Glanda tiroida este responsabila de producerea hormonilor tiroidieni, care au rolul de a regla metabolismul. Buna functionare a tiroidei este importanta atat pentru obtinerea cat si pentru mentinerea sarcinii normale.

Functia tiroidei in timpul unei sarcini se modifica, fiind influentata de doi hormoni: estrogen, unul dintre hormonii feminini si de HCG (gonadotropina corionica umana- hormon secretat de placenta).

Modificari ale glandei tiroide in timpul sarcinii

Glanda tiroida in timpul sarcinii se mareste. Ea este influentata de :

 1. Cresterea necesarului de iod al viitoarei mame;
 2. Marirea fluxului de sange din organismul gravidei.

Din aceste motive se realizeaza modificari la nivelul glandei tiroide si indicat este ca in momentul in care se afla de existenta unei sarcini, pe langa vizita la medicul gincolog, viitoarea mama sa se prezinte si la o evaluare endocrinologica.

Bebelusul este dependent de mama pentru productia de hormoni tiroidieni in primele 10-12 saptamani. Ulterior, tiroida fatului incepe sa creeze hormoni tiroidieni proprii, insa ramane dependent de mama pentru ingerarea cantitatii de iod necesara. Hormonii tiroidieni sunt implicaţi in dezvoltarea creierului, dar si in dezvoltarea somatica la sugari. Pentru a fi permanent la dispoziția organismului, sunt pastrati in depozite mari in circulatie si in glanda tiroida.

Diagnosticare afectiune inainte de sarcina

Chiar daca ghidurile nationale actuale nu cuprind monitorizarea functiei tiroidiene in sarcina,se considera oportun a fi evaluata periodic, indeosebi in situatiile de hipertiroidie, hipotiroidie, boli autoimune sau in existenta nodulilor tiroidieni.

In cazul diagnosticarii unei afectiuni tiroidiene inainte de sarcina, viitoarei mame ii este recomandat sa ajunga sistematic la medicul endocrinolog curant, cu o periodicitate stabilita de acesta din urma. In functie de rezultatele testelor de laborator, medicul va stabili tratamentul necesar pentru a asigura  un nivel normal de hormoni tiroidieni in organismul viitoarei mame. Acest lucru va conduce bineinteles la o sarcina in conditii optime atat pentru mama, cat si pentru fat.

Diagnosticare afectiune in timpul sarcinii si tratament

In cazul diagnosticarii in timpul sarcinii cu hipertiroidie, in special daca descoperirea se face in primul trimestru, se administreaza in dozajul recomandat de catre medicul curant endocrinolog, Propiltiouracil, care are efecte adverse mult mai reduse spre zero in primul trimestru de sarcina (legate de malformatii ale fatului). Din trimestrul doi de sarcina se poate administra Thyrozol care are o hepatotoxicitate mai scazuta, de asemenea sub observatia medicului. Controalele se efectueaza lunar la medicul endocrinolog care are in evidenta viitoarea mama cu ajustarea dozelor in functie de raspunsul organismului la tratament.

In hipotiroidie tratamentul cu Levotiroxina nu are contraindicatie, dar trebuie permanent ajustat pentru ca o hipotiroidie a mamei netratata corespunzator poate determina retard fizic si mental al noului nascut.

Simptomatologie in hipertiroidie si hipotiroidie

Fie ca vorbim despre perioada sarcinii sau nu, dereglarile hormonale tiroidiene trebuie evaluate si tratate constant pe tot parcursul vietii pentru a evita:

In hipertiroidie:

 • scadere in greutate ingrijoratoare;
 • tahicardie;
 • exophtalmie;
 • tulburarile de tranzit intestinal(diaree).

 In hipotiroidie:

 • cresterea in greutate;
 • oboseala accentuate;
 • edeme sau retentie de apa;
 • incetinirea activitatii cardiace;
 • tulburari de memorie si concentrare.

Concluzii

In ambele diagnostice mentionate mai sus, de preferat este  ca in timpul sarcinii sa se mentina un TSH intre 1 si 3 microUI/ml pentru a fi convinsi ca sarcina isi urmeaza cursul firesc, iar fatul nu va avea de suferit.

Astfel ca, pentru sanatatea mamei si copilului investigarea functiei tiroidiene este foarte importanta.  Atat in conditiile planificarii unei sarcini, in timpul sarcinii si dar si in perioada de dupa nastere, fiind necesara supravegherea atenta a gravidei atat de catre medicul ginecolog obstetrician cat si de medicul endocrinolog.