Cuprins:

Despre durerea de spate

Durerea de spate se poate descrie ca disconfortul fiziologic la nivelul spatelui.

Conform OMS (Organizației Mondiale de Sănătate) durerea de spate reprezintă principala cauză pentru concediu medical în Europa.

Durerea de spate este poziționată sau împărțită în:

  • Durere cervicală,
  • Durere toracală,
  • Durere lombară,
  • Durere sacrală,

Cel mai des întâlnită este durerea lombară, deorece această porțiune a coloanei susține toată greutatea corpului. Aproximativ 80% dintre persoanele din România suferă de dureri lombare  în decursul vieții.

Cauze ale durerii de spate

De cele mai multe ori, durerile de spate apar în urma unui traumatism, din cauza unei poziții incorecte sau acumulării de stres. De asemenea, problemele de disc, articulații, mușchi, ligamente pot fi cauze independente sau cumulate.

Durerea de spate poate fi de natură acută, dacă nu dureaza mai mult de șase săptămâni și a survenit în urma unei mișcări bruște sau a ridicării unei greutăți mult prea mari. Sau de natură cronică, atunci când durerea persistă mai mult de trei luni.

Principalele simptome

Durerea la nivelul coloanei (lombare/cervicale), a mușchilor spatelui, este resimțită ca un disconfort de către pacient sau așa cum spune și numele, ca o durere, atunci cand:

  • Își păstrează pentru o perioadă mai lungă de timp aceeași poziție a corpului, de șezut. De cele mai multe ori se întâmplă când petrecem prea multe ore la birou și uităm să luăm pauzele recomandate.
  • Când merge pentru o distanță mai lungă;
  • Se întâmplă ca durerile să radieze pe picior în jos, spre gleznă, când pot apărea ințepături sau amorțeală.
  • Sau pot exista cazuri mai grave în care pacientul nu mai reușește să se ridice din pat fără dureri cronice.

Cum se poate diagnostica durerea de spate

Deoarece durerile de spate sunt cauzate de mai mulți factori sau un cumul de factori, importantă este diagnosticarea corectă.

Medicul reumatolog/ortoped/neurolog, va recomanda pacientului o serie de investigații care să conducă la o concluzie corectă asupra cauzei durerii și ulterior tratarea acesteia.

Printre investigațiile cel mai des recomandate, se enumeră:

  • teste de laborator;
  • investigații imagistice precum Radiografii, IRM/ CT;
  • evaluare ecografică pentru părți moi,
  • electromiografie
  • discografie etc.

După analiza amănunțită a rezultatelor investigațiilor, medicul stabilește un diagnostic și un plan de tratament.

Cum se poate trata durerea de spate

Tratamentul pentru dureri de spate este condiționat de tipul durerii: dacă durerea este acută sau cronică. În general, intervenția chirurgicală este recomandată doar dacă există dovezi de agravare a leziunilor nervoase și când testele indică modificări structurale, pentru care s-au dezvoltat proceduri chirurgicale corective.

Ca activitate, odihna la pat trebuie să fie limitată. Persoanele cu acest tip de probleme ar trebui să înceapă exercițiile de întindere și să reia activitățile zilnice normale cat mai curand posibil. Bineînțeles la recomandarea medicului și evitând în același timp mișcările care agravează durerea.

Sunt cazuri în care se recomandă recuperare fizica specializată. Ulterior, pacientul poate continua mișcările învățate acasă, important este să nu renunțe. Este extrem de important să se întărească musculatura spatelui, să fie activate corespunzator articulațiile, și să fie corectată postura corpului.

De asmenea, există tratament medicamentos pentru calmarea durerii și pentru reducerea inflamației. Dar și tratament local precum creme sau sprayuri (stimulează terminațiile nervoase din piele pentru a oferi senzația de căldură sau frig și scade astfel senzația de durere). Analgezicele locale reduc inflamația și stimulează fluxul sanguin.

Însă, tratamentul, indiferent de natura lui, este inițiat de către medic, în urma consultației de reumatologie și/sau a investigațiilor imagistice recomandate iar pacientul se va afla sub observația direct și periodică a acestuia. Medicul, în funcție de răspunsul pacientului la tratament, va interveni cu modificari asupra lui sau cu opțiuni adiacente ajutătoare.

Importantă este colaborarea eficientă dintre medic si pacient, dar și disciplina constanta a celui din urmă.

Text Dr.Casandra Buzatu, medic specialist reumatolog

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/2021/06/02/bolile-reumatice/