"Campania REMS "are drept scop creșterea gradului de conștientizare a importanței prevenției, diagnosticării și tratării Osteoporozei.
Data de 20 octombrie fiind Ziua Mondială a Osteoporozei, ne dorim ca pe întreg parcursul lunii să reamintim importanța prevenției.
Stiați că la nivel mondial 1 din 3 femei și 1 din 5 bărbați între 50-70 ani vor suferi de o fractură de fragilitate la un moment dat?
În România, Osteoporoza este boala tăcută a cifrelor mari. Lipsa unui program national de screening a osteoporozei și a insuficienței educației pentru controalele de prevenție, rezultă într-o statistică alarmantă:
- Aproximativ 21% dintre femeile și 6% dintre bărbații de peste 50 de ani suferă de osteoporoză;
- Peste 94.000 de fracturi de fragilitate se întâmplă în fiecare an;
- Osteoporoza costă – povara economică pentru România s-a ridicat la 129 milioane euro în 2010, estimându-se o creștere până la 151 milioane euro pentru 2025.
Cu aceasta ocazie, noi ne dorim să subliniem importanța investigațiilor de screening, în special a Osteodensitometriei prin care se evaluează densitatea minerală osoasă și fragilitatea osoasă.
Misiunea noastră încă de la început a fost și este să oferim pacienților un diagnostic corect, precoce și de încredere. Tocmai de aceea suntem prima clinica de testare neinvazivă a densității osoase (DO) din România prin intermediul Osteodensitometriei REMS pentru diagnosticul osteoporozei și osteopeniei. Este o tehnologie unică în lume, total neinvazivă și neiradiantă, rapidă și similară ecografiei.
În luna octombrie, vrem să susținem și creștem gradul de conștientizare a importanței evaluării periodice a densității osoase și a prevenției osteoporozei sau a fracturilor de fragilitate.
Astfel că pe tot parcursul acestei luni, indiferent de vârstă, pacientii, atât cei deja existenți în comunitatea noastră, cât și cei care ni se vor alătura, se pot programa la o evaluare a densității osoase prin Examinare REMS si un examen de specialitate la una dintre specialitățile reumatologie sau endocrinologie beneficiind de un pachet special.
Vino în clinica noastră pentru evaluarea densității osoase sau programează pe cineva drag la această investigație. Dacă te numeri printre primii 50 de pacienți, ai parte de o reducere de 10% din prețul pachetului de screening.
Cu un impact major asupra sănătăţii, osteoporoza reduce semnificativ calitatea vieţii pacientului, de aceea diagnosticarea precoce este extrem de importantă.
Așa cum indică statisticile oficiale, osteoporoza are un impact personal și economic uriaș. La nivel mondial, osteoporoza provoacă milioane de fracturi rezultând o fractură osteoporotică la fiecare 3 secunde (https://www.iofbonehealth.org/facts-statistics)
Situația pandemică riscă să scoată de pe radarul opiniei publice multe boli cronice grave, printre care se numără și osteoporoza.
În acest context, dr. Gabriel Ghițescu, Directorul Medical al clinicii Osteodensys a accentuat nevoia de intervenție rapidă în domeniul osteoporozei, menționând progresele recente dar și măsurile suplimentare care trebuie luate cât mai curând:
Unde ne aflăm în momentul acesta în domeniul osteoporozei?
Osteoporoza este o patologie subdiagnosticată în principal din cauza depistării in faza tardivă a bolii. Majoritatea femeilor se prezintă la medic după menopauză când incidența este deja mare. O parte dintre pacienți suferă deja o fractură înainte de a-și fi testat densitatea osoasă.
O altă cauză este lipsa până de curând a unei tehnologii neinvazive care să permită screeningul sau măcar să ofere populației posibilitatea de a-și determina densitatea osoasă după 30 ani și a depista faza premergătoare a osteoporozei care este osteopenia.
De cațiva ani a apărut tehnologia inovatoare REMS care este neinvazivă, rapidă și precisă, si oferă posibilitatea determinării densității osoase și a fragilității osoase chiar și de la 30 ani când s-a constatat deja o incidență semnificativă a osteopeniei. Cu cât se cunoaște valoarea densității și a fragilității osoase mai devreme și se depistează osteopenia mai precoce, cu atât șansele de incetinire a evoluției către osteoporoză sunt mai mari.
- Cum poate fi ajutată medicina de specialitate prin REMS și acest nou indicator, Scor de fragilitate (SF)?
Specialitatile medicale care tratează osteoporoza (endocrinologia, reumatologia, balneofizioterapia, ginecologia, etc.) au acum în tehnologia REMS un instrument eficient în depistarea precoce a osteopeniei ca fază premergătoare osteoporozei ajutând la o prevenție mai eficientă a osteoporozei.
Tehnologia REMS oferă de asemenea un parametru nou, independent de densitatea osoasă (DO), numit Scor de Fragilitate (SF) care împreună cu DO stabilesc riscul de fractura în următorii 5 ani.
Pentru prima dată se poate testa densitatea osoasă a femeii gravide și monitorizarea dinamicii de pierdere a densității osoase în urma sarcinii și alăptării.
- De la ce vârstă putem vorbi despre osteoporoză? Și cum o putem preveni?
După vârsta de 20-30 ani când DO atinge valori maxime, oasele suferă o diminuare treptată a acesteia. După 40 ani pierderea de os avansează, osteopenia este foarte frecventă iar din experiența clinicii noastre cazurile de osteoporoză apar și înainte de 50 ani. Menopauza accentuează și mai mult scăderea DO astfel că după menopauză, osteoporoza este diagnosticată frecvent.
- La 20 octombrie, ziua Mondială a Osteoporozei, ca director medical al primei clinici private din România de testare neinvazivă a DMO prin aducerea în țară a tehnologiei inovative REMS, ce mesaj transmiteți pacienților?
După mai bine de 40 ani avem acum posibilitatea de a testa neinvaziv, fără restricții, densitatea osoasa la orice pacient peste 21 ani. Pentru prima dată avem posibilitatea de a depista precoce osteopenia, faza premergătoare osteoporozei, pentru a preveni mai eficient apariția osteoporozei. Din experiența clinicii noastre, incidența osteopeniei după vârsta de 30 ani este semnificativă și de aceea e important să ne evaluam sănătatea oaselor și dacă este cazul, să acționăm pentru aceasta. Osteopenia e un semnal de alarmă și ne poate ajuta să ne schimbăm stilul de viață într-unul mai activ, cu mai multă mișcare, o dietă mai sănătoasă și o expunere la soare corectă, în felul acesta să ajutăm la încetinirea evoluției către osteoporoză.
Aflati mai multe despre Osteoporoza, boala “tacută” a oaselor.