Cuprins:

Sistemul osos

Corpul nostru este susținut de sistemul osos. Nu pot exista viața și stilul nostru de viață în absența unui sistem osos sănătos. Dincolo de faptul că sistemul osos formează corpul, el protejează organele interne (inima, plămânii, creierul).

Sistemul osos presupune și un depozit de minerale necesar remodelării osoase permanente, pentru că segmentele de os vechi sau uzate sunt înlocuite cu altele noi. Cele mai multe schimbări la nivelul sistemului osos au loc în copilărie și adolescență, atunci când scheletul crește în dimensiune și în densitate. Densitatea osoasă înseamnă cantitatea de calciu și de minerale din oasele corpului. Există o fază de creștere maximă osoasă, sistemul osos dezvoltându-se cam până pe la 30 de ani. După această vârstă, oasele încep să-și piardă densitatea, iar acest lucru influențează riscul de osteoporoză de mai târziu, mai ales, la femei. Riscul de a face osteoporoză depinde de cât de mult sistem osos se obține în prima parte a vieții și de cât de mult sistem osos se pierde după aceea. Cu alte cuvinte, sistemul osos este cu atât mai sănătos cu cât mai mare este densitatea osoasă la 30-35 de ani.

Este important de știut că nu vârsta înaintată afectează sănătatea scheletului, fragilitatea oaselor fiind dată de diferite afecțiuni. Cea mai comună afecțiune a oaselor este osteoporoza, caracterizată prin scăderea densității osoase, proces care determină, în cele din urmă, deteriorarea structurii osoase. Sunt, însă, și alte boli care fragilizează oasele.

Află din acest articol ce înseamnă oase puternice și afecțiunile cauzate de sistemul osos, care sunt cauzele durerilor osoase, cum se stabilește diagnosticul bolilor osoase, care este tratamentul acestora și dacă există metode de prevenție.

Ce sunt oasele puternice

Prin masă osoasă se înțelege cantitatea totală de țesut osos. Oasele puternice sunt cele care sunt capabile să facă față stresului, efortului, adică sunt cele care au o calitate superioară (inclusiv, în ceea ce privește masa și densitatea). Oase puternice înseamnă, de fapt, un risc mai mic de probleme (precum osteoporoză, fracturi, etc.) datorită faptului că au un conținut mai mare de minerale–ceea ce le face mai rezistente.

Care sunt afectiunile cauzate de sistemul osos

blank

Sursa foto: www.shutterstock.com

Afecțiunile cauzate de sistemul osos sunt numeroase, așa că le prezentăm aici pe cele mai importante:

  • osteoporoza: presupune o deteriorare a masei osoase, cauzate de faptul că oasele nu beneficiază de cantități optime de calciu și minerale; această afecțiune fragilizează osul, și, în caz de fractură, vindecarea este mult mai dificilă. Osteoporoza nu are simptome iar cei mai mulți pacienți află că au boala abia după ce s-a produs o fractură. Dacă nu este diagnosticată prea târziu, osteoporoza poate fi ameliorată.
  • artrita: înseamnă o inflamare a articulațiilor;
  • boala Paget: diagnosticată, în general, după vârsta de 40 de ani, boala afectează, în special, coloana vertebrală, pelvisul, craniul și oasele lungi ale membrelor; este o boală a scheletului.
  • guta: presupune formarea unor depozite de acid uric în organism, mai ales, în zona articulațiilor; acidul uric duce la distrugerea articulațiilor și poate afecta funcția renală (prin formarea de pietre la rinichi).
  • osteomalacia: este cauza rahitismului, presupune un deficit puternic de minerale;
  • fibromialgia: este o afecțiune cronică, se manifestă ca o oboseală puternică a întregului corp. Nu există tratament pentru această boală, în general se încearcă ameliorarea ei.
  • boala oaselor fragile: este un defect genetic al organismului. Practic, oasele nu se pot întări, ca urmare, au o tendință de fracturare, aparent fără explicație.
  • osteomielita: este o infecție osoasă cauzată de bacterii. Simptomele presupun febră, frisoane, oboseala, greață. Pielea devine dureroasă și se înroșește.
  • necroza avasculară: în general, partea superioară a piciorului nu este alimentată cu destul sânge, ceea ce duce la deteriorarea osului.

Cauzele durerilor osoase

Există mai multe cauze ale declanșării durerilor osoase:

Accidente

De cele mai multe ori, traumele sunt cele care duc la apariția unor dureri, fracturi. Este bine de știut că orice deteriorare a osului produce dureri osoase.

Deficit de minerale

Bolile osoase pot apărea în cazul deficitului de minerale și vitamine (calciu, magneziu, vitamina D). Cel mai periculos deficit este cel de calciu și vitamina D, care poate duce la declanșarea osteoporozei.

Cancer în stadiu de metastază

Este vorba despre acel cancer care s-a declanșat într-o parte a corpului și s-a extins în alta. Poate fi vorba despre cancer de sân, pulmonar, de rinichi, prostată. Aceste tipuri de cancer se pot răspândi la oase. Cancerul osos este o formă rară de cancer, față de cele deja menționate. Cancerul osos ajunge să doară atunci când afecțiunea distruge structura normală a osului.

