Dermatita Atopică (Eczema)

Dermatita atopica, cunoscuta si sub numele de eczema, este o afectiune cutanata cronica care cauzeaza mancarimi, inrosire si pete uscate si scuamoase. Este o afectiune comuna, afectand intre 10-20% din copii si 2-10% din adultii din intreaga lume.

Simptomele dermatitei atopice includ mancarimi intense, inrosire si uscare a pielii, precum si aparitia unor pete rosii si scuamoase. Aceste simptome pot fi severe si pot afecta calitatea vietii pacientului, cauzand insomnie, stres si probleme la locul de munca sau la scoala.

Cauzele precise ale dermatitei atopice sunt inca necunoscute, insa se crede ca sunt legate de o combinatie de factori genetici si ambientali. Printre acesti factori se numara predispozitia genetica, stresul, alergiile alimentare sau respiratorii, schimbarile hormonale si anumite infectii.

blank
blank
blank

Hidratarea în mod regulat și respectarea altor obiceiuri de îngrijire a pielii poate ameliora mâncărimea și poate preveni noile focare (erupții). Afla mai multe mai departe despre simptomele, cauzele, posibilele complicatii ale dermatitei atopice, cat si despre tratamentul inovator cu excimerul dermatologic exciplex

Simptome

Simptomele dermatitei atopice includ:

  1. Mancarimi intense: acesta este un simptom comun al dermatitei atopice si poate fi sever, cauzand scarpinarea pielii si iritarea.

  2. Inrosire si uscare a pielii: pielea poate fi rosie si uscata, iar in unele cazuri poate aparea descuamare si crapare.

  3. Aparitia unor pete rosii si scuamoase: acestea pot fi localizate pe fata, gat, maini, picioare sau alte zone ale corpului.

  4. Iritatii si inflamatii: aceasta poate fi cauzata de scarpinare sau de expunere la alergeni sau produse chimice.

  5. Inrosire si umflare: aceasta poate fi prezenta in jurul zonei afectate.

Dermatita atopică începe adesea înainte de vârsta de 5 ani și poate continua în anii adolescenței și adulților. Pentru unii oameni, se declanșează și apoi trece pentru un timp, chiar și pentru câțiva ani.

Simptomele pot varia in intensitate si pot fi mai severe in unele perioade sau in unele zone ale corpului. Este important sa se consulte un medic dermatolog pentru a identifica cele mai bune optiuni de tratament.

blank

Programare online



    Prin apăsarea butonului Trimite, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) de catre Osteodensys. Pentru mai multe detalii consultați pagina Politica de confidențialitate

    Cauze

    1. Factorii genetici: multi oameni cu dermatita atopica au antecedente familiare de alergii sau astm. Aceasta sugereaza ca predispozitia la aceasta afectiune poate fi moștenita genetic.
    2. Alergenii si iritantii: alergenii, precum praful, acarienii si parul de animale, precum si produsele chimice si iritantii, precum sapunurile si detergentii, pot declansa simptomele dermatitei atopice.

    3. Stresul: stresul poate agrava simptomele dermatitei atopice, asa ca este important sa se gaseasca modalitati de gestionare a acestuia.

    4. Modificarile climatice: schimbarile bruste ale temperaturilor sau umiditatii pot declansa sau agrava simptomele dermatitei atopice.

    5. Infectiile: anumite infectii, precum cele respiratorii sau digestive, pot declansa sau agrava simptomele dermatitei atopice.

