Alopecia areata (căderea părului)

Ce este?

Alopecia areata este o afectiune autoimuna a pielii care duce la caderea parului in zone circumscrise ale scalpului sau ale altor zone de pe corp. Afectiunea apare atunci cand sistemul imunitar ataca in mod eronat foliculii de par, ceea ce poate duce la caderea parului in zone mici sau mari.

Aproximativ 2% dintre oameni sunt afectați de alopecia areata în timpul vieții. De obicei, aceasta afectiune apare la copii si adulti tineri, dar poate afecta oameni de orice varsta.

blank

Simptome

Simptomele pot varia de la o zona mica cu par rar la pierderea completa a parului de pe intregul scalp sau corp, cunoscuta sub numele de alopecie universala.

Printre simptomele alopeciei areata se numara:

 • Aparitia unor zone rotunde sau ovale fara par pe scalp sau pe alte zone cu par de pe corp
 • Caderea parului in mod brusc si fara durere in zonele afectate
 • Pielea din zonele afectate poate fi de culoare diferita de pielea din jurul lor
 • Pot aparea mancarimi, senzatii de arsura sau disconfort la nivelul scalpului sau pielii afectate

Simptomele alopeciei areata pot fi diferite de la o persoana la alta, iar evolutia afectiunii poate fi imprevizibila. De aceea, este important sa consultati un medic dermatolog pentru a stabili diagnosticul corect si pentru a discuta despre optiunile de tratament disponibile.

blank

Programare online  Prin apăsarea butonului Trimite, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) de catre Osteodensys. Pentru mai multe detalii consultați pagina Politica de confidențialitate

  Cauze

  Cauzele alopeciei areata nu sunt pe deplin cunoscute, dar se crede ca este o afectiune autoimuna, in care sistemul imunitar ataca gresit foliculii de par, afectand astfel cresterea parului. Cu toate acestea, exista si alti factori care pot contribui la aparitia alopeciei areata:

  • Predispozitia genetica – alopecia areata poate fi mostenita, astfel incat daca un membru al familiei a suferit de aceasta afectiune, riscul de a o dezvolta este mai mare.

  • Stresul emotional – situatiile stresante pot declansa sau agrava simptomele alopeciei areata.

  • Bolile autoimune – persoanele care sufera de alte boli autoimune, cum ar fi lupusul sau boala celiaca, sunt mai susceptibile la aparitia alopeciei areata.

  • Traumatisme fizice sau chimice – leziunile la nivelul scalpului sau tratamentele chimice pentru par pot fi factori care declanseaza alopecia areata.

  • Infectii virale sau bacteriene – infectiile cu virusuri sau bacterii pot declansa alopecia areata sau pot agrava simptomele.

  Tratarea Alopeciei Areata cu Exciplex

  Exciplex este un excimer care emite lumina monocromatica utilizata in tratarea bolilor autoimune de piele, inclusiv alopecia areata. Acest tratament se bazeaza pe administrarea unor doze de lumina UV la 308nm, cea mai eficienta lungime de unda pentru tratarea acestei afectiuni susținută de peste 180 de studii clinice. 

  Fototerapia poate fi administrata in conditii de siguranta pacientilor de toate varstele, inclusiv copii si persoane in varsta.

  Tratamentul cu exciplex este realizat intr-un mediu confortabil si non-invaziv, in cabinetul medicului dermatolog. Terapia consta in expunerea zonei afectate la lumina exciplex, in 2-3 sedinte pe saptamana pe o durata de aproximativ 2 luni. Spre deosebire de alte tratamente cu lumină UV existente, ședințele de tratament cu exciplex sunt rapide, sigure și complet nedureroase. 

  Tratamentult cu exciplex

  Rezultatele tratamentului cu Exciplex pot fi observate dupa cateva sedinte, in functie de gravitatea cazului. Experienta clinica indica faptul ca fototerapia cu lumina monocromatica la 308 nm trateaza zonele de chelie intr-un mod spectaculos si rapid, observandu-se rezultate dupa doar cateva sedinte. In unele cazuri, pot fi necesare mai multe sedinte pentru a obtine rezultatele dorite.     

  Exciplex este un tratament sigur si eficient pentru alopecia areata, care nu are efecte secundare, iar poate fi combinat cu alte tratamente, in functie de recomandarile medicului dermatolog, pentru a maximiza efectul terapiei.

  In concluzie, exciplex poate fi o optiune buna pentru pacientii cu alopecia areata care doresc sa-si stimuleze cresterea parului in zonele de chelie cauzate de aceasta afectiune. Este important sa se discute cu medicul dermatolog pentru a se determina daca exciplex este tratamentul adecvat si pentru a se planifica o strategie de tratament eficienta.

  Citeste mai mult aici, despre tehnologia folosita in clinica noastra.

  Tratamente

  Alopecia areata poate reprezenta o afectiune generatoare de stres si anxietate datorita impactului asupra aspectului fizic. De aceea, este important sa cunoasteti optiunile de tratament care actioneaza asupra simptomelor si le pot reduce semnificativ. Unele dintre aceste tratamente includ:

  1. Injecțiile cu corticosteroizi – acestea sunt injectate direct in zonele afectate ale scalpului pentru a ajuta la oprirea pierderii parului si a stimula cresterea parului nou.

  2. Terapia cu lumina – aceasta metoda utilizeaza lumina ultravioleta pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si a creste cresterea parului.

  3. Minoxidil – aceasta solutie topica poate ajuta la stimularea cresterii parului in zonele afectate.

  4. Terapia imunomodulatoare – aceasta terapie se concentreaza pe reglarea sistemului imunitar si poate ajuta la prevenirea atacului sistemului imunitar asupra foliculilor de par.

  5. Tratamentul cu antralin – aceasta crema poate fi aplicata direct pe scalp si poate ajuta la reducerea inflamatiei si a stimula cresterea parului.

  6. Terapia biologica – aceasta implică utilizarea unor medicamente care inhiba sistemul imunitar si pot ajuta la reducerea inflamatiei si a simptomelor.

   

  blank

  Rezultate inainte si dupa

  Puteti viziualiza rezultatele obtiunute in urma tratamentului cu exciplex aici.

  Medicii nostri dermatologi

  Sună acum
  Vreau programare