Cuprins:
- Ce presupune osteoporoza
- Ce este osteopenia
- Cauzele osteoporozei
- Factori de risc ai osteoporozei
- Simptomele osteoporozei
- Stabilirea diagnosticului de osteoporoza
- Tratamentul osteoporozei
- Ce trebuie să reții
Osteoporoza este o boală osoasă degenerativă al cărei efect îl reprezintă pierderea masei /țesutului osos. Osteoporoza este considerată o afecțiune tăcută, în principal, pentru că, rareori, este descoperită înainte de a se produce o fractură. De cele mai multe ori, diagnosticul este pus atunci când stadiul bolii este deja avansat. În stadii incipiente, osteoporoza nu prezintă simptome. În acest articol îți spunem ce este osteoporoza, care sunt cauzele și simptomele, cum se poate diagnostica și, mai ales, trata.
Ce presupune osteoporoza
Trebuie să știi că organismul pierde pe parcursul vieții masă osoasă. O parte din ceea ce se pierde se recuperează prin procesul de formare osoasă, dar, după 30 de ani, procesul de resorbție depășește procesul de formare, mai ales, în cazul femeilor. Așa se și explică de ce femeile sunt mai susceptibile de a suferi de pe urma osteoporozei decât bărbații. De asemenea, femeile albe și asiatice prezintă un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză decât celelalte, mai ales, dacă au intrat la menopauză.
Vorbim despre osteoporoză atunci când oasele ajung atât de fragile încât se pot fractura extrem de ușor, chiar și la o simplă aplecare sau mișcare ușoară. De aceea, accidentele ușoare cum ar fi căderile în cazul persoanelor în vârstă sunt mai dificil de tratat și mai periculoase. Cele mai problematice fracturi de fragiliatate sunt în zona șoldului, la încheietura mâinii și la coloana vertebrală.
Ce este osteopenia
Mai există un termen medical care se află în legătură cu cel de „osteoporoză”: osteopenia. Masa osoasă a unei persoane poate fi mai redusă și, totuși, acest lucru să nu însemne că persoana respectivă suferă de osteoporoză. Afecțiunea se numește osteopenie și este un diagnostic care presupune că densitatea osoasă este între normală și foarte scăzută. Cei mai mulți oameni suferă de osteopenie, dar nu știu acest lucru până își efectuează analize specifice.
Cauzele osteoporozei
Există mai multe cauze ale osteoporozei:
- menopauza: această perioadă vine la pachet cu o reducere a hormonilor din corp, ceea ce poate avea drept consecință o pierdere osoasă mai mare. Cercetările au demonstrat că în primul deceniu al menopauzei, o femeie pierde aproximativ jumătate din densitatea osoasă, ceea ce duce la un risc de osteoporoză foarte ridicat. Lucrurile sunt complicate cu atât mai mult cu cât femeile au oricum oasele mai mici. Menopauza, tratamentul menopauzei, tratamentul cancerului de sân pot complica osteoporoza. Bărbații pot avea probleme cu creșterea și dezvoltarea osoasă, mai ales, dacă suferă de cancer de prostată (adică, au probleme cu dezechilibru hormonal);
- vârsta: este o altă cauză importantă;
- tratamentele care au ca efect secundar pierderea osoasă;
- cancerul: efectul este complicat și de tratamente precum chimioterapie sau tratamentul cu steroizi;
- deficitul de calciu: cel mai important mineral pentru oase este calciul. Un nivel scăzut de calciu poate duce la fragilizarea oaselor. Deficitul de calciu se instalează din mai multe motive: dietă deficitară, hipocalcemie (boală de deficit de calciu), etc;
- poliartrita reumatoidă: este o boală care afectează articulațiile corpului și crește riscul de osteoporoză: de fapt, este vorba despre faptul că lipsa de mișcare contribuie la pierderea osoasă.
- lupus: poate fi un factor de risc serios pentru osteoporoză, pentru că boala inflamează anumite organe precum pielea, articulațiile, țesuturile.
- boala celiacă: presupune respingerea de către organism a glutenului (proteina din grâu și secară). Boala celiacă poate împiedica, dacă este lăsată netratată, stomacul/intestinul să absoarbă substanțele nutritive din alimente.
Factori de risc ai osteoporozei
Cei mai importanți factori de risc ai osteoporozei sunt:
- sexul: femeile au șanse mai mari de a dezvolta afecțiunea;
- vârsta: riscul de osteoporoză crește odată cu vârsta;
Sunt și alți factori de risc:
- rasa: femeile caucaziene și cele asiatice prezintă un risc mai mare de osteoporoză;
- moștenirea genetică: dacă ai avut cazuri de osteoporoză în familie ai risc mai mare de a suferi de această boală;
- înălțimea: femeile mai mici de statură prezintă risc mai mare de osteoporoză;
- perioada de menopauză;
- stilul de viață;
- starea generală de sănătate;
- anumite tratamente / consum de steroizi;
- lipsa mișcării;
- excesul de alcool;
- fumatul.
Simptomele osteoporozei
Odată declanșată, osteoporoza se manifestă prin:
- dureri de spate (poate fi vorba despre o vertebră fracturată sau numai tasată);
- scădere în înălțime (se poate ajunge chiar și la 1,5 cm pe an);
- postură incorectă, încovoiată.
Stabilirea diagnosticului de osteoporoza
Densitatea osoasă, până de curând, se măsura doar cu ajutorul unui aparat pe bază de raze X (cu intensitate slabă), numită și osteodensitometrie prin DXA.
