Fototerapia Exciplex: o soluție eficientă pentru vitiligo

Fototerapia cu exciplex care emite lumină UVB 308 nm reprezintă cea mai eficientă soluție pentru vitiligo. 

Află mai departe tot ce trebuie să știi despre această metodă de tratament pentru vitiligo, dar și pentru alte afecțiuni autoimune.

exciplex vitiligo

Ce este fototerapia exciplex?

Exciplex este un dispozitiv tip excimer care emite lumină monocromatică la 308 nm, cea mai eficientă lungime de undă în tratarea afecțiunilor autoimune de piele cum ar fi: vitiligo, psoriazis, alopecia areata sau dermatită atopică. Fototerapia țintită cu excimer reprezintă o metodă modernă de tratament, fiind prima opțiune de tratament în ghidurile de specialitate pentru aceste afecțiuni autoimune.

exciplex

Fototerapia cu Exciplex acționează doar asupra zonei afectate fiind o metodă eficientă și sigură de tratament folosită pe orice zonă a corpului, inclusiv pe scalp, unghii și zone sensibile ale pielii. 

Această metodă permite medicului dermatolog să livreze doze precise de lumină monocromatică 308 nm pe zona afectată, fără a afecta pielea sănătoasă din jur. În plus, Exciplex poate fi utilizat ca alternativă la terapiile topice sau sistemice, care pot avea efecte secundare severe.

Ce trebuie să știi înainte să începi tratamentul?

Dacă sunteți un pacient cu o afecțiune autoimună de piele cum ar fi vitiligo, psoriazis, alopecia areata sau dermatită atopică, exciplex poate fi cea mai bună soluție de tratament pentru dvs.

fototerapie exciplex

Consultația la un medic specialist dermatolog este obligatorie înaintea începerii ședințelor de tratament, deoarece aceasta este esențială în stabilirea istoricului medical, simptomatologiei și diagnosticului. 

Dacă nu exista nicio contraindicație sau alte analize medicale suplimentare de efectuat, ședințele de fototerapie cu exciplex se pot începe de îndată.

fototerapie exciplex

Dimensionarea zonei care se va trata cu exciplex se realizează de către medicul dermatolog în cadrul consultului inițial. 

 

 

Exciplex emite lumină monocromatica printr-o fereastră de 25 cm2 care se poate ajusta până la 1cm2 pentru zone mici cum ar fi ploapele. 

Dimensionarea zonei se face stabilindu-se numărul de shoturi de 25 cm2 care vor fi aplicate într-o ședință și care determină prețul unei ședințe.

Durata și frecvența ședințelor de fototerapie exciplex

fototerapie exciplex

Durata ședințelor este determinată de numărul de shoturi de UVB 308 nm care vor fi administrate. De obicei, durata unei ședințe poate să varieze între 5 și 30 minute, în funcție de cât de mari sunt zonele tratate.

Ședințele se efectuează de 2 ori pe săptămână, iar tratamentul cuprinde, în medie, 25 – 30 ședințe care se întind pe aproximativ 3 – 4 luni. Este important de menționat faptul că eficiența tratamentului este maximizată dacă se respectă frecvența ședințelor și se evită suspendarea acestora mai mult de 2 săptămâni.

La ce rezultate să te aștepți

Fototerapia cu lumină monocromatică (UVB 308 nm) este prima opțiune de tratament pentru bolile autoimune de piele conform ghidurilor medicale de specialitate. 

În gama dispozitivelor tip excimer, exciplex prezintă cele mai performante caracteristi tehnice, atât în termeni de putere livrată cât și în viteza shoturilor emise de doar câteva secunde.

fototerapie exciplex
Tratament vitiligo

Este important de menționat faptul că eficiența tratamentului este influențată de zona leziunilor. 

Studiile clinice au demonstrat faptul că rezultatele cele mai rapide sunt obținute în zonele centrale ale corpului, cum ar fi fața unde pielea este mai subțire și lumina UVB 308 nm administrată pătrunde mai ușor. 

Eficiența tratamentului scade cu cât zonele sunt localizate spre extremitățile corpului, spre exemplu degetele de la mâini sau picioare unde este nevoie de mai multe ședințe pentru a se vedea rezultatele.

Puteti vizualiza mai multe rezultate înainte și după fototerapia exciplex aici.

tratament vitiligo
fototerapie exciplex