Pete albe pe piele: Dincolo de aspectul estetic

Avem pete albe pe piele? Acestea sunt cunoscute și ca hipopigmentare, pot apărea din diverse motive și pot afecta semnificativ viața pacientului. Aparitia unor pete albe pe piele, nu se limitează la aspectul estetic, ci poate avea consecințe emoționale, sociale și psihologice.    

Vitiligo

 

   Impactul emoțional:

 • Scăderea stimei de sine: Aspectul petelor albe poate provoca sentimente de jenă, rușine și inadecvare. Pacienții pot evita anumite situații sociale sau pot recurge la machiaj excesiv pentru a-și ascunde petele.
 • Depresie și anxietate: Studiile au demonstrat o prevalență crescută a depresiei și anxietății la pacienții cu pete albe pe piele. Teama de respingere socială și stigmatizare poate contribui la probleme de sănătate mintală semnificative.
 • Impactul asupra relațiilor: Petele albe pot afecta relațiile interpersonale, ducând la dificultăți în a forma sau menține relații romantice. Pacienții pot experimenta respingere din partea partenerilor sau pot fi reticenți în a se expune în fața altora.

  Impactul social:

 • Discriminare: Persoanele cu pete albe pe piele pot fi discriminate la locul de muncă, în școală sau în alte contexte sociale. Aspectul lor poate fi interpretat greșit ca fiind un semn de boală contagioasă, ducând la izolare și respingere.
 • Hărțuire și bullying: Copiii și adolescenții cu pete albe pe piele pot fi ținta hărțuirii și bullying-ului din partea colegilor, ceea ce poate duce la probleme emoționale și sociale semnificative.
 • Dificultăți în găsirea unui loc de muncă: Pacienții cu pete albe pe piele pot întâmpina dificultăți în a găsi un loc de muncă, mai ales în domenii care pun accent pe aspectul fizic.

  Impactul psihologic:

 • Imagine corporală negativă: Petele albe pot duce la o imagine corporală negativă și la sentimente de nemulțumire cu privire la propria înfățișare.
 • Stres și anxietate: Presiunea socială de a avea o piele perfectă poate provoca stres și anxietate semnificativă.
 • Tulburări de dismorfism corporal: În cazuri severe, petele albe pot declanșa tulburări de dismorfism corporal, o afecțiune mintală caracterizată prin preocuparea excesivă cu privire la un defect minor al aspectului fizic.

  Managementul impactului psihologic:

Este important ca pacienții cu pete albe pe piele să caute sprijin psihologic pentru a face față impactului emoțional, social și psihologic al afecțiunii. Există diverse opțiuni de management disponibile, inclusiv:  

Vitiligo
 • Terapie cognitiv-comportamentală: Această terapie poate ajuta pacienții să identifice și să modifice tiparele negative de gândire și comportament asociate cu petele albe.
 • Terapie de grup: Grupurile de sprijin pot oferi pacienților un spațiu sigur pentru a-și împărtăși experiențele și a primi sprijin de la alți oameni care se confruntă cu probleme similare.
 • Tehnici de relaxare: Tehnici precum yoga, meditația și mindfulness pot ajuta la reducerea stresului și anxietății.     

Petele albe pe piele reduc semnificativ calitatea vieții, în special la pacienții mai tineri, impactând activitățile zilnice, carierele și relațiile. Severitatea bolii agravează aceste efecte, în special în zonele vizibile și în rândul persoanelor cu tonuri de piele mai închise. 

Lupta cu vitiligo: Depășirea provocărilor psihosociale

 • Vitiligo este o afecțiune autoimună caracterizată prin pierderea pigmentării pielii, rezultând pete albe neregulate. Deși nu pune viața în pericol, vitiligo poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a celor afectați.
 • Vitiligo, o tulburare dobândită care are ca rezultat pierderea pigmentării pielii, este o afecțiune cronică de depigmentare cu semnificație globală. Prevalența sa estimată variază în jur de 1-2% la nivel mondial, deși cifrele precise pot fi dificil de stabilit. Progresele recente ne-au îmbunătățit în mod semnificativ înțelegerea originii vitiligo-ului, acum categorizat definitiv ca o tulburare autoimună . Această boală implică o reducere țintită a melanocitelor, ducând ulterior la depigmentarea unor zone specifice ale pielii. Este important de remarcat faptul că vitiligo prezintă pete albe bine definite, complet depigmentate. În ciuda apariției sale extinse, un remediu concludent pentru vitiligo rămâne evaziv, iar eficacitatea tratamentelor disponibile variază individual. 
 • În timp ce pielea este principala zonă afectată de vitiligo, efectele sale depășesc zona estetică. Numeroase dificultăți psihosociale sunt frecvent întâlnite de cei care au vitiligo. 

