti sistemul imunitar sa lupte impotriva diverselor afectiuni.
  2. Ajuti la asimilarea calciului in organism si la mentinerea structurii osoase sanatoase;
  3. Intarzai aparitia osteoporozei si poti preveni bolile autoimune precum artrita reumatoida, scleroza multipla, boala Hashimoto.
  4. Vei preveni numeroase alte boli, precum rahitismul sau afectiunile cardiovasculare;
  5. Poti preveni depresia si indispozitia.

Pentru perioada de iarna cand exista o scadere in sinteza vitaminei D se recomanda administrarea de suplimente. Intotdeauna masurile de preventie se discuta cu medicul curant, deoarece acestea trebuie personalizate pentru fiecare caz in parte. Excesul de vitamina D este daunator pentru organism precum si lipsa acestei vitamine.

Sistemul osos si vitaminele

Actiunile vitaminei D sunt esentiale pentru sistemul osos. Ea este absolut necesara pentru fixarea calciului in oase și pentru menținerea unui nivel normal al fosforului in sange. In lipsa sa, calciul este eliminat de rinichi. Această proprietate a vitaminei D o face esentiala pentru cresterea si dezvoltarea sistemului osos la copii, carența sa fiind asociata cu rahitismul.

Alte beneficii se regasesc in: sistemul muscular si in mentinerea sanatatii dintilor, a unghiilor si a parului.

Osteoporoza si vitaminele

Atunci cand ne gandim la osteoporoza, nu trebuie sa ne limitam doar la oase și la cantitatea necesara de vitamine. Cumulul de factori: calciu in combinaţie cu un nivel echilibrat de magneziu și de vitamina D, stilul de viata sanatos si miscare zilnica  conduc la prevenirea sau intarzaierea aparitiei osteoporozei. De asemenea, permite calciului sa ajunga acolo unde este nevoie de el.

Cand apare osteoporoza?

Atunci cand viteza de dizolvare a osului este mai mare decat viteza de formare a acestuia.  Apare deci o pierdere osoasa care poate conduce la afectiuni precum osteoporoza sau la demineralizarea osoasa, care conduc la fracturi sau deformații. Din cauza stilului de viata din ce în ce mai sedentar, in mod “fast-food”, cu o activitate profesionala bazata in multe cazuri in pozitia de sezut la birou, incidența bolilor precum osteoporoza nu mai este legata doar de procesul de îmbatranire. Chiar și femei cu varsta intre 30-40 de ani pot experimenta stadii inițiale ale osteoporozei (osteopenia). De asemenea și alți factori precum estrogenul, testosteronul sau dezechilibrul hormonal pot afecta metabolismul oaselor.

Preventie – tratament

Odata instalata osteoporoza, nu este posibila refacerea masei osoase. Totusi interventia precoce poate intarzaia sau preveni aparitia osteoporozei iar tratamentul poate opri progresia bolii.

Cu speranta descoperirii unor tratamente care sa poata reface masa osoasa nu uitati ca pentru a trata o afectiune ea trebuie sa fie in primul rand diagnosticata. Este indicat sa nu intarzaiem vizita la medic, ci sa ne prezentam inaintea aparitiei fracturilor sau a durerilor. In aceste situatii, interventiile in scop terapeutic au beneficii mai reduse.