     

    blank

    Complicatii

    Complicațiile dermatitei atopice (eczeme) pot include:

    • Astmul și febra fânului. Mulți oameni cu dermatită atopică dezvoltă astm și febra fânului. Acest lucru se poate întâmpla înainte sau după dezvoltarea dermatitei atopice.
    • Alergii la mancare. Persoanele cu dermatită atopică dezvoltă adesea alergii alimentare. Unul dintre principalele simptome ale acestei afecțiuni este urticaria.
    • Piele cu mâncărime cronică, solzoasă. O afecțiune a pielii numită neurodermatită (lichen simplex cronic) începe cu o zonă pe piele unde se declanșează senzația de mâncărime. Scărpinatul unei astfel de zone oferă doar o ușurare temporară, iar senzația de mâncărime se poate amplifica, deoarece fibrele nervoase din piele se activează. De-a lungul timpului, s-ar putea să renunți la obișnuința scărpinatului excesiv. Această afecțiune poate face ca pielea afectată să devină decolorată, groasă și tare.
    • Pete de piele mai întunecate sau mai deschise decât zona înconjurătoare. Această complicație poate apărea după vindecarea erupției cutanate și se numește hiperpigmentare sau hipopigmentare post-inflamatoare. Este mai frecventă la persoanele cu piele maro sau neagră. Ar putea dura câteva luni pentru ca decolorarea să dispară.
    • Infecții ale pielii. Scărpinatul repetat care rupe pielea poate provoca răni deschise și crăpături. Acestea cresc riscul de infecție cu bacterii și viruși. Aceste infecții ale pielii se pot răspândi și pot pune viața în pericol.
    • Dermatită iritativă a mâinilor. Acest lucru afectează în special persoanele ale căror mâini sunt adesea umede și expuse la săpunuri dure, detergenți și dezinfectanți.
    • Dermatită alergică de contact. Această afecțiune este frecventă la persoanele cu dermatită atopică. Dermatita alergică de contact este o erupție cutanată cu mâncărime cauzată de atingerea unor substanțe la care pacientul este alergic. Culoarea erupției cutanate variază în funcție de culoarea pielii.
    • Probleme de somn. Mâncărimea dermatitei atopice poate interfera cu somnul.
    • Condiții de sănătate mintală. Dermatita atopică este asociată cu depresia și anxietatea. Acest lucru poate fi legat de mâncărimea constantă și problemele de somn frecvente în rândul persoanelor cu dermatită atopică.

    Tratamentul dermatitei atopice (eczemei)

    Tratamentul dermatitei atopice poate varia in functie de severitatea simptomelor si poate include o combinatie de terapii medicamentoase si modificari ale stilului de viata.

    1. Terapii medicamentoase: medicamentele pot fi utilizate pentru a calma iritatia si mancarimea pielii. Acestea pot include creme hidratante, unguente cu corticosteroizi, antihistaminice si imunomodulatoare.

    2. Modificari ale stilului de viata: unele modificari simple ale stilului de viata, precum evitarea iritantilor, evitarea dusurilor fierbinti, utilizarea produselor hidratante si a sapunurilor blande, pot ajuta la gestionarea simptomelor.

    3. Terapii naturale: anumite terapii naturale, precum uleiurile esentiale sau terapia cu lumina, pot fi eficiente pentru unii pacienti cu dermatita atopica. 

    Tratamentult cu exciplex

                       4. Terapii fotodinamice: terapia fotodinamica poate fi utilizata pentru a calma iritatia si mancarimea pielii. Aceasta terapie combina medicamente fotosensibilizante cu lumina speciala pentru a trata leziunile pielii.

                       5. Fototerapia exciplex® UVB care utilizează lumina monocromatică de 308 nm oferă o intensitate mai mare a UVB pentru a viza zonele afectate, evitând în același timp pielea din jur. Cu acest tratament, eczema poate fi eliminată în doar câteva ședințe, în condiții de siguranță. Citeste mai multe despre aceasta optiune de tratament aici.

    Este important sa se discute cu un medic inainte de a incepe orice tratament, deoarece un tratament adecvat poate ajuta la ameliorarea simptomelor si la prevenirea complicatiilor. Tratamentul poate fi ajustat in functie de evolutia simptomelor si de eficacitatea acestuia. 

    Medicii nostri dermatologi

    Sună acum
    Vreau programare