Ce este osteodensitometria?

Osteodensitometria (denumită de multe ori și “testul pentru osteoporoză”) este o investigație medicală prin care se determina densitatea minerală osoasă (DMO). Ulterior se stabilește diagnosticului de osteoporoza sau osteopenie, stadiul premergător.

Densitatea minerală osoasă, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Societății Internaţionale pentru Densitometrie Clinică (ISCD), poate fi împărțită în 3 categorii:

reumatologie
  1. Densitate normală.
  2. Osteopenie– o scădere a densității osoase sub limita normală. Este stadiul premergator osteoporozei în care se poate interveni cu modificări ale stilului de viață și probabilitatea de a preveni evoluția către osteoporoză este mare.
  3. Osteoporoza– scăderea densității minerale osoase cu cel puțin 2 deviații standard față de femeia cu vârstă tânară, cu sau fără fractură de fragilitate.

De ce este importanta monitorizarea densitatii osoase la pacientii cu cancer mamar?

Scăderea densității osoase la pacienții cu cancer mamar este o complicație frecventă a tratamentului pentru această afecțiune. Acest lucru se datorează faptului că tratamentele pentru cancerul mamar, cum ar fi chimioterapia, terapia hormonală și radioterapia, pot afecta negativ densitatea osoasă.

blank

Densitatea osoasă scăzută poate crește riscul de fracturi osoase, ceea ce produce un impact semnificativ asupra calității vieții pacientului. Pentru a preveni această complicație, este important să se monitorizeze densitatea osoasă a pacientului și să se ia măsuri pentru a o menține sau a o crește, dacă este posibil.

Monitorizarea densitatii osoase prin Osteodensitometria REMS

Tehnologia REMS este o soluție diagnostică a osteoporozei și osteopeniei de ultimă generație și prima metodă de diagnostic fără radiație. Aceasta caracteristica este foarte importanta pentru pacientii cu cancer mamar, deoarece permite monitorizarea densitatii osoase la un interval de 6-12 luni, complet neinvaziv, oferind o imagine clara asupra evolutiei densitatii de la prima examinare si dupa masurile si tratamentul eventual prescris de medicul specialist.

Zonele analizate si parametrii determinati prin osteodensitometria REMS

Segmentele de interes care sunt analizate prin osteodensitometrie sunt coloana vertebrala lobara (L1-L4) si soldurile. Fiecare segment in parte este scanat individual, realizandu-se cate un raport medical pentru fiecare. Parametrii calculati prin osteodensitometrie sunt:

  • Densitate minerala osoasă – DMO;
  • Scor de fragilitate – SF;
  • Scor T/Z;
  • Index masă corporală (BMI);
  • Grăsime corporală;
  • Metabolism bazal (kcal consumate / zi);
  • Riscul de fractură în următorii 5 ani (prin combinarea Scorului T și a Scorului de Fragilitate).
blank
REMS

Posibile tratamente

Unele dintre măsurile care pot fi luate pentru a menține sau a crește densitatea osoasă includ:

  • Consumul de alimente bogate în calciu și vitamina D
  • Exercițiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, joggingul sau ridicarea de greutăți
  • Suplimentarea cu calciu și vitamina D, dacă este necesar
  • Tratamentul cu medicamente care îmbunătățesc densitatea osoasă, cum ar fi bifosfonații sau denosumabul

Este important ca pacienții cu cancer mamar să discute cu medicul lor despre riscul de scădere a densității osoase și despre măsurile pe care le pot lua pentru a preveni această complicație.