Cuprins:

Ai fost diagnosticat cu poliartrită reumatoidă? Stii ce reprezintă?

Nu ești printre puținii oameni cu acest tip de afecțiune. Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă afecțiune reumatică de tip inflamator, estimandu-se că afectează aproximativ 1 % din populație.

Afecțiunea despre care tocmai ce ai auzit este definită ca fiind o boală autoimună sistemică, cronică, inflamatorie. Este caracterizată prin afectarea mai multor articulații și în majoritatea cazurilor, creșterea serică a auto-anticorpilor de tipul factor reumatoid (FR) și anticorpi anti peptide citrulinate (anti-CCP).

Majoritatea pacienţilor prezinta o evoluţie cronică fluctuantă a bolii, care netratată conduce la distrucţie articulară progresivă, ireversibilă, cu deformări articulare permanente, însoţite de deficit funcţional și reducerea speranţei de viaţă.

Pe lângă impactul individual pe care această boală îl are asupra pacientului, poliartrita reumatoidă determină o povară financiară importantă asupra bugetelor naționale de îngrijiri de sănătate, din cauza costurilor legate de spitalizări și lipsei productivității la locul de muncă. Poliartrita reumatoidă debutează de obicei la cel mai productiv segment de populație: cel cu vârste între 35 și 50 de ani. 

Cauze posibilie?

Artrita reumatoidă se activează în momentul în care sistemul imunitar atacă membrana sinovială (membrana care căptușește cavitatea articulară) și determină creșterea în exces a acesteia. Totodată determină erodarea capetelor osoase, limitarea mobilității și durere,  toate acestea conducând în timp la deformarea articulațiilor și pierderea funcționalității acestora.

Etiologia exactă rămâne necunoscută, dar este cel mai probabil multifactorială și implică factori precum:

  • factori genetici (de exemplu antigenul HLA),
  • de mediu (de exemplu fumatul),
  • infecțioși,
  • hormonali,
  • imunologici, care joacă un rol important.

Este mai frecvent întâlnită la populația de sex feminin (2-3:1), cu o medie a vârstei de debut între 40-60 de ani, deși poate apărea la orice vârstă.

Te identifici cu una dintre simptomele descrise mai jos?

blank

Dacă te afli în situatia în care ai descoperit debutul bolii, atunci simptomele sunt legate de articulații și sunt reprezentate de durere și tumefacții articulare. În special articulațiile mici, rigiditate articulară, limitare a mobilității (înțepenire). Perioada în care apar durerile este identificată în majoritatea cazurilor dimineața sau după o perioadă de inactivitate. De asemenea, poți prezenta una dintre simptomatologiile: astenia fizică, oboseala, scăderea ponderală, subfebră.

Cele mai afectate sunt articulațiile mici ale mâinilor, dar și ale genunchilor (60-80%), umerilor (50-70%), gleznelor (50-60%), șoldurilor (20-40%).

Cum poți fi diagnosticat?

Primul pas este să te prezinți la un medic specialist reumatolog. Fie că decizia este direct a ta, fie că ești îndrumat de către medicul de familie.

Medicul tău reumatolog, pentru a stabili diagnosticul de poliartrită reumatoidă, iți va recomanda o serie de investigații. Sunt necesare analize de laborator (markeri inflamatori, autoanticorpi) și teste imagistice (radiografii, ecografii musculoscheletale). Acestea sunt instrumente foarte utile și pentru monitorizarea activității bolii pe parcurs, ceea ce înseamnă că periodic vei păstra legătura cu medicul curant reumatolog.

Diagnosticul diferențial este unul complicat. Însă medicul reumatolog curant va exclude diferite boli precum: spondilartropatiile, condrocalcinoză, guta, boala artrozică, diverse boli de țesut conjunctiv – lupus eritematos sistemic, polimialgia reumatică, etc, artritele reactive, fibromialgii și va reuși diagnosticarea corectă.

De ce este important să te prezinți la medic odată ce prezinți simptomele menționate mai sus?

Pentru că pot avea parte de complicații ale bolii neidentificate la timp și netratate. Printre complicațiile și afecțiunile asociate poliartritei reumatoide se numără: deformările articulare, anchiloză, osteoporoză, uscăciunea mucoaselor (în cadrul sindromului Sjogren secundar) sindromul de canal carpian, complicații cardio-vasculare sau afectarea pulmonară.

Ce tratament ai nevoie?

Medicul tău reumatolog iți va explica traseul de parcurs din punctul de vedere al tratamentului, medicamentos sau nu. Ceea ce este necesar să reții, este că poliartrita reumatoidă este o boală care nu se vindecă.

În acest moment nu există un tratament care să vindece complet, ci prin tratament, medicul reumatolog urmărește stoparea evoluției bolii.

blank

În ultimele decenii s-au facut progrese semnificative în această direcție, fiind posibilă obținerea remisiunii clinice și biologice, dar mai ales prevenirea afecțiunilor articulare ireversibile (deformări articulare, anchiloze, etc) și păstrarea calității vieții.

Este ideal ca tratamentul tău pentru poliartrită reumatoidă să fie început cât mai precoce. Însă, ca acest lucru să fie posibil, este nevoie ca și diagnosticul să fie stabilit precoce. De aceea este recomandată prezentarea la medic în primele 3-6 luni de la primele manifestări clinice.

De-a lungul istoriei au existat și câteva persoane celebre despre care s-a știut că au fost diagnosticate cu această boală, dar care, au reușit să o țină sub control preț de ani de zile. Printre acestea se enumeră: Edith Piaf, Mircea Eliade, Caroline Wozniacki, Pierre Auguste Renoir, Peter Paul Rubens. 

Acestea reprezină dovada faptului ca odată ce boala este descoperită timpuriu, poate fi ținută sub control și calitatea vieții să fie afectată cât mai puțin posibil.

Text Dr. Alma Nicu, medic specialist reumatolog.

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/analize-pentru-oase/