Ecografia de tiroidă

Ecografia Tiroidiană

Reprezintă o examinare a glandei tiroide cu ajutorul ultrasunetelor, utilizată pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor tiroidiene.

Glanda tiroidă, aflataă la nivelul gâtului, este foarte importantă pentru funcționarea normală a organismului. Ea este implicată în toate metabolismele și comunică cu celelalte glande, influențând în mod direct și indirect activitatea altor organe din corp, reglând multe dintre funcțiile organismului, de la apetit, până la temperatura corpului și nivelul de energie. De aceea, cand aceasta secretă prea puțini sau prea mulți hormoni, apar o serie de tulburări în corpul uman.

S-a constatat că dereglările glandei tiroide se întâlnesc de 5 ori mai frecvent la femei decât la bărbați, în special cu predominanța hipotiroidismului, ca manifestare clinică. De asemenea, e important de înțeles că funcționarea tiroidei este afectată de schimbările care se produc în organismul feminin pe parcursul vieții (maturitatea sexuală, graviditatea, menopauza).

Printre avantajele ecografiei tiroidiene sunt:

  • nu necesită nici-un fel de pregătire înainte de efectuarea testului.  Pacientul poate mânca, bea și lua medicamentele în mod normal atât înainte cât și după aceasta;
  • este o metodă neiradiantă, neinvazivă, nedureroasă;
  • se poate repeta pentru evaluarea evoluției bolii după tratament;
  • este accesibilă.

Concluzionând, ecografia glandei tiroide este un examen paraclinic esențial în diagnosticarea afecțiunilor tiroidei fiind considerată, în conceptul medicinii moderne, indispensabilă în investigarea tiroidei. Identificarea cât mai rapidă a problemelor de tiroidă este facilitată de ecografie, care arată foarte clar și ușor dacă există modificări în structura glandei (noduli, chisturi, inflamație, hipertrofie), dovedindu-se astfel importanța ei în examinarea tiroidei.

În cadrul clinicii se poate efectua ecografia de tiroida, dar și evaluarea clinică a pacientului de catre medicii nostri endocrinologi. După stabilirea diagnosticului, medicul emite planul terapeutic de urmat pentru pacient încadrat în raportul medical.

Sună acum
Vreau programare