Loading...

Endocrinologie

ecografie tiroida

Endocrinologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor sistemului endocrin.

In corp, sistemul endocrin, prin glandele endocrine elibereaza in circulatie o serie mare de hormoni, mesageri chimici capabili sa transmita informatia la distanta pana la nivelul tesuturilor periferice.  El este reprezentat de mai multe glande:

 • Glanda pituitara si hipotalamusul – localizate in creier;
 • Glandele suprarenale – aflate deasupra rinichilor;
 • Tiroida – situata la baza gatului;
 • Pancreasul endocrin;
 • Ovarele;
 • Testiculele.

Medicul endocrinolog diagnosticheaza si trateaza problemele hormonale si complicatiile acestora. Hormonii regleaza:

 • metabolismul;
 • respiratia;
 • cresterea;
 • reproducerea;
 • perceptia senzoriala si miscarea.

Dezechilibrele hormonale sunt la baza a numeroase afectiuni, iar oamenii au peste 50 de hormoni diferiti. Frecventa bolilor endocrine este una extrem de mare, iar dupa ultimele statistici facute de experti, se poate spune ca unul din cinci locuitori de pe planeta sufera de o disfunctie endocrina. Cea mai des intalnita problema este cea legata de glanda tiroida, dar si hipofiza, pancreasul si suprarenalele ocupa un loc important in lista.

Exista mai multe boli ale sistemului endocrin, care rezulta din disfunctionalitati ale acestui sistem complex. Cateva dintre cele mai intalnite afectiuni sunt:

 1. Diabetul (Una dintre cele mai raspandite boli ale sistemului endocrin)
 2. Sindromul ovarelor polichistice (SOP – afecteaza intre 7% si 10% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 15 și 45 de ani)
 3. Tulburari tiroidiene (nodulii tiroideni au o frecventa din ce in ce mai mare in populatia generala, in special la noi in tara din cauza lipsei de iod. Ei sunt de obicei benigni, dar totusi 5% dintre ei pot avea un caracter malign, de aceea depistarea din timp a acestora poate asigura un tratament eficient)
 4. Osteoporoza (este o afectiune care apare mai ales la femeile aflate la menopauza)

Glanda tiroida, aflata la nivelul gatului, este foarte importanta pentru functionarea normala a organismului. Ea este implicata in toate metabolismele si comunica cu celelalte glande, influentand in mod direct si indirect activitatea altor organe din corp, regland multe dintre functiile organismului, de la apetit, pana la temperatura corpului si nivelul de energie. De aceea, cand aceasta secreta prea putini sau prea multi hormoni, apar o serie de tulburari in corpul uman, dupa cum ar fi: piele sucata, crestere sau scadere in greutate, oboseala accentuata, cadere a parului, modificari in ceea ce priveste menstruatia, modificari la nivelul ochilor.

De asmeneneaa, in urma consultației, medicul poate recomanda un set de analize si investigatii endocrinologice. Pacientului ii este indicat sa revina la control in urmatoarele 30 de zile pentru interpretarea analizelor și stabilirea planului de tratament. Acestea trebuie monitorizate si evaluate periodic.

Importanta constientizarii beneficiului unui control anual care poate preveni anumite afectiuni hormonale inseamna intampinarea si tratarea corecta inainte de o evolutie neasteptata, iar relatia medic-pacient este de asemenea importanta in acest proces.