Ce este psoriazis?

Psoriazis este o afecțiune cronică a pielii caracterizată prin leziuni roșii, descuamate, care pot provoca mâncărime, durere și disconfort semnificativ. Exista o inflamatie care afecteaza innoirea celulara si care se desfasoara in 3-4 zile, in loc de 30 de zile cat ar fi normal. Practic, celulele din stratul superficial al pielii (keratinocitele) se inmultesc si determina o ingrosare exagerata a pielii. 

Aceasta afectiune afecteaza deopotriva femeile si barbatii si poate sa apara la orice varsta, mai frecvent in decada a 3-a de viata. 

Aproape 125 de milioane de oameni suferă de psoriazis, în prezent, după cum arată Federația Internațională a Asociațiilor de Psoriazis. Datele determinate din SUA și țările europene sugerează o prevalență estimată între 0,91 și 8,5%.

blank

De ce Exciplex UV in tratamentul pentru psoriazis?

exciplex

Multe studii s-au concentrat asupra patogenezei acestei boli, îmbunătățind astfel abordările terapeutice. 

Fototerapia reprezintă o opțiune de tratament recunoscuta  pentru psoriazis. 

Epuizarea celulelor T mai ales din epidermă, după expunerea la fototerapie, validează rolul acestui tratament. 

Cum functioneaza Exciplex UV in tratamentul pentru psoriazis?

Terapia cu Exciplex UV este o metodă de tratament relativ nouă care s-a dovedit a fi eficientă în tratarea psoriazisului. Utilizează lumină ultravioletă din spectrul B (UVB) de o lungime de undă specifică (308 nm) pentru a ținti celulele afectate de psoriazis, reducând inflamația și proliferarea celulelor pielii. 

În ceea ce privește zonele anatomice ale corpului afectate, se pot observa leziuni psoriazice la nivelul scalpului, locurilor palmoplantare, genitale și unghiale. 

De obicei, afectarea unghiei este observată la pacienții care suferă adesea de artrită psoriazică. 

Zonele dificil de tratat precum scalpul, locurile palmoplantare sau zonele auriculare sunt ușor de accesat folosind tratamentul cu excimer. 

Capacitatea de a focaliza lumina UVB 308 nm pe zona afectată reprezintă un avantaj al laserului excimer față de banda îngustă UVB. 

exciplex

Utilizarea laserului excimer de 308 nm in psoriazis a demonstrat eficienta in tratarea placilor recalcitrante localizate in special pe genunchi si coate. Este indicat în psoriazis moderat până la sever care afectează <10% din suprafața corpului. 

Zonele dificil de tratat pot fi accesate cu ușurință folosind terapia cu laser, cum ar fi nasul, urechile și regiunea pleoapelor, care sunt greu de tratat folosind fototerapia convențională. Alte diferențe între fototerapie și laserul excimer constă în expunerea la UV mai scăzută, perioada de timp redusă a tratamentului și posibilitatea de a focaliza pe pielea lezională, evitând zonele neafectate. 

Beneficiile terapiei cu Exciplex UV pentru pacientii cu psoriazis:

  • Eficacitate ridicată: studiile clinice au demonstrat o îmbunătățire semnificativă a leziunilor psoriazice la un număr mare de pacienți. 
  • Siguranță: Exciplex UV este o metodă de tratament sigură, cu risc scăzut de efecte secundare. 
  • Tolerabilitate: majoritatea pacienților tolerează bine terapia, cu un disconfort minim. 
  • Tratament personalizat: doza și durata de expunere la lumină UV sunt adaptate individual pentru fiecare pacient de catre medicul dermatolog. 
  • Timp de recuperare rapid: nu este necesară recuperare după tratament, permițând pacienților să își reia imediat activitățile zilnice. 

Exciplex UV este o opțiune de tratament potrivită pentru:

  • Pacienții cu psoriazis ușor până la moderat care nu au răspuns la alte tratamente. 
  • Pacienții care caută o alternativă la tratamentele sistemice. 
  • Pacienții care doresc o metodă de tratament sigură și eficientă. 
blank

Concluzii

Laserul cu excimer de 308 nm a fost demonstrat ca o opțiune terapeutică practică pentru leziunile psoriazice dificil de tratat, rezistente.De asemenea,este bine tolerat si cu efecte secundare minime. 

Tratamentul cu Exciplex UV poate imbunatati semnificativ calitatea vietii pacientilor cu psoriazis! Va asteptam la clinica noastra pentru o consultatie dermatologica si pentru stabilirea unui tratament personalizat!