Cuprins:
- Ce trebuie să știm despre ecografia musculoscheletală
- Cum se efectuează ecografia musculoscheletală în cabinet
- Concluziile ecografiei muschuloscheletale
Ce trebuie să știm despre ecografia musculoscheletală
Patologiile reumatismale sunt multiple și au diferite cauze. Pentru a stabili un diagnostic cert, medicul reumatolog are nevoie de a integra mai multe aspecte:
- anamneza (discuția cu pacientul),
- examenul clinic,
- examenele paraclinice (analize de sânge, imagistice etc).
- Dintre investigațiile imagistice, ecografia musculoscheletală are o importanță deosebită în stabilirea unui diagnostic corect. Ea ne poate oferi imagini despre mușchii, tendoanele, ligamentele și articulațiile din corpul nostru.
Atât de importantă pentru a completa diagnosticul clinic, această investigație paraclinică este nedureroasă, este sigură și nu utilizeaza raze X. Aceasta utilizează ultrasunete care furnizează imagini ale diverselor părți ale corpului. Este folosită o sondă cu ultrasunete pentru captarea imaginilor – care poate avea diverse forme și mărimi. Medicul aplică gel pe piele sau pe sondă. ulterior examinează zona afectată. Sonda emite unde de înaltă frecvență, iar acestea se intorc fiind apoi înregistrate și procesate pentru a crea o imagine.
În general, prin ecografia musculoscheletală se examinează articulațiile mâinii, umărului, cotului, genunchiului și gleznei.
Ecografia musculo-scheletală nu are contraindicații și are puține limitări tehnice. Chiar și pacienții cu proteze metalice sau implanturi cardiace pot face examinarea (contraindicate pentru efectuarea RMN).
Cum se efectuează ecografia musculoscheletală în cabinet
Ecografia se va efectua cu pacientul într-o poziție cât mai confortabilă. Este o examinare în timp real, dinamică și permite o comparație bilaterală rapidă (evaluarea articulațiilor contralaterale).
În timpul unei ecografii musculoscheletale, medicul va plasa gel ecografic pe articulația/zona care urmează a fi evaluată și va muta sonda în pozițiile necesare obținerii imaginilor concludente.
Pe parcursul examinării va exista dialog între medic-pacient cu privire la simptomele prezente. Depinzând de zona examinată, pacientul se va poziționa întins pe pat sau așezat pe un scaun. Se poate solicita de către medic sa se efecteze anumite mișcări de flexie/extensie in timp ce ecografic se examinează zona de interes. Examinarea va dura, în medie 20 de minute în funcție de numarul articulațiilor examinate și complexitatea afecțiunilor existente.
Concluziile ecografiei muschuloscheletale
La final, pacientului i se va inmana un raport ecografic, pe care medicul curant il va integra in context clinic pentru conturarea unui diagnostic si va putea indica un plan de tratament adecvat. In functie de rezultatele tratamentului, medicul impreuna cu pacientul stabilesc controalele viitoare. Colaborarea dintre medic si pacient este se recomanda a fi imperioasa si fructuoasa de ambele parti.
Text Dr. Alma Nicu, medic specialist reumatolog
Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/analize-pentru-oase/