Leucemia

Poate induce dureri, mai ales, oaselor piciorului. Leucemia este un cancer al măduvei osoase care se găsește în cele mai multe oase și este responsabilă pentru producerea celulelor osoase.

Infecție

O infecție foarte gravă, osteomielita, distruge celulele osoase și poate provoca dureri osoase.

Manifestări ale bolilor de oase

Simptomul cel mai important în cazul bolilor de oase este durerea. De multe ori, durerea este cea care îl face pe pacient să meargă la medic și, astfel, este diagnosticată afecțiunea. Există și alte simptome, însă, specifice fiecărei boli în parte. Medicul specialist va stabili diagnosticul în baza simptomelor și consultului clinic al pacientului.

Cum se stabilește diagnosticul în bolile osoase

blank

Diagnosticul se stabilește în urma unor analize pentru oase și teste recomandate de către medic. Astfel, există teste care evaluează densitatea osoasă (ajută la și diagnosticarea osteoporozei, de exemplu).

Osteodensitometria REMS pentru determinarea densității și fragilității osoase este o asemenea investigație. Se realizează cu un echipament complet neinvaziv care poate estima densitatea osoasă, cu o sensibilitate foarte mare. Pentru osteoporoză se poate recomanda și un test foarte important care se numește densitometrie osoasă cu raze X cu energie duală (testul măsoară densitatea osoasă în puncte critice: șold, încheieturi, coloană vertebrală).

De asemenea, foarte importante în stabilirea diagnosticului sunt simptomele resimțite de pacient și istoricul medical al acestuia. Pentru ca medicul să poată avea confirmarea diagnosticului, recomandă pacientului și un set de analize de sânge și urină, cu scopul de a verifica nivelul de calciu și a stabili dacă nu cumva acesta se pierde prin urină.

Tratament

Tratamentul bolilor osoase și al articulațiilor presupune o combinație între tratamentul medicamentos, regim alimentar, exerciții fizice, tratament chirurgical.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos este stabilit de către medic, în funcție de diagnosticul stabilit, de manifestările bolii și de istoricul medical al pacientului.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical poate presupune:

  • osteotomia: remodelarea osului.
  • grefa osoasă: transplantarea unui os dintr-o altă parte a corpului în zona cu probleme.
  • proteza (la genunchi): genunchiul afectat este înlocuit cu unul nou. Procedura se face în prezent prin metode mai puțin invazive, iar disconfortul pacientului este mult diminuat.
  • decompresia măduvei osoase: se elimină stratul interior al osului pentru a se reduce presiunea și pentru a permite un flux de sânge normal.

Cum previi bolile osoase

Poți evita afecțiunile osoase dacă iei, din vreme, o serie de măsuri și:

Evită accidentele

  • menține o lumină de veghe, noaptea;
  • șterge gresia în baie ca să nu aluneci;
  • folosește un baston de sprijin, dacă deplasarea devine complicată; mișcă picioarele înainte de a coborî din pat ca să reduci rigiditatea acestora.

Adoptă un stil de viață sănătos

  • urmează o dietă cu multe legume verzi;
  • ia mese regulate;
  • evită cantitățile mari de mâncare, pentru o digestie bună;
  • fă plimbări regulate;
  • consumă lactate;
  • renunță la fumat;
  • evită excesul de alcool și de sare;

blank

Cu ce se hrănește sistemul osos s

  • apă: reprezintă mai bine de 20% din țesutul osos;
  • calciu: surse importante de calciu sunt lactatele, sardinele, nucile, migdalele, susanul, morcovii, smochinele, portocalele, cerealele;
  • magneziu: ajută la formarea depozitelor de calciu în oase. De altfel, fixarea calciului în oase are nevoie de magneziu și vitamina D. Surse de magneziu sunt bananele, smochinele, legumele cu frunze verzi. Surse de vitamina D sunt fructele de mare, somonul, uleiul de pește, cerealele.
  • fosfor: este elementul care dă duritate osului; în cantitate prea mare, însă, duce la casarea osului.
  • Vitamina C: stimulează formarea țesutului osos; în plus, ajută oasele deja deteriorate să se vindece mai repede. Surse bune de vitamina C sunt citricele, cătina, rodia, pătrunjelul, legumele cu frunze verzi, morcovii.
  • Vitamina K: este necesară pentru producerea unor proteine care sunt necesare la sănătatea oaselor (osteocalcine);
  • zinc: previne diminuarea densității osoase; surse bune de zinc: ouăle, carnea de vită, carnea de pui, legumele, fructele proaspete, peștele, fructele de mare.
  • colagenul: este important de știut că zincul se pierde din organism prin consum de junk food, zaharuri, alimente procesate rafinate; surse de colagen sunt murele, afinele, carnea de vită, ouăle, somonul.

 

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/2021/02/23/ecografia-muschulosheletala/

Sună acum
Vreau programare