Cuprins:

Tehnologia REMS și osteoporoza

“Tehnologia R.E.M.S. (Multi-spectometrie Ecografică cu Radiofrecvență) pentru diagnosticul de osteoporoză este o tehnică non-iradiantă. Deși asta poate să nu pară un lucru foarte important pentru mulți dintre noi, în realitate, este! Există din ce în ce mai mulți pacienți tineri ce pot dezvolta osteoporoză secundară (fie în urma unor tratatamente, a unor afecțiuni endocrine sau neoplazice) ce nu doresc o expunere suplimentară la radiații ionizante, astfel încât aici este acoperit un hiatus medical.

Rezultatul oferit este esemănător cu cel clasic DXA astfel încât poate să fie citit cu ușurință fără să necesite nici-un fel de instructaj special.

Avantajele Tehnologiei REMS

Soft-ul Tehnologiei REMS reușește să excludă din măsuraătoare ostefitele (ciocurile ce apar pe coloană) asftel încât este mai fidel în stabilirea densității minerale osoase.

Datorită soft-ului putem să spunem că rezultatul este independent de operator. Cum? Deși este o tehnică dinamică și rapiditatea evaluării ține de experiența operatorului în identificarea imaginilor necesare, dacă evaluarea nu a fost făcută corect, nu vom primi rezultat pentru segmentul respectiv. Acest lucru duce automat la necesitatea repetării analizei. Este un lucru foarte bun, deoarece scade rata de eroare. Iar evaluarea poate să fie repetată până se obține rezultatul corect, fără a aduce nici un detriment pacientului.

Nu trebuie să uităm de faptul că este o tehnică portabilă, astfel încât se pot face determinări la patul pacientului în cazurile în care aceștia nu se pot deplasa din diverse motive în momentul în care sunt spitalizați.

Utlizarea tehnologiei REMS are potențialul de a calcula și alți parametrii diferiți față de DMO, indicator de calitate a oaselor. Unul dintre acești indicatori este reprezentat de scorul de fragilitate ce a fost dezvoltat ca un indicator independent al calității oaselor care oferă o estimare a riscului de fractură. El este un număr adimensional între 0 și 100 ce a fost obținut prin compararea rezultelor pacientului cu o bază de date ce cuprinde pacienți cu sau fără fracturi de fragilitate. În linii mari, cu cât rezultatul este mai mic, cu atât rezistența osului este mai bună, cu cât este mai mare cu atât calitatea osului este mai scăzută și există un risc mai mare de a dezvolta fractură de fragilitate .

De ce să diagnosticăm precoce osteoporoza

Osteoporoza prin apariția fracturilor de fragilitate determină atât costuri mari pentru sistemul medical și pentru pacient, cât și o scădere a calității vieții pacientului (dureri, mobilizare la pat, risc crescut de tromboză sau de sângerare, perioadă lungă de recuperare).

Este una dintre cele mai răspândite afecțiuni de pe Glob ce poate să fie prevenită și tratată precoce destul de ușor. Pentru acest lucru este necesar să nu evităm controalele anuale și să ne îngrijim de sănătatea noastra.

Medicina preventivă nu este încă suficient dezvoltată în țara noastră, însă in ultimii ani grija față de noi inșine capătă volum si avengură. Ceea ce poate să conducă doar la prevenție, nu neaparat la tratare.

În ceea ce privește sănătatea oaselor și evaluarea densității minerale osoase, acesta intră sub apanajul a 2 specialități: reumatologie și endocrinologie (se pot elibera rețetele compensate), asta nu înseamnă medici cu alte specialități nu pot lua în considerare posibilitatea osteporozei și să direcționeze pacientul la investigații sau la o altă specialitate medicală.

Cui ii este adresată evaluarea densității minerale osoase

Se recomandă evaluarea densității minerale osoase tuturor femeilor la menopauză, dar și celor aflate în perioada premenopauză ce au tulburări hormonale, boli autoimune sau autoinflamatorii. De asemenea, femeilor care umează tratamente pe termen lung cu medicații ce cresc rata de pierdere osoasă, pacienților cu greutate corporală scăzută, sau sedentarilor.

Datorită acestei tehnologii crește posibilitatea de adresabilitate, iar scopul nu este acela de a diagnostica osteoporpoza, ci de identifica acei pacienți ce încep să aibă o scădere în masa osoasă și împreună să stabilim un plan terapeutic de urmat astfel încât poate nu vor ajunge niciodata la diagnosticul de osteoporpoză.

Ce este suprinzator pentru pacienți și poate pare greu de înțeles, este că mare parte din “planul de tratament”, pașii de urmat,  înseamnă modificarea obiceiurilor cotidiene:

  • renunțat la obiceiurile nocive (consumul de tutun și alcool);
  • alimentație echilibrată;
  • menținerea greutății corporale normale;
  • exercițiu fizic regulat.

Evaluarea pacientului în cabinet

Pentru a avea beneficiul cel mai mare în cursul unei consultații la cabinet, pacienții sunt sfătuiți să se prezinte cu documentele medicale și să iși cunoască în linii mari istoricul medical. Este util să dețină rezultatele testelor de laborator recente (din ultimele 3 luni) și alte investigații imagistice (radiografii, RMN, CT).

În cadrul unui consult de reumatologie/endocrinologie se vor discuta cu pacientul pașii următori pentru investigarea unei afecțiuni, se vor face recomandările necesare pentru investigații de laborator sau imaginstice. De asemenea pe lângă evaluarea fizică a pacientului, realizarea Osteodensitometriei prin Examinare R.E.M.S., se poate efectua și ecografie muschuloscheletală sau tiroidiană atunci când este necesar. Astfel încât va exista o utilizare cât mai eficientă a timpului pentru pacient și o imagine complexă asupra stării de sănătate a pacientului.” 

Text Dr.Casandra Buzatu, medic specialist reumatolog

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/analize-pentru-oase/