Lumina monocromatică emisă de excimer (MEL)

Datorită eficacității și tolerabilității sale, fototerapia prin tehnologia luminii monocromatice emise de excimer, a devenit opțiunea de tratament standard de aur pentru diferite afecțiuni autoimune ale pielii, cum ar fi psoriazisul și vitiligo. În dermatologie, atât lumina ultravioletă A cât și B sunt folosite ca tratamente pentru diferite boli. 

Studiile clinice au arătat că cel mai potrivit spectru de lungime de undă pentru tratarea afecțiunilor autoimune de piele este de 300 până la 313 nm, ceea ce a condus la dezvoltarea fototerapiei UV-B în bandă îngustă (narrow band).

 

exciplex

 NB-UVB și alte fototerapii convenționale necesită expunerea întregului corp, în timp ce lumina excimer este o terapie țintită. Terapia cu lumină excimer este cel mai recent progres în domeniul fototerapiei selective.

Ce este un excimer?

Terapia cu lumină excimer în care „excimerul” se referă la dimer excitat este un complex de xenon-clorură (exciplex) care utilizează raze ultraviolete B. Termenul „dimer excitat” se disociază pentru a produce un fascicul de lumină monocromatic ultraviolet de 308 nm care se află în spectrul UV-B. 

Această lungime de undă de clorură de xenon de 308 nm este cea mai practică în dermatologie datorită eficienței sale ridicate și riscului scăzut.

excimer

Care sunt indicațiile terapiei cu lumină cu excimer?

Datorită lungimii de undă de 308 nm, exciplex® este utilizat în tratamentul multor boli dermatologice autoimune comune, inclusiv:

 • Vitiligo
 • Psoriazis
 • Dermatita atopica
 • Alopecia areata
 • Mycosis fungoides
 • Cu toate acestea, este adesea combinat cu terapii topice pentru a îmbunătăți rezultatul.
exciplex

Care sunt beneficiile terapiei cu lumină cu excimer?

În comparație cu terapia tradițională cu ultraviolete în bandă îngustă, exciplex® necesită în medie un număr mai mic de ședințe de tratament și, prin urmare, o cantitate mai mică de expunere cumulativă la UVB. Acest aspect reduce potențial riscul de cancer de piele al pacientului și poate îmbunătăți cu ușurință complianța pacientului. 

 

exciplex

În plus, exciplex® are capacitatea de a viza zone greu accesibile și de a administra dozarea specifică locului. Poate funcționa cu capacitatea de a modifica nivelul de energie furnizat în timpul tratamentului.

Cateva dintre beneficiile exciplex® sunt:

 • Precizie – vizează pielea afectată și protejează țesutul sănătos din jur la expunere
 • Versatilitate – folosit pentru a trata diverse boli de piele, inclusiv afecțiuni autoimune ale pielii
 • Confort – Spre deosebire de alte tipuri de tratamente cu laser care pot provoca disconfort, terapia cu lumină cu excimer este nedureroasa
 • Timpi rapizi de recuperare – exciplex® nu provoacă practic niciun timp de nefuncționare pentru pacienți
 • Eficacitate – tratamentul cu exciplex® oferă rezultate rapide și remisiuni lungi, chiar și în cazurile în care afecțiunea nu a răspuns la alte tratamente
 • Eficiența costurilor – Este mai ieftin decât alte tratamente cu laser
exciplex

Care sunt efectele adverse?

Reacțiile adverse sunt în concordanță cu cele asociate cu alte forme de fototerapie, inclusiv eritem, vezicule, hiperpigmentare și hipopigmentare.

La ce să te aștepți?

Exciplex® este un dispozitiv aprobat de FDA care furnizează o doză concentrată de lumină ultravioletă în zona afectată a pielii. Această procedură se efectuează de către un medic dermatolog în cadrul unei clinici. O ședință durează doar 5 până la 30 minute în funcție de marimea zonei tratate și nu necesită nicio pregătire sau diete speciale în prealabil. Planurile de tratament necesită de obicei două ședințe pe săptămână timp de 2-4 luni.
exciplex

Pacienții încep să observe rezultate pozitive după doar câteva ședințe. După terapia cu lumină cu excimer, pacienții sunt adesea ușurați, deoarece nu trebuie să aplice creme cu steroizi de mai multe ori pe zi bucurându-se de o mai mare încredere în sine și o calitate îmbunătățită a vieții.

Citește mai multe despre tratamentul cu exciplex aici.