O nouă metodă cantitativă pentru estimarea densității minerale osoase (DMO) folosind ultrasunete în modul B și semnale de radiofrecvență - un studiu pilot pe pacienți cu artrită reumatoidă (AR)

Autorii studiului sunt: VIOLETA‑CLAUDIA BOJINCĂ, CLAUDIU C. POPESCU, RALUCA‑DANIELA DECIANU, ANDREI DOBRESCU, ȘERBAN MIHAI BĂLĂNESCU, ANDRA‑RODICA BĂLĂNESCU și MIHAI BOJINCĂ

sistem osos

“Obiectivul studiului a fost de a evalua dacă o tehnică inovatoare cu ultrasunete cantitativă (QUS), Multi-spectometrie Ecografica cu Radiofrecventa (Radiofrequency Echographic Multi Spectromety) – REMS – care combină ultrasunete în modul B și semnalele de radiofrecvență, este potrivita tipologiei pacienților români comparativ cu rezultatele anterioare obținute prin intermediul DXA. Studiul a inclus, femei aflate la menopauza nediagnosticate anterior cu poliartrită reumatoidă (AR) și un lot control ajustat pentru vârstă.” (…)

“Măsuratorile densității minerale osoase (DMO) au fost efectuate prin intermediul Echipamentului Echos (Echolight) care combină ultrasunetele în modul B cu semnalele de radiofrecvență.

Studiul a inclus 106 pacienți cu AR (Artrita Reumatoidă) cu o durată medie a bolii de 3.2 (0.5-22) ani și 119 subiecți martori. ” (…)

Consultatie reumatologica

“Pacienții cu AR au avut greutatea corporală, indicele de masă corporală (IMC) și rata metabolică bazală (RMB) semnificativ mai scăzute față de lotul martor, fără diferențe semnificative pentru prevalența obezității și a țesutului adipos.

Pacientii cu AR au avut o DMO semnificativ scăzută a coloanei lombare și colului femural, risc de fractură de fragilitate și o prevalență a osteoporozei mai mari. Comparativ cu pacienții cu AR și fără osteoporoză, cei diagnosticați cu osteoporoză au fost mai în vârstă și cu o perioadă mai mare de menopauză, având IMC, țesut adipos  și RMB, obezitate scazute. Comparând lotul control cu cel cu AR s-a observant creșterea semnificativă a DMO coloana lombară și șold odată cu creșterea IMC-ului de la subponderal la obezitate.

În concluzie, osteoporoza este prevalentă în rândul pacienților cu AR, ca parte a unei transformări complexe a compoziției masei corporale, care implică IMC și tesut adipos. Noua tehnică de scanare QUS a reușit să reproducă rezultatele DMO stabilite de  DXA și este  adecvată pentru screening-ul osteoporozei în populatie.” (…)

Echipamentul Echostation produs de firma italiană Echolight care deține patentul tehnologiei REMS

osteodensitometrie rems
blank
Consultatie reumatologica
REMS

Pacienți și metode

“Pacienți și variabile. Prezentul studiu a inclus  femei post-menopauză diagnosticate cu AR, conform ultimelor criterii de clasificare. Lotul martor ajustat pentru vârstă a fost alcătuit din femei post-menopauză sănătoase aflate în aceeași perioadă în secția de reumatologie pentru tratamentul  osteoartritei sau a unor afecțiuni musculoscheletale. Pacienții au fost examinați în perioada ianuarie-iunie 2018 în ordinea sosirii în una dintre cele două clinici ale spitalului nostru de adresabilitate națională (Departamentul de Reumatologie al Spitalului Clinic Sfânta Maria și Spitalul Clinic “Dr. I. Cantacuzino”). Nici unul dintre pacienții din cele două loturi, AR sau control nu efectuaseră scanare DXA sau erau cunoscuți cu osteoporoză, astfel încât nici unul dintre ei nu primise tratament farmacologic activ (bifosfonați, terapie de substituție hormonală, teriparatid, denosumab, ranelat de stronțiu sau suplimente de vitamina D).

Măsurarea DMO. Toate măsurătorile au fost efectuate de un singur tehnician instruit folosind Echipamentul EchoS (Echolight®; Echolight SRL), care utilizează ultrasunetele pentru a estima densitatea și structura osoasă. Sistemul este echipat cu un traductor convex de 3,5 MHz, care detectează simultan semnale cu ultrasunete în modul B și semnale de radiofrecvență primare brute.

Datele obtinute sunt analizate de algoritmul statistic al echipamentului (EchoStudio®; Echolight SRL) pentru fiecare regiune de interes (ROI), luând în considerare etnia pacientului, vârsta, sexul , IMC-ul și comparându-le cu o bază de date de ~ 10.000 de subiecți.  ROI pentru fiecare pacient a inclus segmentele standard pentru diagnosticarea osteoporozei: coloana lombară (vertebrele L1-L4 abordate prin abdomen) și col femural (sold stang si sold drept).

