Rezultatele întâlnirii de consens a experților organizată de ESCEO cu privire la REMS

Rezultatele întâlnirii de consens a experților organizată de Societatea Europeană pentru Aspecte Clinice și Economice ale Osteoporozei, Osteoartritei și Bolilor musculo-scheletale (European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases – ESCEO) cu privire la Multi-spectometria Ecografică cu Radiofrecvență (REMS) pentru evaluarea rezistenței osoase.

despre-tehnologia-rems

“Scopul acestei lucrări a fost de a revizui abordările disponibile pentru evaluarea rezistenței osoase, diagnosticarea osteoporozei și estimarea riscului de fractură și pentru a oferi informații despre Multi-spectometria Ecografica cu Radiofrecventa (REMS).

Un grup de lucru convocat de ESCEO s-a întâlnit pentru a revizui metodele imagistice disponibile pentru evaluarea rezistenței osoase și estimarea riscului de fractură și pentru a discuta perspectivele clinice ale REMS.” (…)

Studii de validare clinică

“Aplicarea tehnologiei REMS pentru diagnosticarea osteoporozei a fost validată clinic prin intermediul unui studiu clinic observațional multicentric care a cuprins 7 centre din Italia ce au înrolat peste 1900 pacienți.

Obiectivul studiului a fost evaluarea preciziei și acuratețea diagnostică REMS în comparație cu DXA (standardul de aur clinic). Toate achizițiile DXA au fost dublu verificate pentru a evita posibilele erori conform Messina et al.” (…)

blank

“În mod similar, s-a efectuat controlul calității pe toate rapoartele REMS pentru a verifica selectarea corectă a profunzimii și focalizării traductorului. Analiza distribuției temporale a erorilor a indicat posibilitatea îmbunătățirii aplicațiilor clinice ale REMS printr-un training mai riguros al operatorilor, orientat spre reducerea curbei de învățare și a ratei erorilor inițiale. După analiza comparativă, au fost analizate cazurile unui nr de pacienți de 1195 ale coloanei vertebrale și 1373 scanări femurale.

Coeficientul de variație intraoperator a fost 0.38% (95% interval de confidență: 0.28–0.48%)) pentru coloana lombară și 0.38% pentru colul femural (0.24–0.40%)

Variația cea mai puțin semnificativă în intervalul de confidență 95% a fost calculată utilizând calculatorul de predicție ISCD (available at http://www.iscd.org/resou rces/calcu lator s/), a fost 1.05% pentru coloana lombară și 0.48% pentru colul femural.  Repetabilitatea interoperator a fost 0.88% pentru coloana lombară și 0.48% pentru colul femural.

Acuratețea diagnostică a REMS a fost evaluată determinând concordanța REMS și DEXA pentru a face diferența între pacienții cu osteoporoză, osteopenie și sănătoși, utilizând testul statistic Cogen’s kappa, obținând k=0.82 pentru coloana lombară și k=0.79 pentru colul femural.

Sensibilitatea REMS în diferențierea pacienților cu osteoporoză și cei nonosteoporotici a fost 91.7% pentru coloană și 91.5% pentru femur, în timp ce specificitatea a fost 92.0% respectiv 91.8% . Gradul de corelație între rezultatele scorului T DXA și REMS  a fost  r = 0,94 pentru coloana lombară și r = 0,93 pentru colul femural (p <0,001).

Mai mult, concordanța valorilor DMO obținute cu ajutorul DXA și REMS a fost calculat prin intermediul metodei Bland–Altmand. Diferența medie (exprimată ca ± 2 deviatie standard- SD) a fost-0,004±0,088 g/cm2 pentru coloana lombară și -0,006±0,076 g/cm2 pentru colul femural. Eroarea standard estimată (SEE) a rezultat egală cu 0,044 g/cm2 (5,3%) pentru coloana lombară, respectiv 0,038 g/cm2 (5,8%) pentru colul femural.

Rezultatele obținute din studiul multicentric au aratat că tehnologia REMS are sensibilitate și specificitate ridicate în identificarea pacientului cu osteoporoză. Cu o capacitate semnificativă de diagnostic asemanatoare DEXA (standardul de aur) în clasificarea pacienților ca fiind sănătoși, cu osteopenie sau osteoporoza (concordanța diagnostic totală a fost de 88,8% pentru coloana lombară și 88,2% pentru col femural). Atât variațiile  intra- cât și inter-operator asociate cu investigațiile REMS au fost mai bune decât valorile corespunzătoare raportate în literatură pentru testul DEXA.” (…)

Echipamentul Echostation produs de firma italiană Echolight care deține patentul tehnologiei REMS

osteodensitometrie rems
blank
Consultatie reumatologica
REMS

Rezultate

“Densitatea minerală osoasă (DMO) măsurată cu ajutorul DXA (dual-energy X-ray absorptiometry) este un indicator consolidat pentru diagnosticul osteoporozei și evaluarea riscului de fractură. Pentru o estimare mai sigură a riscului de fractură este necesara o evaluare îmbunătățită a rezistenței osoase ce reușește să integreze atât informații imagistice cât și informații despre calitatea oaselor.

Au fost propuse mai multe abordări diferite, inclusiv parametrii suplimentari pe bază de DXA, Tomografie Computerizată și Ultradensitometria calcaneană (QUS- ecografia cantitativă a osteoporozei). Deși fiecare dintre ele a prezentat o performanță clinică, niciuna nu a îndeplinit toate cerințele pentru o utilizare la scară largă. Motivele principale fiind: utilitate clinică neclară, doza de radiații, accesul limitat, inaplicatibilitate pentru evaluarea coloanei vertebrale și șoldului. Au rămas astfel nevoi clinice încă nesatisfăcute.

REMS este o tehnologie disponibilă pentru diagnosticarea osteoporozei și evaluarea riscului de fractură prin estimarea DMO. Procesarea automată a semnalelor cu ultrasunete brute nefiltrate oferă valori exacte ale DMO în vederea evaluarii riscului de fractură.

Concluzii

Impactul osteoporozei și a fracturilor de fragilitate în viața pacienților este în creștere constantă. Acest lucru influențează și sistemul de sănătate în aceeasi măsura, astfel că: mijloace pentru diagnosticarea precoce și monitorizare sunt  necesare pentru a preveni și reduce apariția fracturilor. Măsurarea DMO bazată pe DEXA rămâne actualul standard de aur pentru CLASIFICAREA osteoporozei conform OMS. Cu toate acestea, situațiile clinice menționate anterior și limitările raportate ale tehnicii au propulsat cercetarea științifică să identifice alternative fiabile și precise pentru estimarea rezistenței osoase și identificarea pacienților cu risc de fractură.

Aceste eforturi conduc la o înțelegere mai profundă a caracteristicilor intriseci ale osului legate nu numai de cantitatea, dar si de calitatea acestuia, ceea ce ar putea contribui la îmbunătățirea masurarii rezistenței osoase și evaluarii riscului de fractură.

“REMS reprezintă prima metodă disponibilă clinic pentru măsurarea fără raze X a densității osoase (DO). Evidențele științifice descriu DO măsurată cu REMS ca un parametru de diagnostic acurat și predictor al riscului de fractură. Mai mult. REMS a arătat un potențial adițional prin evaluarea fragilității scheletale bazată pe calitatea structurii osoase cu ajutorul scorului de fragilitate osoasă (SFO) parametru independent de evaluarea densității osoase.”

Vezi articolul original complet aici.