Impactul psihologic al petelor albe cauzate de vitiligo

 • Impactul vitiligo asupra stării psihologice și sociale a unei persoane este diferit, cuprinzând sănătatea emoțională, interacțiunile sociale și oportunitățile de angajare.
 • Apariția petelor albe pe piele poate declanșa o gamă complexă de reacții emoționale, cum ar fi nervozitatea , scăderea încrederii în sine, anxietatea și chiar depresia. Aceste răspunsuri emoționale pot diminua semnificativ calitatea generală a vieții unui individ, impactând persoana și cercul apropiat.
 • Un studiu realizat de Bin Saif (2013) evidențiază impactul semnificativ al vitiligo asupra calității vieții a membrilor familiei și a rudelor apropiate. Cercetarea lor a constatat că 91,5% dintre subiecți au experimentat efecte asupra calității vieții datorită asocierii lor cu pacienții cu vitiligo. În plus, efectele psihosociale severe ale persoanelor cu pete albe datorate vitiligo-ului pot include sentimente de paranoia și jenă , care pot întrerupe semnificativ activitățile de zi cu zi. Impactul se poate extinde la tulburările de somn și chiar interfera cu relațiile intime, influențând negativ relațiile sexuale. În unele cazuri, s-a descoperit că vitiligo are un impact negativ asupra relațiilor conjugale, cu cazuri în care apariția depigmentării pielii a servit drept motiv pentru divorț . Această combinație de provocări emoționale și sociale subliniază importanța abordării cuprinzătoare a impactului vitiligo. 
 • Pacienții cu pete albe cauzate de vitiligo duc o povară continuă din cauza debutului imprevizibil al afecțiunii și a necesității de a o acoperi cu îmbrăcăminte sau machiaj. Pacienții au o percepție  a stimei de sine scăzută, care duce frecvent la stres si tristețe, si cauzează  nefericire față de aspectul lor.
 • În timp ce vitiligo nu reprezintă un obstacol fizic provocator, impactul său asupra bunăstării și calității vieții pacientului este considerabil și nu are legătură cu severitatea simptomelor bolii . 
Vitiligo

Pete albe cauzate de vitiligo vs. stigma socială și stima de sine

 • Impactul psihosocial al petelor albe provocate vitiligo este subliniat de interacțiunea complicată dintre diferențele vizibile și stigmatizarea socială, care afectează în mod semnificativ stima de sine a unui individ.Percepțiile societale, normele culturale și idealurile de frumusețe sunt esențiale în modelarea peisajului emoțional al persoanelor cu vitiligo. Persoanele cu vitiligo se confruntă adesea cu stigmatizarea socială și prejudecățile care decurg din neînțelegeri și standardele societale de frumusețe . Latura comună a acestor probleme subliniază natura universală a părtinirii sociale și potențialul său de a avea un impact negativ asupra stimei de sine a unui individ. 
 • Contextele culturale specifice, influența normelor culturale unice și a idealurilor societale de frumusețe devine mai pronunțată, intensificând presiunea asupra oamenilor de a adera la standardele de aspect stabilite. Acest accent sporit pe conformitatea cu așteptările culturale poate agrava și mai mult marginalizarea celor afectați de vitiligo. Prin urmare, există o urgență tot mai mare de a stabili sisteme de sprijin care să fie sensibile din punct de vedere cultural și adaptate pentru a aborda aceste provocări unice în mod eficient. 
 • Implicațiile psihosociale ale persoanelor cu pete albe cauzate de vitiligo se extind asupra sănătății mintale, anxietatea și depresia fiind preocupări semnificative.Pacienții cu vitiligo au un risc semnificativ mai mare de depresie clinică sau simptome depresive în comparație cu cei fără o boală depigmentantă.