De curând, a fost dezvoltată tehnologia inovativă REMS sau Multi Spectrometria Ecografică cu Radiofrecvență. Este o soluție diagnostică de ultimă generație și prima metodă de diagnostic fără radiație. Această tehnologie revoluționară folosește radiofrecvența (ultrasunete) pentru determinarea densității și fragilității osoase în vederea stabilirii diagnosticului de osteoporoză sau detectării stadiului premergător acesteia, respectiv osteopenia.
Osteodensitometria osoasă prin Examinare REMS are ca avantaje principale: rapiditate (în mai puțin de 15 minute), total neinvazivă și neiradiantă prin utilizarea ultrasunetelor, nedureroasă; independentă de operator; raport medical complex, dar ușor de interpretat de către medici.
Modalitatea de realizare este simplă: pacientul se întinde pe pat, i se aplică gel ecografic pe abdomen pentru a identifica prin intermediul sondei ecografice cele 4 Vertebre (L1-L4). Ulterior, același procedeu este realizat pentru cele două coluri femurale (șolduri). Softul analizează datele și printează automat raportul medical. El conține atât informații despre densitatea minerală osoasă, cât și despre structura osoasă. Mai exact fragilitatea osului calculată ca scor independent exprimată prin “scor de fragilitate osoasă”. Coroborate datele densității cu ale structurii osoase, ajuta medicul specialist reumatolog / endocrinolog / ginecolog să realizeze o imagine de asamblu asupra stării de sănătate a osului. Astfel că deciziile de tratamant, schimbare a stilului de viață și recomandarea mișcării fizice sunt personalizate.
Osteodensitometria este recomandată:
- femeilor care au depășit 45 de ani, care au intrat la menopauză sau care prezintă factori de risc asociați;
- bărbaților trecuți de 50 de ani;
- persoanelor care suferă facturi după 50 de ani;
- femeilor care prezintă factori de risc asociați (rasă, istoric medical);
- pacienților după o radiografie a coloanei vertebrale, după o fractură, în urma unor dureri de spate, sau dacă au pierdut din înălțime.
Osteodensitometria nu este singura modalitate prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoză. Mai există și alte investigații utile medicului specialist:
- Tomografia computerizată cantitativă a coloanei vertebrale (atenție, însă, doza de radiații este mare, la fel și costul investigației).
- Absorbțiometria unifotonică sau bifotonică.
În general, medicul specialist evaluează riscul de osteoporoză al pacientului pentru următorii 10 ani. Dacă riscul nu este semnificativ, atunci medicul poate să se concentreze pe ameliorarea efectului factorilor de risc.
In cazuri mai grave, medicul reumatolog poate să prescrie:
- corset/brâu ortopedic;
- exerciții fizice, după consultarea unui fizioterapeut (inclusiv masaj);
- terapie cu bifosfonați: există o serie de efecte secundare neplăcute (greață, dureri abdominale, arsuri gastrice);
- tratament hormonal: dacă problema de sănătate apare la scurt timp după instalarea menopauzei se poate recomanda un tratament pe bază de estrogeni (ajută la menținerea densității osoase). Există și aici riscuri implicate, estrogenii pot crește riscul de formare a cheagurilor de sânge, cancer endometrial, cancer de sân, boli cardiovasculare. În general, tratamentul cu estrogeni se recomandă femeilor tinere. În cazul bărbaților cu risc de dezvoltare a osteoporozei, medicul poate recomanda o terapie de substituire cu testosteron.
- analgezice;
- miorelaxante;
- surse de căldură pentru diminuarea durerii;
- repaus, conform indicațiilor medicului;
- tratament cu mult calciu (numai la indicațiile medicului de specialitate);
- Vitamina D;
Este posibil să nu poți evita dezvoltarea bolii. Cu toate acestea, nu înseamnă că nu există o serie de măsuri care pot reduce agresivitatea afecțiunii. Este esențial să schimbi stilul de viață. Așa că:
- nu fuma;
- nu abuza de alcool;
- nu ocoli exercițiile fizice zilnice;
- adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată, bogată în proteine, calciu, vitamina D;
- poartă încălțări fără tocuri și cu talpă aderentă;
Dieta recomandată pentru osteoporoză
În dieta recomandată pentru osteoporoză trebuie incluse cel puțin cinci porții zilnice de fructe și legume (legume verzi, mai ales, citrice și fructe de pădure). Un aport constant de pește este util. Foarte importantă este reducerea aportului de sare, zahăr și grăsimi saturate. Așadar, osteoporoza poate fi ameliorată. O alimentație corectă și exercițiile fizice regulate pot reduce substanțial riscul apariției bolii.
Ce trebuie să reții
- în cazul osteoporozei ajută: mișcările fizice (genuflexiuni, urcatul scărilor, antrenamente cu greutăți);
- exercițiile fizice sunt utile chiar și după ce s-a instalat boala, numai că se recomandă unele sub supraveghere medicală pentru a se evita în acest fel orice risc;
- sunt foarte necesare aportul corect de calciu și vitamina D, renunțarea la fumat și la consumul de alcool și băuturi carbogazoase;
- osteoporoza poate fi ameliorată dacă este atent monitorizată și dacă se respectă tratamentul recomandat de către medicul specialist;
- ia în calcul posibilitatea să suferi de osteopenie și trateaz-o conform recomandărilor medicale.
Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/2021/02/23/osteopenie-vs-osteoporoza/