Cuprins:

Sănătatea articulațiilor și rolul acestora în organism

Articulațiile sănătoase înseamnă o viață fără dureri și complicații. O articulație este locul în care două sau mai multe oase învecinate se întâlnesc, cum ar fi degetele, genunchii și umerii. Articulațiile țin oasele în poziție și permit diferite grade și tipuri de mișcare.

Procesul îmbătrânirii organismului este inevitabil, complex și produce schimbări majore în stilul nostru de viață. Durerea de articulații, poate fi una dintre consecințele îmbătrânirii organismului, din cauza bolilor artrozice (osteoartrita), însă nu este o regulă. Se întâmplă ca persoanele în a doua decadă a vieții să resimtă dureri la nivelul articulațiilor, însă este momentul în care va trebui să se apeleze la un medic specialist pentru diagnostic și tratament (modificare stil de viață, tratament medicamentos, etc)

Puterea de regenerare a organismului este mult mai mare decât putem crede, trebuie doar intervenit la timp. Odată ce cartilajele sunt afectate, acestea nu mai pot fi regenerate, tocmai de aceea apare osteoartrita (inflamația sau iritația articulațiilor însoțită de rigiditate, limitare în execuția de mișcări sau durerea).

Care sunt principalele boli ale articulațiilor

Artroza sau boala degenerativă a articulațiilor este una din cele mai frecvente afecțiuni articulare. Ea este asociată cu distrugerea cartilajului articular, care în timp provoacă durere.

Pe lângă principalul factor de risc în bolile articulare, înaintarea în vârstă, mai exista și:

  • Accidentările;
  • Mișcările bruște sau ridicările de greutăți mult prea mari;
  • Pierderea masei musculare și osoase.

Cum să păstrezi articulațiile sănătoase

Câteva sfaturi utile pentru a putea păstra cât mai mult timp sănătatea articulațiilor:

  • Să păstrezi o greutate optimă a corpului. Odată ce greutatea corpului depășește limitele conform înălțimii și vârstei, presiunea pusă pe articulații este tot mai mare, în special pe articulația genunchiului. Conform studiilor, obezitatea este principalul factor de apariție a osteoartritei la nivelul genunchiului și a șoldului.
  • Încearcă să nu te afunzi în sedentarism, ci să ai în fiecare zi parte de activitate fizică. În special activitatea fizică pentru întărirea musculaturii, deoarece mușchii puternici ajută la menținerea stabilității încheieturii. Printre activitățile fizice recomandate pentru întărirea musculaturii, se enumeră: pilates, yoga, înot. Atunci când sunt realizate sporturile de impact precum alergatul sau tenisul, medicina sportivă le indica a fi făcute pe un teren special, nu pe suprafețele tari sau denivelate. În acest caz, impactul este mult prea puternic asupra articulațiilor și le putem degrada cu o viteză mult prea rapidă.

De asemenea, este bine să încerci să ai o alimentație variată, bogată în vitamine. În principiu, nu există o dietă de succes, fiecare organism fiind diferit, are nevoi specifice. O dietă corectă ar fi necesar să se bazeze pe legume, fructe, cereale integrale, oleaginoase, lactate, pește. Acizii grași omega 3 se regăsesc în peștele precum ton sau somon, iar vitamina D în cereale, pește și lactate. Deficitul acestor 2 substanțe poate duce la apariția durerilor articulare și musculare.

Nu omite faptul că păstrarea unei poziții corecte atât în mers, cât și la birou sau în canapea, ajută la prevenția problemelor de articulații. Poziția de “cocoșat” la birou afectează coloana cervicală de exemplu. Poziția rucsacului în spate este indicat să fie făcută pe ambii umeri, greutatea să fie distribuită în mod egal asupra articulațiilor.

Principii pentru articulații sănătoase

Este recomandat să apelezi la un medic specialist atunci când te confrunți cu dureri constante. Înseamnă grija față de tine însuți și poți să previi deteriorarea ireversibilă a unei articulații. Odată ce durerile articulare (dureri ale încheieturii mâinii, genunchilor, umerilor) care sunt frecvente, este necesară evaluarea prntr-un consult reumatologic pentru ca medicul să poată emite un diagnostic și un plan terapeutic de urmat.

Articulațiile sunt  responsabile cu mobilitatea și flexibilitatea corpului, ajutându-ne să ne mișcăm în voie și să avem o viață activă. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât apar probleme legate de degradarea articulațiilor, însă și persoanele tinere acuză dureri de articulații din cauza unui stil de viață nesănătos.

Ceea ce putem face este să avem mai multă grijă de noi adoptând zilnic un stil de viață echilibrat. De asemenea, dacă durerile de articulații se instalează și persistă, este important să ne prezentăm la medic înainte ca acestea să se deterioreze iremediabil.

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/2021/02/23/ecografia-muschulosheletala/