Ce este osteodensitometria?

Osteodensitometria (denumită de multe ori și “analiza pentru osteoporoză”) este o investigație medicală prin care se determina densitatea minerală osoasă (DMO). Ulterior se stabilește diagnosticului de osteoporoza sau osteopenie, stadiul premergător. Parametrii independenți, DMO și Scorul de Fragilitate (SF), permit estimarea riscului de fractură în următorii 5 ani. Osteodensitometria actualmente se poate efectua prin două metode:

  1. DEXA (Dual Energy X-ray Absorbtion) care folosește razele X
  2. REMS (Radiofrequency Echographic Multi Spectometry) adică Multi Spectometria Ecografică cu Radiofrecvență, noua tehnologie care utilizează ultrasunetele, nu radiațiile.

DMO este unul dintre termenii folosiți pentru a descrie rezistența osoasă. Scăderea DMO reprezintă doar o parte din procesul diminuării rezistenței osoase alături de modificările geometriei osoase și anomaliile microarhitecturii osoase.

Densitatea minerală osoasă, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Societății Internaţionale pentru Densitometrie Clinică (ISCD), poate fi împărțită în 3 categorii:

  1. Densitate normală.
  2. Osteopenie – o scădere a densității osoase sub limita normală. Este stadiul premergator osteoporozei în care se poate interveni cu modificări ale stilului de viață și probabilitatea de a preveni evoluția către osteoporoză este mare.
  3. Osteoporoza – scăderea densității minerale osoase cu cel puțin 2 deviații standard față de femeia cu vârstă tânară, cu sau fără fractură de fragilitate.

Până de curând, osteodensitometria se realiza doar prin metoda standard DEXA. Însă datorită evoluției tehnologice în domeniul medical, o echipa de cercetători din Italia a dezvoltat o nouă tehnologie menită să vină în întâmpinarea nevoilor atât a pacienților, cât și a medicilor clinicieni. Tehnologia poartă denumirea de REMS (Multi Spectometria Ecografică cu Radiofrecvență) și este pusă în practică prin intermediul echipamentului Echolight.

În cele ce urmează se va face o scurtă prezentare a fiecărui tip de examinare și beneficiile aferente. Împreună cu medicul curant vom alege varianta cea mai potrivită nouă: Osteodensitometrie DEXA sau Osteodensitometrie REMS pentru măsurarea densității osoase și evaluarea sănătății oaselor?

Ce este Osteodensitometria DEXA?

blank

Osteodensitometria DEXA (mulți o denumesc “analiză DEXA”) folosește raze X de densități diferite ce străbat osul, permițând aprecierea gradului de reducere a densității osoase; Un os osteoporotic (rarefiat) se fracturează mult mai ușor. Recuperarea după fracturi în majoritatea cazurilor este intârzâiată, include dureri greu de suportat de către pacient și imobilizare prelungită. De altfel, toate acestea pot conduce la  complicații precum atrofii musculare, complicații tromboembolice, escare de decubit etc.

DEXA este folosită pentru diagnosticarea osteoporozei sau a densității minerale osoase scăzute și pentru monitorizarea modificărilor în timp.

Osteodensitometria DEXA nu este recomandată și nici efectuată femeilor însărcinate, din cauza radiației ionizante folosite, și ar trebui amânată până după naștere. Valorile DEXA pot fi neconcludente în anumite situații cauzate de anomalii structurale, precum artrita severă, dispozitive metalice sau scolioză.

Cu toate acestea, fiind singura metodă disponibilă pentru diagnosticarea, tratarea și monitorizarea osteoporozei,  Osteodensitometrua DEXA a fost considerată “standardul de aur” în ultimii 40 de ani.

Ce reprezintă osteodensitometria REMS?

Odată cu cercetările tot mai numeroase în domeniul medical, rezultatele sunt observate în inovația tehnologiei. De exemplu, în 2022 în România sunt aproximativ 10 centre cu sistem robotic DA VINCI prin intermediul căruia chirurgul poate manipula cu precizie instrumetele chirurgicale chiar și în locuri de altfel greu accesibile (vezi informații suplimentare Robot Da Vinci).

blank

Astfel că și în ramura de diagnostic a sănătății sistemului osos, pentru osteoporoză sau osteopenie, era necesară o reînnoire și reîntregire a echipamentelor medicale și a tehnologiei. Ținând cont de acestea, o echipă de cercetători italieni a dezvoltat Tehnologia REMS (Osteodensitometria REMS) utilizând echipamentul medical Echolight ce ne conferă posibilitatea unei prevenții a scăderii DMO cât și a tratamentului atunci când este necesar.

Echolight, fondată în Italia în 2011 este în proces de extindere la nivel global. Pentru recunoașterea Tehnologie REMS și a echipamentului Echolight, putem menționa câțiva pași importanți făcuți de-alungul timpului:

  • În anul 2018, la ședința Comitetului consultativ științific internațional Echolight de la Florența, prof. Dr. Jean-Yves Reginster, președintele Societății Europene pentru Aspecte Clinice și Economice ale Osteoporozei, Osteoartritei și Bolilor Musculo-scheletice (ESCEO), a semnat o scrisoare în numele organizației, recomandând includerea tehnologiei REMS în ghidurile de practică clinică pentru diagnosticul și tratamentul osteoporozei.
  • În 2019, ESCEO a publicat un articol de consens consecutiv întâlnirii experților din Societate. În acest articol REMS este prezentată ca o tehnologie precisă și acurată fiind un instrument valoros în diagnosticul osteoporozei.
  • În anul 2020 Echolight și-a exstins acoperirea globală în Statele Unite prin deschiderea sediului din Seatle.
  • În anul 2021 Echolight, cu Tehnologia REMS pentru osteodensitometrie a facut un pas uriaș în sistemul medical. Ostedensitometria REMS fost inclusă în Ghidurile Naționale ale catorva țări europene.
  • Anul 2022 a început cu vești bune, Echolight a primit o noua certificare, MDSAP (Medical Device Single Audit Program) care reprezintă o certificare despre Reglementarea dispozitivelor de diagnostic în 5 țări: SUA, Canada, Brazilia, Japonia și Australia. Un nou pas spre evoluția medicală mondială în diagnosticul osteoporozei și osteopeniei.

