Cuprins:

Sistemul osos și vitamina D

Acțiunile vitaminei D sunt esențiale pentru sistemul osos. Ea este absolut necesară pentru fixarea calciului în oase și pentru menținerea unui nivel normal al fosforului în sânge. În lipsa sa, calciul este eliminat de rinichi. Această proprietate a vitaminei D o face esențiala pentru creșterea și dezvoltarea sistemului osos la copii, carența sa fiind asociată cu rahitismul.

Alte beneficii se regăsesc în: sistemul muscular și în menținerea sănătății dinților, a unghiilor și a părului.

Avantajele consumului de Vitamina D

90% din vitamina D de care are nevoie corpul nostru se obține prin expunerea corectă la soare, motiv pentru care se mai numește și “vitamina soarelui“. Restul procentelor sunt obținute prin dieta alimentară (pește, avocado, migdale, ouă, cereale, ciuperci, lactate sau carne de vită) și/sau la nevoie suplimente a căror doză este recomandată exclusiv de către medicul curant.

Printre principalele avantaje ale consumului acestei vitamine sunt:

  1. susținerea sistemului imunitar să lupte împotriva diverselor afecțiuni.
  2.  ajută la asimilarea calciului în organism și la menținerea structurii osoase sănătoase;
  3. se întârzâie apariția osteoporozei și se poate preveni bolile autoimune precum artrita reumatoidă, scleroza multiplă, boala Hashimoto.
  4. prevenția numeroaselor alte boli, precum rahitismul sau afecțiunile cardiovasculare;
  5. prevenția depresiei și indispoziția.

Pentru perioada de iarnă când există o scădere în sinteza vitaminei D se recomandă administrarea de suplimente. Întotdeauna măsurile de prevenție se discută cu medicul curant, deoarece acestea trebuie personalizate pentru fiecare caz în parte. Excesul de vitamina D este dăunator pentru organism precum și lipsa acestei vitamine.

Legatura dintre Osteoporoză și vitamine

Atunci când ne gândim la osteoporoză, nu trebuie să ne limităm doar la oase și la cantitatea necesară de vitamine. Cumulul de factori: calciu în combinație cu un nivel echilibrat de magneziu și de vitamina D, stilul de viață sănătos și mișcare zilnică  conduc la prevenirea sau întârzâierea apariției osteoporozei. De asemenea, permite calciului să ajungă acolo unde este nevoie de el.

Când apare osteoporoza

Atunci când viteza de dizolvare a osului este mai mare decât viteza de formare a acestuia.  Apare o pierdere osoasă care poate conduce la afecțiuni precum osteoporoza sau la demineralizarea osoasă, care conduce la fracturi sau deformații. Din cauza stilului de viață din ce în ce mai sedentar, în mod “fast-food”, cu o activitate profesională bazată în multe cazuri în poziția de șezut la birou, incidența bolilor precum osteoporoza, nu mai este legată doar de procesul de îmbătrânire. Chiar și femei cu vârsta între 30-40 de ani pot experimenta stadii inițiale ale osteoporozei (osteopenia). De asemenea și alți factori precum estrogenul, testosteronul sau dezechilibrul hormonal pot afecta metabolismul oaselor.

Prevenție și tratament

Odată instalată osteoporoza, nu este posibilă refacerea masei osoase. Totuși intervenția precoce poate întârzâia sau preveni apariția osteoporozei iar tratamentul poate opri progresia bolii.

Cu speranța descoperirii unor tratamente care să poată reface masa osoasă, nu uitați că pentru a trata o afecțiune ea trebuie să fie în primul rând diagnosticată. Este indicat să nu întarzâiem vizita la medic, ci să ne prezentăm înaintea apariției fracturilor sau a durerilor. În aceste situații, intervențiile în scop terapeutic au beneficii mai reduse.

Text Dr. Casandra Buzatu, medic specialist reumatolog

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/analize-pentru-oase/