Ce este Alopecia Areata?

Alopecia areata este o afecțiune autoimună care duce la pierderea părului în zone circulare.

Afectează aproximativ 2% din populație și poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la copii și adulții tineri. Sistemul imunitar atacă celulele din foliculii de păr, ducând la căderea părului. 
Cuvântul alopecie înseamnă chelie; areata înseamnă negru. Boala cauzează căderea părului de pe scalp, de pe față și, uneori,de pe alte zone ale corpului, cum ar fi sub brațe sau pe picioare.

Persoanele cu alopecia areata își pierd cel mai adesea părul în pete circulare, de mărimea unei monede, pe scalp, dar în cazuri mai severe, își pot pierde tot părul.  

blank

Cine este afectat ? 

Aproximativ 2% dintre oamenii din întreaga lume vor experimenta alopecia areata la un moment dat în timpul vieții.
Ce înseamnă acest lucru? Aproape 6,7 milioane de oameni din SUA și 160 de milioane din întreaga lume au alopecia areata sau au avut, sau o vor avea. Aproximativ 700.000 de oameni din SUA au în prezent o formă de alopecie areata.
 

Oamenii de toate vârstele, genurile și grupurile rasiale și etnice sunt afectați de alopecia areata. Căderea părului apare adesea pentru prima dată în copilărie, dar cum și când este diferit pentru fiecare.  


Deși  poate începe la orice vârstă, majoritatea persoanelor dezvoltă boala devreme în viață. Mai mult de 80% prezintă semne ale bolii înainte de vârsta de 40 de ani, iar 40% prezintă simptome până la vârsta de 20 de ani. Cercetările sugerează că femeile sunt mai predispuse să dezvolte alopecia areata decât bărbații și persoanele din anumite rase și etnii pot avea șanse mai mari de a dezvolta boala. Mai multe studii din SUA au descoperit că șansele de a dezvolta această afecțiune sunt mai mari în rândul populatiei asiatice, de culoare și hispanice decât în rândul albilor. 

blank

Ce cauzează alopecia areata?

 • Alopecia areata este o boală poligenică, adică este legată de factori genetici multipli. Dar nu toată lumea cu aceleasi gene dezvoltă afecțiunea. De exemplu, gemenii identici au aceleași gene, dar dacă unul dintre gemeni are alopecie areata, există doar 55% șanse ca celălalt geamăn să o aibă.
 • Boala este una complexă. Oamenii de știință știu că este o afecțiune autoimună, dar nu sunt siguri de ce sistemul imunitar atacă foliculii de păr sănătoși ai persoanelor cu variații genetice în primul rând.
 • Aproximativ 20% dintre persoanele cu alopecia areata au cel puțin un membru al familiei care are această afecțiune. Riscul de a dezvolta această boală crește dacă aveți o rudă apropiată cu aceasta. Și riscul crește și mai mult dacă ruda respectivă și-a pierdut părul înainte de 30 de ani. 
blank

Cum se declanșează ?

 • Un alt lucru despre care cercetătorii nu sunt siguri este ceea ce declanșează afecțiunea. Ei știu că persoanele cu alopecia areata au o predispoziție genetică (probabilitate crescută) la aceasta, dar cum este declanșată? Declanșatorii apar mai întâi în interiorul corpului (de la bacterii sau un virus), în afara corpului (de mediu) sau o combinație a ambelor? Mulți cred că este o combinație. 
 • Oamenii pot avea una sau mai multe boli legate de alopecia areata în același timp. De exemplu, cineva poate avea diabet și alopecie areata sau lupus, hipertensiune arterială și alopecia areata. Dar una nu o provoacă pe cealaltă. Acestea se numesc afecțiuni comorbide. 
 • Cele mai frecvente boli legate de alopecia areata includ bolile autoimune, cum ar fi boala tiroidiană și diabetul de tip 1, și afecțiunile atopice (legate de alergii), cum ar fi astmul, rinita alergică (febra fânului), dermatita atopică și alte forme de eczemă. 
blank
 • Condițiile de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea, pot apărea și în rândul persoanelor cu această afecțiune. Este posibil ca acestea să fie comorbide sau să apară din cauza căderii părului și a multor probleme care o pot înconjura. 
 • În mod interesant, cercetătorii au descoperit că, dacă o persoană are alopecia areata, sunt șanse ca unii dintre membrii apropiați ai familiei lor să aibă boli autoimune. Având în vedere că tulburările atopice și bolile autoimune apar și în familii, este important să știți dacă aveți un risc crescut pentru orice posibile afecțiuni comorbide. Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile dumneavoastră și despre ce ar trebui să fiți atenți. 