Software-ul echipamentului produce următoarele măsurători: riscul de fractura la 10 ani pentru fracturi majore osteoporotice și șold (Instrument de evaluare a riscului de fractură; FRAX®), calculat în conformitate cu algoritmul stabilit, DMO (g/cm2) cu scorurile T și Z abateri standard (SD), procentul de grăsime corporală și rata metabolică bazală [RMB (kcal/zi). Producătorul a raportat următorii parametri de calitate și precizie (15,28) pentru echipament: Modificare minimă detectabilă de 0,013 g/cm2 pentru coloana vertebrală și 0,008 g/cm2 pentru șold; reproductibilitatea intra-operator de 0,4% pentru coloana vertebrală și 0,3% pentru șold; reproductibilitatea inter-operator de 0,54% pentru coloana vertebrală și 0,41% pentru șold; corelația de diagnostic cu DXA de 93,1% pentru coloana vertebrală și 94,2% pentru șold. În studiul de față, osteoporoza a fost definită printr-un scor T pentru coloana vertebrală sau pentru șold cu ≤-2,5 SD.” (…)

Discuţie

“În ceea ce privește obiectivele prezentului studiu, implementarea noii tehnici QUS -REMS- a revelat o prevalență mai mare a osteoporozei în rândul pacienților cu AR comparativ cu pacienti din lotul martor, care la rândul lor au prezentat riscuri mai mari de fractură de fragilitate în conformitate cu FRAX – bine documentat în literatura de specialitate în studii care utilizează DXA. Proportia de pacienți cu AR si cu osteoporoză a fost raportată initial până la 50%, dar prevalența de 28,3% a osteoporozei la pacienții cu AR din acest studiu este similară cu datele  prezentate in studii europene  bazate pe DXA(…)

În ceea ce privește compoziția corporală, s-a observat o diferență nesemnificativă în tesutul adipos în rândul pacienților cu AR și al lotului martor, așa cum se estimează prin metoda nouă QUS- REMS-, rezultat care reproduce o observație anterioară similară a grupului nostru folosind DXA(…)

Medicii clinicieni ar trebui să fie conștienți de tendințele compoziției corporale la pacienții cu AR, deoarece datele sugerează că pacienții cu AR precoce tind să-și schimbe distributia corporala mentinand aceeasi greutate prin castigul de tesut adipos truncal și că aceste modificări ale compoziției corporale pot fi prezise prin  variabile specifice AR prin: durata bolii, scorurile bolii și progresia radiografică. Managementul AR (controlul activității bolii și al factorilor de risc cardiovasculari) ar trebui să aibă ca scop prevenirea sau inversarea acestor modificări ale compoziției corpului, cu efecte suplimentare pe termen lung prin scăderea mortalității prin scăderea complicațiilor cardiovasculare și a fracturilor”(…)

Concluzii

“Radiofrecvența ecografică multi-spectometrică (REMS) utilizată pentru diagnosticarea osteoporozei a fost recent evaluată printr-un studiu multicentric care a implicat 1914 femei, iar rezultatele obținute cu această metodă au fost semnificativ corelate cu cele obținute folosind evaluarea standard a coloanei lombare și a colului femural DXA.

În ceea ce privește capacitatea sa de diagnostic, evaluarea REMS a avut o sensibilitate și specificitate> 90% pentru cele două regiuni anatomice care au fost măsurate.

Trebuie menționat faptul că, la 21 septembrie 2018, la ședința Comitetului consultativ științific internațional Echolight de la Florența, prof. Dr. Jean-Yves Reginster, președintele Societății Europene pentru Aspecte Clinice și Economice ale Osteoporozei, Osteoartritei și Bolilor Musculo-scheletice (ESCEO), a semnat o scrisoare în numele organizației, recomandând includerea tehnologiei REMS în ghidurile de practică clinică pentru diagnosticul și tratamentul osteoporozei. Scrisoarea menționa faptul că ESCEO doreste sa isi mentina pozitia printr-o publicatie ce discuta potențialul tehnologiei REMS pentru diagnosticul precoce al osteoporozei și pentru monitorizarea eficienței tratamentului. Această metodă va fi luată în considerare la următoarea revizuire a ghidurilor de practică clinică ESCEO.

În concluzie, osteoporoza este răspândită în rândul pacienților cu AR, crescând riscul de fractură de fragilitate a acestora și face parte dintr-un proces patologic mai complex de modificare a compozitiei masei corporale care implică IMC și tesut adipos. Noua tehnică de scanare, care combină ultrasunetele în modul B și semnalele de radiofrecvență, este capabilă să reproducă rezultatele măsurătorilor DXA stabilite ale DMO și este potențial adecvată pentru screeningul osteoporozei in populație.”

 

Vezi articolul original complet aici aici.