Ce trebuie sa stim despre ecografia musculoscheletala?

Patologiile reumatismale sunt multiple și au diferite cauze. Pentru a pune un diagnostic cert, medicul reumatolog are nevoie de a integra mai multe aspecte – anamneza (discutia cu pacientul), examenul clinic si examenele paraclinice (analize de sange, imagistica). Dintre investigatiile imagistice, ecografia musculoscheletala are o importanță deosebită in stabilirea unui diagnostic corect. Ea ne poate oferi imagini despre muschii, tendoanele, ligamentele si articulatiile din corpul nostru.

Atat de importanta pentru a completa diagnosticul clinic, aceasta investigatie paraclinica este nedureroasa, este sigura si nu utilizeaza raze X. Aceasta utilizeaza ultrasunete care furnizeaza imagini ale diverselor parti ale corpului. Este folosita o sonda cu ultrasunete pentru captarea acestor imagini – care poate avea diverse forme si marimi. Medicul aplica gel pe piele sau pe sonda si apoi examineaza zona afectata. Sonda emite unde de inalta frecventa, iar acestea se intorc fiind apoi inregistrate si procesate pentru a crea o imagine.

In general, prin ecografia musculo-scheletala examinam articulatiile mainii, umarului, cotului, genunchiului si gleznei.

Ecografia musculo-scheletala nu are contraindicatii si are putine limitari tehnice. Chiar si pacientii cu proteze metalice sau implanturi cardiace pot face examinarea (contraindicate pentru efectuarea RMN).

Cum facem o ecografie musculo-scheletala?

Ecografia se va face cu pacientul intr-o pozitie cat mai confortabila. Este o examinare in timp real, dinamica si permite si o comparatie bilaterala rapida (evaluarea articulatiilor contralaterale).

In timpul unei ecografii musculo-scheletale, medicul va plasa un gel pe articulatia/zona care urmeaza a fi evaluate, si va muta sonda in pozitiile necesare obtinerii imaginilor concludente.

In timpul examinarii veti discuta cu medicul si despre simptomele prezente. Depinzand de zona examinata, veti sta intins pe pat sau asezat pe un scaun. Vi se poate cere sa efectuati anumite miscari de flexie/extensie. Examinarea va dura, in medie, intre 15 si 30 de minute, in functie de numarul articulatiilor examinate si complexitatea afectiunilor existente. 

La final, pacientului i se va inmana un raport ecografic, pe care medicul curant il va integra in context clinic pentru conturarea unui diagnostic si va putea indica un plan de tratament adecvat. In functie de rezultatele tratamentului, medicul impreuna cu pacientul stabilesc controalele viitoare. Colaborarea dintre medic si pacient este se recomanda a fi imperioasa si fructuoasa de ambele parti.