Cum să conviețuiești cu alopecia areata?

Să trăiești cu alopecia areata poate fi o provocare. Căderea și recreșterea părului sunt imprevizibile și pot fi ciclice (vin și pleacă). Condiții imprevizibile ca aceasta pot fi frustrante, dar este important să înțelegeți că nu sunteți singur. 

Persoanele cu alopecie areata și cei dragi experimentează diverse sentimente și frustrări. Experiența ta ca adult cu alopecia areata este de obicei diferită de cea a unui copil. 

Iată câteva dintre cele mai frecvente emoții asociate cu aceasta afectiune: singurătate, retragere, izolare, tristețe, confuzie, negare, stres, furie, deznădejde, frică.

Dacă sunteți copleșit sau aveți probleme în a face față vieții de zi cu zi, poate fi timpul să căutați ajutor profesional. Fie că este vorba de un terapeut, consilier, asistent social sau psiholog, ei vă pot ajuta să vă înțelegeți sentimentele și să vă învețe modalități de a le gestiona. 

blank

Copiii și alopecia areata

În America, alopecia areata pediatrică afectează aproximativ 1 din 1.000 de copii și adolescenți. 

Un studiu recent sugerează că:

 1. mai mult fetele dezvoltă alopecia areata decât băieții;
 2. afecțiunea este mai frecventă la adolescenți (peste 12 ani) decât la copii (12 și sub);
 3. mai mulți copii de origine asiatică sau hispanica au alopecia areata decât alte rase sau etnii;
 4. copiii care dezvoltă alopecia areata la vârste mai mici (5 ani sau mai devreme) pot avea mai multe șanse de a evolua către forme mai severe de alopecia areata (alopecia totalis sau universalis). 

La fel ca și adulții, și copiii pot dezvolta furie, depresie sau anxietate ca urmare a bolii. Se pot simți supraprotejați sau se pot izola social. Aceste sentimente trebuie luate in seamă și înțelese pentru a le împiedica să se agraveze. 

Tratamente

Există două abordări de tratament pentru alopecia areata: 

 • Blocarea atacului sistemului imunitar 
 • Stimularea creșterii părului

Deoarece nu toate tratamentele funcționează pentru toată lumea, poate fi nevoie de câteva încercări pentru a găsi tratamentul potrivit. Tratamentele pentru persoanele cu alopecie areata mai ușoară (căderea părului scalpului cu mai puțin de 50%) au adesea șanse mai mari de reușită. Dar există speranță și pentru persoanele cu o formă mai gravă a bolii. 

Beneficiile fototerapiei cu Exciplex în alopecia areata

fototerapie exciplex

Exciplex este un dispozitiv tip excimer care emite lumină UVB la o lungime de undă de 308 nm, specială pentru tratarea afecțiunilor autoimune de piele. Fototerapia cu Exciplex este o opțiune de tratament sigură, eficientă și convenabilă pentru alopecia areata. Poate fi utilizată ca tratament singular sau în combinație cu alte tratamente pentru a stimula creșterea părului și a îmbunătăți calitatea vieții pacienților. 

Eficiență: 

 • Studiile clinice au demonstrat o rată de succes de până la 80% în stimularea creșterii părului la pacienții cu alopecie areata. 
 • Reprezintă prima opțiune de tratament în ghidurile de specialitate.
 • Este o opțiune de tratament eficientă pentru formele ușoare și moderate ale bolii. 

Siguranță: 

 • Este o procedură nedureroasă, non-invazivă și sigură, cu efecte secundare minime. 
 • Poate fi utilizată la copii și adulți. 

 Versatilitate: 

 • Poate fi utilizată ca tratament singular sau în combinație cu alte tratamente, cum ar fi minoxidilul sau finasterida. 
 • Este o opțiune de tratament potrivită pentru pacienții care nu pot tolera alte tratamente. 

Rapiditate: 

 • Rezultatele pot fi observate după 8-12 săptămâni de tratament. 
 • Ședințele de tratament sunt scurte, durând de obicei doar câteva minute. 

Confort: 

 • Efecte adverse minime.
 • Nu necesită timp de recuperare. 

Alte beneficii: 

 • Poate îmbunătăți textura și calitatea părului existent. 
 • Poate reduce inflamația scalpului. 
 • Poate îmbunătăți starea de spirit și stima de sine a pacienților. 
blank