Opinii publicate despre Osteodensitometria REMS

“Utilizată pe scară largă în toată EUROPA, osteodensitometria REMS este o tehnologie fără radiații folosind un densitometru osos portabil care poate monitoriza în siguranță indicatorii cheie de sănătate a oaselor cu o frecvență mai mare decât alte metode de testare. În câteva minute REMS furnizează scorurile de sănătate osoasă ale pacientului și o evaluare a riscului viitor de fractură.

REMS este prima metoda  disponibilă clinic pentru măsurarea directă neionizantă a DMO la femur și la coloana lombară. Portabilitatea sa permite screening-ul și monitoriarea sănătății osoase a pacienților la punctul de îngrijire, îmbunătățind diagnosticul precoce și prevenirea fracturilor legate de osteoporoză.

“Acesta este un pas major în atingerea obiectivului nostru de a oferi clinicienilor cea mai precisă tehnologie de evaluare a sănătății osoase la punctul de îngrijire” a declarat Doug Tefft, președintele Echolight Medical.” (https://www.odtmag.com/contents/view_breaking-news/2021-07-09/echolight-medical-awarded-multi-year-contract-with-vizient-inc/)

“Potrivit Echolight Medical, Multi Spectrometria Ecografică cu Radiofrecvență este prima metodă disponibilă clinic pentru măsurarea directă neionizantă a densității minerale osoase la locurile axiale, care include colul femural și coloana lombară.

Tefft a explicat pentru OTW că standardul actual de îngrijire (radiografie cu energie duală) poate oferi rezultate inconsistente. „Descoperim că femeile sunt frustrate de inconsecvențele rezultatelor lor DXA [absorbțiometrie cu raze X cu energie duală]. Ei caută informații mai precise care să-i ajute să confirme dacă medicamentele lor fac de fapt o diferență în calitatea osoasă.”

„Deoarece REMS evaluează microarhitectura osoasă (în plus față de furnizarea densității minerale osoase a pacientului, scorul T și scorul Z), medicii sunt capabili să ia o decizie mai informată atunci când determină planul de tratament al pacientului. În unele cazuri, Scorul de fragilitate al Echolight Medical a adus dovezi suficiente pentru ca pacienții să întrerupă tratamentul.”

Faceți sănătatea oaselor mai ușoară

blank

În ceea ce privește modul în care REMS eclipsează tehnologiile disponibile în prezent, Tefft a adăugat: „REMS este un progres medical semnificativ în densitometria osoasă. Este sigur și mai precis decât DXA, iar rezultatele sunt reproductibile. Pacienții apreciază că nu utilizează radiații, iar medicii sunt entuziaști de portabilitatea dispozitivului, deoarece le oferă posibilitatea de a furniza diagnostice pentru sănătatea oaselor la punctul de îngrijire. Acest lucru este deosebit de important pentru chirurgii ortopedici, deoarece le permite să facă o evaluare a sănătății osoase rapid și ușor înainte de a efectua o operație.” (https://ryortho.com/breaking/portable-radiation-free-bone-densitometer-launched/).

În anul 2019 doamna dr Violeta Bojincă, medic primar reumatolog, unul dintre realizatorii primului studiu din România referitor la osteodensitometrie prin Tehnologia REMS și diferențele inovatoare față de osteodensitometrie DEXA spunea:“Osteoporoza este subdiagnosticată şi subtratată. Sunt necesare metode noi de evaluare a rezistenței osoase și de estimare a riscului fractură. REMS reprezintă o abordare noua, originală, fara iradiere pentru diagnosticul osteoporozei și predicția riscului de fractura prin măsurarea directă a densității minerale osoase la nivel lombar și femural.

Poate reprezenta o modalitate de screening și de evaluare a fragilității scheletale prin introducerea unui nou parametru – scorului de fragilitate, independent față de evaluările densitometrice”.

Sfaturile medicului Osteodensys pentru sănătatea oaselor

blank

“Evaluarea densității minerale osoase este o investigație ce ar trebui să facă parte din pachetul de prevenție medicală în special pentru femeile care au intrat la menopauză, pentru bărbații cu vârstă de peste 50 de ani și pacienți ce urmează tratamente ce pot determina scăderea mineralizării osoase .

Scopul prevenției este de a identifica acei pacienți cu risc crescut de a dezvolta osteoporoza și fracturi de fragilitate, pentru a se începe tratamentul înaintea dezvoltării complicațiilor. Până de curând DEXA era singura metodă disponibilă de evaluare a zonelor țintă (coloana lombară, șolduri).

Datorită progresului tehnologic acum este diponibilă Osteodensitometria prin tehnologia REMS neiradiantă, ușor de pus în aplicare, rapidă și precisă. Ținând cont de aceste calități, plaja de pacienți ce pot beneficia de această evaluare se extinde către pacienții de toate vârstele ce ar avea indicație de măsurarea densității minerale osoase și a structurii osoase.

Adresați-vă medicului curant și aveți grijă de sănătatea oaselor dvs.”

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/2021/09/17/osteoporoza-cauze-simptome-diagnosticare-si-tratament