Cuprins:
- De ce apar bolile reumatice
- Simptomele bolilor reumatice
- Tipuri de reumatism
- Boli reumatice frecvente
- Tratamentul bolilor reumatice
- Plan terapeutic extins
Bolile reumatice sunt cunoscute mai mult sub titulatura reumatism. De fapt este vorba despre o varietate de boli (peste 100) inflamatorii musculo-scheletale, care afectează oasele (sistemul osos), articulațiile, tendoanele, ligamentele, dar de asemenea afectează și mușchii. Chiar dacă sunt atât de multe varietăți de boli reumatice, trebuie spus că numai o parte dintre acestea sunt mai frecvente.
Nu numai persoanele în vârstă pot fi afectate (de reumatism articular, degenerativ, la inimă, inflamator), ci și copiii, adolescenții, tinerii. Bolile reumatice sunt boli cronice, acest lucru înseamnă că terapiile trebuie urmate pe toată perioada vieții și trebuie adaptate permanent stilului de viață și nevoilor pacienților.
De asemenea, în tratarea acestui tip de boli (reumatologie) sunt implicați nu numai medicii reumatologi, dar și medici interniști, pneumologi, gastroenterologi, nefrologi, neurologi.
Aceste boli, dacă nu sunt tratate adecvat, pot avea repercusiuni grave asupra sănătății inimii, rinichilor, plamânilor. O altă specificitate a bolilor reumatice este aceea că au un impact puternic asupra calității vieții: pacienții se deplasează cu greutate, nu mai pot avea grijă de ei, igiena și capacitatea de muncă sunt puternic afectate.
De ce apar bolile reumatice
Nu au fost identificate toate cauzele științifice ale bolilor reumatice, încă se mai fac cercetări. Se cunosc însă foarte bine factorii care favorizează aceste afecțiuni:
- vârsta: în cazul artrozei, cele mai afectate sunt persoanele în vârstă.
- sexul: femeile prezintă un risc mai mare în cazul unor afecțiuni precum artrita reumatoidă, sclerodermia, fibromialgia, lupus. În ceea ce privește bărbații, aceștia sunt mai predispuși la gută și spondilartropatii.
- expunerea prelungită la frig.
- expunerea la umezeală.
- factorii ereditari.
- infecții: dentare, amigdale, vezică biliara.
- dereglări ale sistemului imunitar.
- obezitatea: crește riscul în cazul bolilor reumatice.
Simptomele bolilor reumatice
Fiind atât de multe boli reumatice, manifestările acestora sunt foarte diverse. Cu toate acestea, există o serie de simptome ale acestor boli care sunt mai frecvente:
- durerea articulară persistentă.
- inflamația locală: poate fi vorba despre roșeață, rigiditate, tumefacție, articulații calde la atingere.
- deformare articulară.
- slăbiciune musculară.
- amplitudine redusă a mișcărilor.
- pierderea flexibilității articulare.
- oboseală puternică.
- apatie.
- stare generală de rău
Tipuri de reumatism
Reumatismul, generic vorbind, se poate clasifica în mai multe tipuri:
- reumatism degenerativ: afecțiunile sunt provocate de degenerarea (uzura) unei articulații.
- reumatism infecțios: este acel tip de reumatism care este cauzat de prezența unui microb în articulație (artrita tuberculoasă).
- reumatism inflamator: este acel tip de reumatism care se întâlnește în cazul bolilor sistemice (poliartrita reumatoidă, lupus, sclerodermia).
- reumatismul mușchilor, tendoanelor (reumatismul părților moi): afectează organe sau țesuturi.
- reumatism microcristalin: afecțiunea este cauzată de prezența cristalelor de acid uric din articulații sau tendoane. Un exemplu de reumatism microcristalin este guta.
Boli reumatice frecvente
Există mai mult de 100 de boli reumatice. Iată-le pe cele mai frecvente:
- artrita reumatoidă: afectează mai mult femeile. În această afecțiune, sistemul imunitar atacă propriile țesuturi, ceea ce declanșează dureri articulare, rigiditatea și umflarea acestora. Pentru diagnosticare este nevoie de radiografii și analize de sânge.
- guta: este o formă de artrită care este cauzată de excesul de acid uric în sânge. Se caracterizează prin dureri severe, umflături, roșeață, artrita degetului mare (podagra). Articulația afectată devine fierbinte, se înroșește și este foarte dureroasă.
- artrita psoriazică: este o formă de artrită care apare la persoanele care au psoriazis (boală autoimună). Se manifestă prin: inflamație, rigiditate, dureri la nivelul articulațiilor.
- osteoartrita: are o componentă naturală, în sensul că organismul îmbătrânește. Afectează toate părțile corpului, în special genunchii, șoldurile, gâtul, zona inferioară a spatelui, degetele. Semnele osteoartritei se văd imediat pe radiografie.
