Pete albe vs. Vitiligo: Cum le diferențiem?

PITIRIAZIS VERSILCOLOR                                               

blank

VITILIGO       

blank

DERMATITĂ DE CONTACT IRITATIVĂ

blank

Pete albe, ce pot fi?

Petele albe pe piele pot fi cauzate de o varietate de factori, de la expunerea la soare la infecții fungice. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale petelor albe pe piele:

 • Pitiriazis versicolor (tinea versicolor): Este o infecție fungică a pielii care provoacă pete albe, roz sau maronii pe spate, piept, umeri, brațe și picioare. Petele pot fi solzoase și sa creeze senzație de prurit.

 • Dermatita seboreică: Este o afecțiune cutanată inflamatorie care provoacă pete roșii, solzoase, grase pe scalp (mătreață severă), față, urechi, piept și spate. De asemenea, poate provoca pete albe netede pe față, în special în jurul nasului și pe sprâncene la sugari (eczema seboreică).

 • Eczema: Este o afecțiune cutanată inflamatorie care provoacă zone roșii si crăpate ale pielii și mâncărime. Petele albe pot apărea pe zonele de piele afectate de eczemă după ce inflamația inițială s-a atenuat.

 • Psoriazis: Este o afecțiune autoimună care provoacă pete roșii, solzoase, groase pe piele. Petele albe pot apărea pe zonele de psoriazis după tratament sau pe anumite tipuri de psoriazis, cum este psoriazisul gutat.

 • Reacții alergice: Petele albe pot fi un semn al unei reacții alergice la un medicament, produs topic sau alt alergen.

 • Pitiriasis alba: Este o afecțiune frecventă a pielii care provoacă pete albe, solzoase, netede, în special pe față, obraji și brațe. Cauza exactă a pitiriasis alba este necunoscută, dar se crede că este asociată cu expunerea la soare, eczema sau piele uscata.

 • Keratoze seboreice: Sunt excrescențe non-canceroase ale pielii care apar de obicei după 50 de ani, mai rar la tineri. Pot fi de culoare albă, maro sau neagră și pot fi netede, solzoase sau verucoase. Conform celor mai recente statistici, aproximativ 75% din populația globului dezvoltă leziuni specifice keratozei seboreice pâna la vârsta de 70 de ani.

 • Milia: Sunt mici chisturi albe inofensive care apar pe față, în special în jurul ochilor și obrajilor. Acestea sunt cauzate de acumularea de cheratină, o proteină care se găsește în piele. Milia poate apărea și în alte părți ale corpului. Aceste puncte de grăsime de pe față sunt uneori numite „pete de lapte” sau „puncte oleaginoase” și tind să apară în grupuri. 

Ce este vitiligo?

Vitiligo este o afecțiune autoimună care determină pierderea pigmentului pielii. Melanina este pigmentul care dă pielii culoarea sa naturală, iar în vitiligo, sistemul imunitar atacă melanocitele, celulele responsabile de producerea melaninei. Acest atac duce la apariția unor pete albe netede pe piele.

exciplex vitiligo

 

Iată care sunt principalele caracteristici ale vitiligo:

 • Pete albe netede: Principalul simptom al vitiligo este apariția unor pete albe netede pe piele. Petele pot fi de diferite dimensiuni și forme și pot apărea oriunde pe corp, inclusiv pe față, mâini, picioare, axile și zonele genitale.
 • Lipsa inflamației: Spre deosebire de alte afecțiuni ale pielii care pot cauza pete albe, petele de vitiligo nu sunt însoțite de inflamație, roșeață sau mâncărime.
 • Răspândire: Petele de vitiligo se pot răspândi în timp, afectând zone noi ale pielii.
 • Vitiligo periorificial: Uneori, vitiligo afectează zonele din jurul orificiilor naturale ale corpului, cum ar fi gura, ochii și nasul.

Diferenta dintre petele albe si vitiligo:

blank

  Petele albe:

 • Pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv expunerea la soare, infecții fungice, alergii sau psoriazis.
 • De obicei, nu sunt netede la atingere.
 • Pot fi însoțite de alte simptome, cum ar fi mâncărime sau durere.
 • De obicei, nu se răspândesc și pot dispărea de la sine.

  Vitiligo:

 • Este o afecțiune autoimună.
 • Provoacă pete albe netede pe piele.
 • Nu este însoțită de alte simptome.
 • Se poate răspândi în timp.

Metode de diagnostic pentru vitiligo

Pentru diagnosticarea vitiligo, medicul dermatolog se va folosi în general de o combinație de metode:

 1. Examen clinic: Acesta este primul pas în diagnosticare. Medicul va examina cu atenție pielea afectată, observând dimensiunea, forma și localizarea petelor albe. De asemenea, va verifica dacă există inflamație sau alte simptome asociate.
 2. Lampă Wood: Utilizarea lămpii Wood este o investigație non-invazivă care poate ajuta la diferențierea vitiligo de alte afecțiuni ale pielii ce pot cauza pete albe. La expunerea la lumina Wood, petele de vitiligo își pierd fluorescența naturală a pielii, apărând de un alb mai accentuat față de zonele sănătoase.
 3. Biopsie cutanată: În unele cazuri, medicul poate recomanda o biopsie a pielii. Aceasta presupune prelevarea unei mici probe de piele din zona afectată, care va fi apoi analizată la microscop pentru a se observa prezența sau absența melanocitelor (celulele responsabile de producerea pigmentului).
 4. Analize de sânge: Deși nu există analize de sânge specifice pentru vitiligo, medicul poate recomanda analize pentru a exclude alte afecțiuni autoimune care pot fi asociate cu vitiligo, precum cele tiroidiene sau bolile autoimune care afectează foliculii piloși.

In unele cazuri, pot fi necesare investigații suplimentare în funcție de particularitățile fiecărui pacient, cum ar fi:

 • Trichilioscopie: examinarea scalpului cu un dispozitiv special pentru a observa prezența pigmentului în firele de păr.
 • Teste imagistice: În cazuri rare, medicul poate recomanda investigații imagistice pentru a exclude alte afecțiuni care pot cauza pete albe pe piele.

Este important de reținut că diagnosticul precoce și precis al vitiligo este esențial pentru stabilirea celui mai potrivit plan de tratament.