Infiltratiile intra-articulare reprezintă un tratament medical eficient și minim invaziv utilizat pentru a ameliora durerea și inflamația în articulații. Această procedură este folosită pe scară largă în managementul durerilor cronice ale articulațiilor și poate aduce un mare confort pacienților. În acest articol, vom explora în detaliu ce sunt infiltratiile intra-articulare, cum funcționează și pentru ce afecțiuni sunt potrivite.

Infiltatii intra-articulare

Ce sunt infiltratiile intra-articulare?

 

Infiltratiile intra-articulare, cunoscute și sub denumirea de “injecții în articulații”, constau în administrarea unui medicament direct în interiorul unei articulații afectate. Această procedură permite medicamentului să acționeze la nivel local, reducând inflamația, durerea și alte simptome asociate afecțiunilor articulare.

Cum functioneaza infiltratiile intra-articulare?

Infiltratii intra-articualare

Procedura de infiltrare intra-articulară este realizată de obicei de către un medic specialist, cum ar fi un reumatolog sau un ortoped. Acesta utilizează un ac subțire pentru a accesa cavitatea articulară, sub controlul imagistic, cum ar fi ultrasunete sau fluoroscopie.

Medicamentul injectat poate fi un corticosteroid, un agent anestezic local sau un acid hialuronic. Fiecare dintre aceste substanțe are rolul său în gestionarea simptomelor articulare:

 • Corticosteroizi: Acești compuși reduc inflamația în articulație, ameliorând astfel durerea și rigiditatea.
 • Anestezice locale: Acestea pot oferi alinare rapidă a durerii în articulație.
 • Acid hialuronic: Acesta este un lichid vâscos care ajută la lubrifierea și amortizarea articulației, ceea ce poate îmbunătăți mobilitatea și reduce disconfortul.

Ce afectiuni se trateaza cu infiltratii intra-articulare?

Infiltratiile intra-articulare sunt folosite pentru o varietate de afecțiuni articulare, inclusiv:

 1. Osteoartrita: Aceasta este cea mai comună indicație pentru infiltratiile intra-articulare. Procedura poate ajuta la gestionarea durerii și a inflamației asociate osteoartritei.
 2. Artrita reumatoidă: Infiltratiile pot fi utilizate pentru a reduce inflamația în articulațiile afectate de artrita reumatoidă, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacienților.
 3. Bursita: Infiltratiile intr-articulare pot reduce inflamația în bursa (un sac cu lichid) din jurul articulației, ameliorând durerea și umflatura.
 4. Tendinita: Pentru anumite afecțiuni ale tendoanelor care implică articulațiile, infiltratiile pot ajuta la reducerea durerii și a inflamației.

Beneficiile infiltratiilor intra-articulare pentru sportivii de performanta

Sportivii de performanță se confruntă frecvent cu riscul accidentărilor, iar recuperarea lor rapidă și eficientă este esențială pentru revenirea la competiții și performanțe optime. În acest context, infiltratiile intra-articulare reprezintă o opțiune terapeutică semnificativă care poate contribui la accelerarea procesului de vindecare.

exercitii fizice

Cateva dintre beneficiile pe care le aduce aceasta procedura la sportivi sunt:

 • Alinare rapidă a durerii: Infiltratiile pot furniza o alinare rapidă și eficientă a durerii în articulația afectată, permițând sportivului să revină la antrenamente și competiții mai repede.
 • Reducerea inflamației: Sportivii care suferă de accidentări articulare, cum ar fi entorsele sau leziunile de menisc, pot beneficia de reducerea inflamației prin intermediul infiltratiilor. Aceasta poate accelera procesul de vindecare.
 • Reabilitare mai eficientă: Infiltratiile intr-articulare pot facilita reabilitarea, deoarece sportivul poate lucra cu mai puțină durere și disconfort în timpul exercițiilor terapeutice.
 • Evitarea intervențiilor chirurgicale: În unele cazuri, infiltratiile pot ajuta la evitarea intervențiilor chirurgicale, oferind o alternativă non-invazivă pentru gestionarea accidentărilor articulare.

 Când sunt indicate infiltratiile intra-articulare pentru sportivi?

Infiltratiile intra-articulare pot fi indicate pentru o varietate de afecțiuni și accidentări comune în sport, cum ar fi:

 • Entorse ale ligamentelor.
 • Leziuni ale meniscului.
 • Tendinita.
 • Artrita post-traumatică.
 • Sindromul de durere patelofemurală.

Concluzii

Infiltratiile intra-articulare reprezintă o opțiune terapeutică eficientă pentru pacienții cu afecțiuni articulare care suferă de durere și disconfort.

Infiltatie intra-articulara

Pentru sportivii de performanță care se confruntă cu accidentări articulare, infiltratiile intra-articulare pot reprezenta un instrument valoros în procesul de recuperare. Cu ajutorul unei gestionări adecvate și a sfatului medicului specialist, sportivii pot beneficia de efectele pozitive ale acestei proceduri, revenind rapid la antrenamente și competiții în cele mai bune condiții posibile.

 

 

 

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile acestei proceduri în funcție de afecțiunea dvs. și de nevoile individuale. Cu o gestionare adecvată și tratament personalizat, puteți experimenta o îmbunătățire semnificativă a calității vieții și a mobilității articulațiilor. Consultati lista noastra de servicii si tarife aici.