Calitatea vieții pacienților cu vitiligo, metode de îmbunătățire a acesteia

Calitatea vieții este definită, conform Organizației Mondiale a Sănătății, ca o evaluare subiectivă a cât de eficient se aliniază realitatea cuiva cu obiectivele, văzute dintr-o perspectivă a culturii și a sistemului de valori. În consecință, calitatea vieții cuprinde elemente precum relațiile, obiectivele educaționale, statutul de angajare, atmosfera la locul de muncă și poziția socială. Având în vedere faptul că pielea este cel mai mare și cel mai proeminent organ al corpului, bolile care o afectează pot avea un impact negativ asupra calității vieții unei persoane.

blank

Deși vitiligo nu este o afecțiune care pune viața în pericol, poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților. Există o serie de strategii care pot fi utilizate pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu vitiligo, inclusiv:

   Managementul medical:

 • Urmărirea regulată la medic: Este important ca pacienții cu vitiligo să consulte regulat medicul pentru a monitoriza evoluția afecțiunii și pentru a discuta opțiunile de tratament.
 • Tratament: Alegerea tratamentului potrivit,in special fototerapia cu Exciplex,poate ajuta la repigmentarea pielii și la îmbunătățirea aspectului general.
 • Îngrijirea pielii: Utilizarea cremelor de protecție solară cu spectru larg și a altor produse de îngrijire a pielii poate ajuta la protejarea pielii afectate de vitiligo de daunele provocate de soare.

   Sprijin psihologic:

 • Terapie: Terapia poate ajuta pacienții să facă față impactului emoțional al vitiligo și să dezvolte mecanisme de coping sănătoase.
 • Grupuri de sprijin: Grupurile de sprijin pot oferi pacienților cu vitiligo un spațiu sigur pentru a împărtăși experiențele lor și pentru a se conecta cu alții care înțeleg prin ce trec.
 • Consiliere: Consilierea poate ajuta pacienții să facă față problemelor specifice legate de vitiligo, cum ar fi stima de sine scăzută sau anxietatea socială.

   Modificări ale stilului de viață:

 • Dietă: O dietă sănătoasă și echilibrată poate ajuta la menținerea sănătății generale a pielii și poate sprijini sistemul imunitar.
 • Exerciții fizice: Exercițiile fizice regulate pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit.
 • Gestionarea stresului: Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi yoga, meditația sau respirația profundă, pot fi utile pentru a face față impactului emoțional al vitiligo.

   Sprijin social:

 • Familie și prieteni: Discutarea cu familia și prietenii despre vitiligo poate ajuta la construirea unui sistem de sprijin puternic.
 • Organizații de sprijin: Există o serie de organizații de sprijin care oferă informații și resurse pentru pacienții cu vitiligo.

   Informare și educație:

 • Învățarea despre vitiligo: Cunoașterea afecțiunii poate ajuta pacienții să facă alegeri informate cu privire la tratament și să gestioneze mai bine afecțiunea.
 • Discutarea cu alții: Vorbirea cu alți pacienți cu vitiligo sau cu profesioniști din domeniul sănătății poate oferi informații și sfaturi valoroase.
 • Combaterea stigmatizării: Educarea altora despre vitiligo poate ajuta la combaterea stigmatizării și a discriminării asociate cu afecțiunea.

  Este important de reținut că îmbunătățirea calității vieții pacienților cu vitiligo este un proces continuu. Nu există o soluție unică care să fie potrivită pentru toată lumea, iar ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta. Pacienții ar trebui să lucreze îndeaproape cu medicul lor și cu alți profesioniști din domeniul sănătății pentru a dezvolta un plan individualizat de gestionare a vitiligo și pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

  Pe lângă strategiile enumerate mai sus, pacienții cu vitiligo pot găsi, de asemenea, beneficii în următoarele:

 • Machiaj: Utilizarea machiajului poate ajuta la mascarea petelor albe și la îmbunătățirea aspectului general.
 • Tatuaje: Tatuajele cosmetice pot fi o opțiune pentru a repigmenta permanent zonele afectate de vitiligo.
 • Terapii alternative: Unele persoane cu vitiligo găsesc beneficii în terapiile alternative, cum ar fi acupunctura sau yoga.

  Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca orice terapie alternativă pentru vitiligo, deoarece unele pot interacționa cu medicamentele tradiționale sau pot avea alte efecte secundare.

blank