Cuprins:

Informații generale

Reumatismul, deși folosit în vocabularul curent, este un termen vast, numit și termen-umbrelă. El înglobează aproximativ 200 de afecțiuni reumatice diferite. Termenul este folosit frecvent pentru a descrie dureri articulare și musculare.

În populația generală, se folosește termenul de reumatism pentru a descrie bolile reumatice ce afectează articulațiile, ligamentele, oasele și mușchii. Durerea este cauzată de diferite afecțiuni:

  1. musculo-ligamentare (tendinite, tenosinovite, rupturi musculare, hematoame musculare, miozita)ș
  2. modificări degenerative la nivelul articulației (osteoartroză)ș
  3. inflamație (gută , artrită cu microcristale, artrita reumatoidă, artropatia psoriazică, etc). După cum putem să observăm, acest termen de REUMATISM acoperă zeci de diagnostice.

Cauze ale Reumatismului

Nu este cunoscută o cauză anume pentru a dezvolta afecțiuni reumatismale. Coroborați, mai mulți factori conduc la afecțiuni ale articulațiilor și oaselor. Cele mai multe dintre cauze sunt rezultatele stilului de viață și al mediului înconjurător (fumat, consum alcool, obezitate, lipsa de mișcare, poluare etc). Aceștia se numesc factori etiologici modificabili. Exista si factori etiologici nemodificabili precum sexul, vârsta, moștenirea genetică. Spre exemplu există o predispoziție mai mare a femeilor de a dezvolta anumite afecțiuni reumatologice în comparație cu bărbați.

Simptomele reumatismului

Potrivit Ligii Europene Împotriva Reumatismului (EULAR), există simptome diferite ale bolilor reumatice. Ai putea suspecta că suferi de o boală reumatică dacă prezinți semnele și simptomele care includ urmatoarele:

  • durere articulară persistentă,
  • sensibilitate,
  • inflamație indicată de articulațiile umflate, de rigiditatea articulațiilor, de roșeața lor și/sau de faptul că articulațiile sunt calde la atingere;
  • deformarea articulațiilor;
  • pierderea gamei de mișcări sau a flexibilității într-o articulație;
  • oboseala extremă, pierderea energiei, slabiciune sau faptul că te simți rău pe zi ce trece.

Diagnostic

În majoritatea cazurilor, simptomele bolilor reumatice intervin în activitățile zilnice și afectează acțiuni precum mersul, sportul, statul la birou etc.

Este importantă prezentarea la un medic reumatolog care să evalueze pacientul din punct de vedere clinic cât și al istoricului personal și medical ( anamneza). Ulterior se vor recomanda investigații necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect. Putem să amintim printre acestea: teste de laborator, teste imagistice ( radiografii , ecografii musculoscheletale , IRM, CT, evaluarea densității minerale osoase ) etc.

De cele mai multe ori, netratate la timp aceste afecțiuni  pot crea complicații pe termen lung pentru pacient. Acest lucru duce la  afectarea calității vieții în primul rand. Deoarece organismul uman este complex și pacientul trebuie privit ca un întreg. Anumite afecțiuni din sfera reumatologică, netratate, pot conduce la apariția de afectări cardiovasculare, renale, pulmonare, etc.

Vom da un exemplu simplu: nivelul crescut al acidului uric în organism poate duce la apariția atacului de gută: durere intensă la nivelul unei articulații ,însoțită de tumefacția și înroșirea articulației respective. Această artrită poate să treacă și de la sine, fără tratament, inițial în cateva zile. Ulterior cu cât se repetă atacul, episoadele vor  fi mai trenanate. În final apar și modificările ireversibile/distructive la nivelul articulației. Un tratament corect în timpul atacului de gută , cât și pentru scăderea valorilor nivelului de acid uric vor determina scurtarea simptomatologiei și rărirea episoadelor. Se împiedică în acest fel apariția modificărilor distructive în articulație.

Ceea ce este mai puțin cunoscut în rândul pacienților este faptul că un nivel crescut de acid uric în oragnism, pe lângă aparița atacului de gută, reprezintă un factor independent de risc cardiovascular. De asemenea, antiinflamatoarele ce se folosesc pentru tratamentul artritelor pot duce la creșterea valorilor tensiunii arteriale, pot precipita un sindrom coronarian acut (infarct miocardic) și pot determina în același timp afectare renală. De aceea este necesară vizita la doctor, pentru a putea stabili un plan eficient atât pentru scăderea durerii, cât și pentru îmbunătățirea calității vieții, protejând în același timp alte organe și sisteme ce pot fi afectate.

Tratament

Tratamentul trebuie personalizat pentru fiecare pacient în parte. Nu există o pastilă/injecție “magică”. Ținând cont și de faptul ca reumatismul nu este o boală, ci înglobează, după cum s-a explicat mai sus, un număr mare de afecțiuni reumatologice.

În funcție de cauza afecțiunii există diferite terapii disponibile. De asemenea, chiar dacă doi pacienți au aceeași durere , aceeași cauză a durerii, este posibil să nu raspundă la fel la tratament. Încercăm astfel sa subliniem importanța colaborării cu medicul dumneavoastră , astfel încât împreună să ajungeți la schema cea mai potrivită.

Există tratamente medicamentoase, injectabile, opțiuni chirurgicale și terapii alternative. De asemena, în anumite situații există anumite protocoale elaborate de Societățile Internaționale, Europene și Române ce trebuie urmate și respectate  înainte de a institui anumite  tratamente.

De reținut

Este important să ne prezentăm la medic atunci când există simptome articulare derajante și să nu ne automedicăm. Stabilirea unui diagnostic corect necesită cooperare medic-pacient, efectuarea unui examen clinic print-o consultație reumatologică și a unui istoric corect, efectuarea de analize de laborator și imagistice. Uneori stabilirea unui diagnostic se face repede, alteori este nevoie de mai mut timp pentru a ajunge la concluzie. Este importantă inițierea unui tratament cât mai corect și la fel de important este de urmărit răspunsul pacientului la tratament. Urmărirea în timp este un factor cheie atât pentru cimentarea diagnosticului și/sau ajustarea schemei de tratament având ca scop final ameliorarea simptomatologiei pacientului  și îmbunătățirea calității vieții.

Text Dr.Casandra Buzatu, medic specialist reumatolog

 

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/2021/02/03/vitaminad/