- lupus eritematos: este o afecțiune autoimună, ale cărei cauze sunt necunoscute. Se manifestă prin dureri articulare, oboseală, erupții cutanate, rigiditatea articulațiilor, căderea părului, decolorarea degetelor dacă sunt expuse la frig, anemie, convulsii, accident vascular cerebral. Diagnosticarea necesită testul anticorpilor antinucleari. Există mai multe forme de lupus, cea mai severă fiind lupus eritematos sistemic.
- spondilita anchilozantă: se manifestă prin dureri de spate și afectează mai ales bărbații până în 30 de ani. Pe măsură ce afecțiunea progresează, coloana vertebrală devine mai rigidă până la anchilozare totală.
- sindromul Sjogren: este o afecțiune inflamatorie, autoimună. Este o boală care afectează mai mult femeile și poate apărea odată cu lupusul. Manifestările sindromului presupun: ochi uscați, ochi iritați, gură uscată, boli gingivale, funcționarea defectuoasă a glandei salivare. Diagnosticarea poate presupune o biopsie a buzei.
- fibromialgia: se manifestă dureri în tot corpul, în special în zonele musculare. Duce la insomnii, stări anxioase, depresie, cefalee, uneori colon iritabil, amorțeli la nivelul extremităților, dureri pelvine.
- sclerodermia sistemică: este o boală autoimună a țesutului conjunctiv. Se manifestă prin îngroșarea pielii.
- vasculite sistemice: sistemul imun atacă vasele de sânge. Se manifestă prin inflamația acestora, scăderea fluxului sanguin, ceea ce afectează țesuturile și organele. Există mai multe tipuri de vasculite, în funcție de mărimea vasului afectat.
- osteoporoza, este o boală scheletică sistemică (face parte din categoria bolilor osoase metabolice): se caracterizează prin fragilitate osoasă și risc mărit de producere a fracturilor. Oasele sunt atât de fragile încât nu numai căderile dar și aplecările pot cauza fracturi. Există metode moderne de diagnosticare a osteoporozei, precum DEXA.
- boala Paget a osului: este o boală cronică a scheletului și se caracterizează printr-o structură osoasă anormală, dureri și deformări osoase.
- lombosciatica: este o durere lombară severă care poate iradia în membrul inferior, de-a lungul rădăcinilor nervoase lombare. Cel mai puternic este afectată rădăcina nervului sciatic.
- sindromul de canal carpian: este cea mai frecventă cauză a amorțelii de la nivelul mâinilor. Cauza o constituie un proces care comprimă nervul median.
Tratamentul bolilor reumatice
În cele mai multe situații, afecțiunile musculo-scheletale influențează calitatea vieții pacientului, pentru că intervin în activitățile de fiecare zi. Afectează mersul, limitează mișcările, intervin durerile. Diagnosticul în cazul bolilor reumatice este stabilit în urma examenului clinic prin consultația reumatologică, al istoricului medical al pacientului, analizele de sânge, testele imagistice efectuate.
Este foarte important de reținut că nu există un tratament optim pentru toți pacienții care suferă de boli reumatice. Există opțiuni de tratament care ajută la calmarea durerii și care țin sub control simptomele afecțiunii.
În funcție de ceea ce recomandă medicul, există medicație orală și tratament injectabil (substanțele se injectează în articulații sau în țesuturile moi):
- tratament medicamentos intern (antiinflamatoare, analgezice).
- tratament topic (creme, geluri): acestea conțin în general substanțe precum camforul, mentolul, salicilatul de metil, capsaicina.
- tratamente alternative (suplimente): trebuie să știi însă că răspunsul pacienților la tratamentele naturiste pentru afecțiunile reumatice variază de la un pacient la altul.
Acupunctura
Acupunctura poate fi eficientă pentru a controla durerea cauzată, de exemplu, de osteoartrită (cu toate acestea, nu are aceleași efecte asupra artritei reumatoide).
Terapia cald/rece
Este recomandat ca această terapuie să fie realizată în paralel cu exercițiile fizice. Este recomandată în special pacienților care suferă de poliartrită reumatoidă. Terapia prin căldură crește fluxul sanguin, durerile sunt tolerate mai ușor, flexibilitatea se amplifică. Terapia la rece poate însemna comprese, scufundarea în apă rece, masaj cu gheață. S-a demonstrat că reduce inflamația și spasmele musculare.
Meditația
Meditația poate relaxa mușchii. De asemenea, exercițiile de respirație pot calma durerile. Sunt foarte importante înțelegerea de către pacient a simptomelor bolii și efortul acestuia de a le face față.
PLan terapeutic extins
Planul terapeutic în cazul pacienților diagnosticați cu boli reumatice poate să includă:
- exerciții fizice regulate;
- regim alimentar echilibrat și sănătos;
- reducerea stresului;
- odihnă.
Atenționare!
Acest articol este informativ, nu este recomandat să folosiți aceste informații în scopul diagnosticării sau tratării anumitor afecțiuni. De asemenea, nu este indicat să înlocuiți tratamentele recomandate de medicii specialiști sau de medicii de familie. Apelați întotdeauna la ajutor medical calificat.
Text: Dr.Casandra Buzatu, medic specialist reumatolog
Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/2021/03/31/durerea-de-spate/