Ce este osteoporoza și ce o cauzează?
Osteoporoza este o boală osoasă care apare atunci când organismul pierde prea multă masă osoasă, produce prea puțină masă osoasă sau, ambele. Ca urmare, oasele devin fragile și se pot rupe de la o cădere sau, în cazuri grave, de la strănut sau lovituri minore.
Osteoporoza înseamnă „os poros”. Privit la microscop, osul sănătos arată ca un fagure. Când apare osteoporoza, găurile și spațiile din fagure sunt mult mai mari decât în osul sănătos.
Oasele osteoporotice și-au pierdut din densitate sau masă și conțin o structură tisulară anormală. Pe măsură ce oasele devin mai puțin dense, ele slăbesc și este mult mai probabil să se rupă.
Osteoporoza este gravă
Fractura sau ruptura osoasă este o complicație gravă a osteoporozei, în special la pacienții mai în vârstă.
Rupurile osoase osteoporotice apar cel mai frecvent la șold, coloana vertebrală sau încheietura mâinii. Pe lângă faptul că provoacă dureri permanente, osteoporoza îi face pe unii pacienți să piardă în înălțime. Când osteoporoza afectează vertebrele sau oasele coloanei vertebrale, deseori se ajunge la o postură aplecată sau cocoșată.
Osteoporoza poate limita mobilitatea, ceea ce duce adesea la sentimente de izolare sau depresie. În plus, douăzeci la sută dintre persoanele în vârstă care sufera de fractura de șold mor în decurs de un an, fie din cauza complicațiilor legate de osul rupt în sine, fie de intervenția chirurgicală pentru repararea acestuia.
Osteoporoza este adesea numită ”boala tăcută”, deoarece pacientul nu are simptome asociate procesului de pierdere osoasă. Ruptura unui os este adesea, primul semn de osteoporoza.
Cum se detecteaza osteoporoza?
Medicii evaluează sănătatea oaselor prin teste de densitate osoasă, raze X și alte instrumente de diagnosticare.
Densitate osoasă scăzută
Densitatea osoasă scăzută se referă la o afecțiune,caracterizată prin oase mai fragile decât în mod normal, din cauza unei cantități reduse de minerale, precum calciul și fosforul.
Există două categorii principale de densitate osoasă scăzută:osteopenia si osteoporoza.
Stiati ca?
Copiii și adolescenții produc masă osoasă mai repede decât o pierd. Chiar și după ce copiii și adolescenții încetează să crească, ei continuă să producă mai multă masă osoasă decât pierd. Aceasta înseamnă că oasele lor continuă să devină mai dense până când ating, ceea ce experții numesc masa osoasă maximă, punctul în care aveți cea mai mare cantitate de masă osoasă produsă.
Masa osoasă maximă apare de obicei între vârstele de 18 și 25 de ani. Cu cât aveți mai mult os, la momentul atingerii maxime a masei osoase, cu atât densitatea osoasa se va mentine in limite normale, in viitor sau riscul de osteoporoză ramane mai scazut.
Pe de alta parte, după ce atingeți masa osoasă maximă, echilibrul dintre formarea osoasă și pierderea osoasă ar putea începe să se schimbe. Este posibil să începeți să pierdeți încet mai multă masă osoasă decât formați. Dupa 50 de ani, pierderea osoasă se accelerează, de obicei, atât la bărbați, cât și la femei. Pentru majoritatea femeilor, pierderea osoasa creste dupa menopauza, cand nivelul de estrogen scade brusc. De fapt, în cei cinci până la șapte ani după menopauză, femeile își pot pierde până la 20% sau mai mult din densitatea osoasă.
Ce este tehnologia REMS (Radiofrequency Echographic Multispectrometry)?
Multi-Spectrometria Ecografică cu Radiofrecvență (REMS) este o tehnologie relativ recentă care analizează cantitatea și calitatea osului printr-o abordare neionizantă bazată pe analiza retrodifuzării semnalului cu ultrasunete.
Tehnologia REMS – Radiofrequency Echographic Multispectrometry este o metodă neinvazivă și precisă pentru evaluarea stării oaselor, oferind o serie de beneficii în comparație cu alte metode de diagnostic.
Beneficiile tehnologiei REMS în depistarea osteoporozei:
- Precizie: REMS oferă o măsurare precisă a densității minerale osoase (DMO) și scorul de fragilitate (SF), indicatori important al riscului de fractură.
- Non-invazivitate: spre deosebire de DEXA, REMS nu utilizează radiații, fiind o metodă sigură și confortabilă pentru pacient.
- Rapiditate: examinarea REMS este rapidă, durând aproximativ 20 minute.
- Versatilitate: REMS poate fi utilizată pentru a evalua segmentele de referință in osteoporoză, respectiv coloana lombară pe vertebrele L1 – L4 și șoldurile.
Diferente intre REMS si DXA:
REMS depășește limitările DXA, fapt confirmat de mai multe studii clinice la nivel mondial, printre care și un studiu japonez recent publicat, în decembrie 2023 de Calcified Tissue International, o importantă revistă științifică internațională.
Șaptezeci de pacienți osteoporotici au fost supuși atât examinării DXA ionizante, cât și ecografice REMS (Radiofrequency Echographic Multi Spectrometry). Rezultatele studiului recunosc superioritatea REMS față de DXA, datorită capacității sale de a exclude automat imaginile neconcludente (proteze, fracturi, calcificari, osteofite etc.), spre deosebire de DXA, care permite doar excluderea manuală a acestora prin inducerea,în consecință,a erorii umane care poate modifica rezultatul diagnosticului, făcând ca pacientul să fie mai sănătos decât este în realitate.
Acest studiu documentează, de fapt, prezența multiplelor fracturi vertebrale și calcificări vasculare la pacienții care prezintă diagnostice discrepante între REMS și DXA. Cercetătorii japonezi concluzionează, așadar, că REMS oferă o măsurare mai precisă a sănătății oaselor decât DXA, prin prevenirea degenerării osoase, a calcificărilor aortei abdominale, a diabetului zaharat și a tuturor altor patologii care pot provoca leziuni osoase.
Concluzii
REMS este o metodă neinvazivă, precisă și rapidă pentru evaluarea stării oaselor, oferind o serie de beneficii în comparație cu alte metode de diagnostic precum DXA. REMS poate fi utilizată ca instrument de screening pentru osteoporoză la pacienții care se află in categoria de risc cum ar fi: toate femeile după 45 ani, bărbați peste 50 ani, pacienți cu antecedente anorexice, pacienți care urmează tratamente oncologice, precum și femei cu o greutate corporală scăzută de la o vârstă de 25 ani.