Ce este R.E.M.S.?

“In primul rand R.E.M.S. (Multi-spectometrie Ecografica cu Radiofrecventaeste o tehnica non-iradianta. Desi asta poate sa nu para un lucru foarte important pentru multi dintre noi, insa este! Exista din ce in ce mai multi pacienti tineri ce pot dezvolta osteoporpoza secundara (fie in urma unor tratatamente, a unor afectiuni endocrine sau neoplazice) ce nu doresc o expunere suplimentara la radiatii ionizante, astfel incat aici este acoperit un hiatus medical .

Rezultatul oferit este esemanator cu cel clasic DXA astfel incat poate sa fie citit cu usurinta fara sa necesite nici-un fel de instructaj special.

Soft-ul folosit reuseste sa excluda din masuratoare ostefitele (ciocurile ce apar pe coloana) asftel incat este mai fidel in stabilirea densitatii minerale osoase

Datorita soft-ului putem sa spunem ca rezultatul este independent de operator. Cum? Desi este o tehnica dinamica si rapiditatea evaluarii tine de experienta operatorului in identificarea imaginilor necesare, daca evaluarea nu a fost facuta corect, nu vom primi rezultat pentru segmentul respectiv. Acest lucru duce automat la necesitatea repetarii analizei. Este este un lucru foarte bun, deoarece scade rata de eroare. Iar evaluarea poate sa fie repetata pana se obtine rezultatul corect, fara a aduce nici un detriment pacientului.

Nu trebuie sa uitam de faptul ca este o tehnica portabila, astfel incat se pot face determinari la patul pacientului in cazurile in care acestia nu se pot deplasa din diverse motive in momentul in care sunt spitalizati.

Ce mai aduce in plus?

Utlizarea acestei tehnologii REMS are potentialul de a calcula si alti parametrii diferiti fata de DMO, indicatori de calitate a oaselor. Unul dintre acesti indicatori este reprezentat de scorul de fragilitate ce a fost dezvoltat ca un indicator independent al calitatii oaselor care ofera o estimare a riscului de fractura. El este un numar adimensional intre 0 si 100 ce a fost obtinut prin compararea rezultelor pacientului cu o baza de date ce cuprinde pacienti cu sau fara fracturi de fragilitate. In linii mari, cu cat rezultatul este mai mic, cu atat rezistenta osului este mai buna, cu cat este mai mare cu atat calitatea osului este mai scazut si exista un risc mai mare de a dezvolta fractura de fragilitate .

De ce este important sa diagnosticam precoce?

Osteoporoza prin aparitia fracturilor de fragilitate determina atat costuri mari pentru sistemul medical si pentru pacient, cat si o scadere a calitatii vietii pacientului (dureri, mobilizare la pat, risc crescut de tromboza sau de sangerare, perioada lunga de recuperare).

Este una dintre cele mai raspandite afectiuni de pe glob ce poate sa fie prevenita si tratata precoce destul de usor, trebuie doar sa ne gandim sa o investigam.

Medicina preventiva nu este inca suficient dezvoltata in tara noastra, dar incet incet incercam sa ne organizam.

In ceea ce priveste sanatatea oaselor si evaluarea densitatii minerale osoase, acesta intra sub apanajul a 2 specialitati: reumatologie si endocrinologie (noi putem elibera retetele compensate), asta nu inseamna ca alti colegi cu alte speciliatati nu pot lua in considerare posibilitatea osteporozei si sa directioneze pacientul la investigatii sau la o alta specialitate medicala. 

Cui ii este adresata evaluarea densitatii minerale osoase

Se recomanda evaluarea densitatii minerale osoase pentru toate femeile la menopauza, dar si petru cele in perioada premenopauza ce au tulburari hormonale, boli autoimune sau autoinflamatorii sau care umeaza tratamente pe termen lung cu medicatii ce cresc rata de pierdere osoasa, pacientii cu greutate corporala scazuta, sau sedentari.

Datorita acestei tehnologii, creste posibilitatea de adresabilitate, iar scopul nu este acela de a diagnostica osteoporpoza, ci de identifica acei pacienti ce incep sa aiba o scadere in masa osoasa si impreuna sa stabilim un plan terapeutic de urmat astfel incat poate nu vor ajunge niciodata la diagnosticul de osteoporpoza.

Ce este suprinzator pentru pacienti si poate pare greu de inteles, este ca mare parte din ceea ce trebuie sa faca tine de ei:

  • renuntat la obiceiurile nocive (consumul de tutun si alcool);
  • alimentatie echilibrata;
  • mentinerea greutatii corporala normale;
  • exercitiu fizic regulat.

Evaluarea pacientului in cabinet

Pentru a avea beneficiul cel mai mare in cursul unei consultatii la cabinet, pacientii sunt sfatuiti sa se prezinte cu documentele medicale si sa isi cunoasca in linii mari istoricul medical. Este util sa detina rezultatele testelor de laborator recente (din ultimele 3 luni) si alte investigatii imagistice (radiografii, RMN, CT).

In cadrul unei consultatii se vor discuta cu pacientul pasii urmatori pentru investigarea unei afectiuni, se vor face recomandarile necesare pentru investigatii de laborator sau imaginstice. De asemenea pe langa evaluarea fizica a pacientului, realizarea Osteodensitometriei prin Test R.E.M.S., se poate efectua si ecografie muschuloscheletala sau tiroidiana in cadrul clinicii atunci cand este necesar, astfel incat sa existe o utilizare cat mai eficienta a timpului pentru pacient.” Dr. Buzatu Casandra