Ecografia de tiroidă

Ecografia de tiroida

Cuprins

Ce reprezinta ecografia de tiroida

Ecografia de tiroidă este o examinare care prin intermediul ultrasunetelor analizează glanda tiroidă pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor tiroidiene.

Glanda tiroidă, aflată la nivelul gâtului, este foarte importantă pentru funcționarea normală a organismului. Ea este implicată în toate metabolismele și comunică cu celelalte glande, influențând în mod direct și indirect activitatea altor organe din corp, reglând multe dintre funcțiile organismului, de la apetit, până la temperatura corpului și nivelul de energie.

De aceea, atunci când aceasta secretă prea puțini sau prea mulți hormoni, apar o serie de tulburări în corpul uman.

S-a constatat că dereglările glandei tiroide se întâlnesc de 5 ori mai frecvent la femei decât la bărbați, în special cu predominanța hipotiroidismului, ca manifestare clinică. De asemenea, e important de înțeles că funcționarea tiroidei este afectată de schimbările care se produc în organismul feminin pe parcursul vieții (maturitatea sexuală, graviditatea, menopauza).

O ecografie tiroidiană este utilizată pentru a examina tiroida și anomaliile acesteia, inclusiv:

 • chisturi,
 • tumori,
 • noduli
tiroida

Beneficiile ecografiei gladei tiroide

Cu ajutorul cumulării mai multor factori, printre care rezultatele testelor de laborator, simptomatologie, ecografia de tiroidă și nu numai, medicul poate diagnostica pacientul și poate emite un tratament corespunzător. Cu ajutorul ecografiei, se pot identifica afecțiuni precum chisturi, noduli sau tumori tiroidiene, tiroidita autoimună, tiroidita Hashimoto.

Reevaluarea periodică a pacientului presupune repetarea investigațiilor inițiale pentru a vedea răspunsul organismului la tratamentul inițiat. Acest lucru presupune și repetarea ecografiei de tiroidă care evaluează starea și dimensiunea glandei, dar și a nodulilor (dacă există).

Programare online  Prin apăsarea butonului Trimite, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) de catre Osteodensys. Pentru mai multe detalii consultați pagina Politica de confidențialitate

  Cand este recomandata ecografia de tiroida?

  Ecografia glandei tiroide este un examen paraclinic esențial în diagnosticarea afecțiunilor tiroidei fiind considerată, în conceptul medicinei moderne, indispensabilă în investigarea acestei glande. Identificarea cât mai rapidă a problemelor de tiroidă este facilitată de ecografie, care arată foarte clar și ușor dacă există modificări în structura glandei (noduli, chisturi, inflamație, hipertrofie), dovedindu-se astfel importanța ei în examinarea tiroidei.

  Ecografia tiroidiana

  Dacă vei merge la un consult endocrinologic, medicul va recomanda cel mai probabil și realizarea unei ecografii tiroidiene. Iată care sunt semnele că ar trebui să urmezi o astfel de investigație imagistică:

  • Ai un risc ridicat de a suferi de cancer tiroidian;
  • Ai tiroida mărită în volum;
  • Ai descoperit diferite formațiuni sau modificări în structura glandei. De exemplu, dacă se simt noduli în momentul palpării sau dacă ai observat umflături în zona gâtului;
  • Ai de-a face cu diferite simptome, precum amețeli, fluctuații de greutate, căderea părului, schimbări în nivelul de energie, oboseală pronunțată, stări anxioase, transpirații nocturne sau dereglări menstruale.

  Avantajele ecografiei tiroidiene:

  Printre avantajele ecografiei glandei tiroide, se enumeră:

   

  • nu necesită nici-un fel de pregătire înainte de efectuarea testului.  Pacientul poate mânca, bea și lua medicamentele în mod normal atât înainte cât și după aceasta;
  • este o metodă neiradiantă, neinvazivă, nedureroasă;
  • se poate repeta pentru evaluarea evoluției bolii după tratament;
  • este accesibilă.

  Pregatirea si efectuarea propriu-zisa a ecografiei de tiroida

  Nu este necesară o pregătire specială pentru efectuarea acestei ecografii a glandei tiroide.

  Înainte de investigație, pacientul va trebui să înlăture orice colier, eșarfă sau oricare alt accesoriu din zona gâtului. De asemenea, orice haină care vine în contact cu zona gâtului va trebui sa fie îndepărtată.

  Întins pe spate pe patul de consultații din cabinetul medical, capul va fi recomandat sa fie poziționat cât mai drept pentru a oferi o expunere cât mai bună a gâtului.

  După așezarea pacientului în pozitia indicata de către medic, un gel special se aplică pe gât pentru a ajuta sonda cu ultrasunete să alunece pe piele. Transductorul se deplasează înainte și înapoi peste zona unde este situată tiroida, astfel încât se obțin imaginile dorite.

  Ecografia de tiroidă nu este asociată cu vreun risc, iar activitățile obișnuite pot fi reluate oricând după procedură.

  O astfel de investigație precum ecografia de tiroidă durează în jur de 15-30 de minute, în funcție de starea pacientului. Consultația se poate prelungi în cazul în care este nevoie de realizarea mai multor măsurători sau dacă imaginile nu sunt clare de la început.

  ecografie tiroidă

  Este dureroasa ecografia de tiroida?

  Ecografia glandei tiroide nu este dureroasă. De asemenea, este neiradiantă și neinvazivă.

  Concluzii

  Informațiile oferite medicului endocrinolog despre glanda tiroidă prin intermediul ecografiei sunt prețioase pentru stabilirea diagnosticului sau pentru a detecta, adesea, nodulii tiroidieni.

  Astfel, ecografia glandei tiroide poate arăta:

  • dimensiunea glandei tiroide;
  • nodulii tiroidieni;
  • dacă există inflamații sau alte anomalii;
  • dacă există masă tumorală și dacă sunt solide sau pline cu lichid;
  • numărul și localizarea exactă a maselor tumorale;
  • vascularizația masei tumorale.
  În funcție de rezultatele examenului clinic și ale ecografiei de tiroidă, medicul endocrinolog va stabili parcursul pacientului. Mai exact, dacă ecografia nu scoate la iveală nicio problemă, pacientul iși poate urma în continuare tratamentul pe care îl are deja prescris sau dacă nu a avut până în acest moment nici nu i se va prescrie. În această situație va mai fi necesară o altă ecografie în timpul examinării anuale.
  Ecografie tiroida

  Pe de altă parte, dacă ecografia tiroidei scoate la iveală anumite anomalii, medicul va avea nevoie de investigații suplimentare. Dacă se depistează un chist, o tumoare sau un nodul, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a acestei excrescențe.

  Nu toți nodulii necesită puncție-biopsie. Diagnosticul de benignitate sau malignitate se pune pe baza biopsiei. Există 2 factori de risc cunoscuți pentru cancerul de tiroidă: istoricul familial pozitiv și expunerea la radiații ionizante în special în copilărie.

  Nodulii tiroidieni reprezintă o problemă medicală frecventă. Prevalența (numărul total de cazuri) este de aproximativ 10%, dar procente de până la 68% sunt raportate în literatura de specialitate.

  Ecografia de tiroida in clinica Osteodensys

   Ecografia de tiroidă este o investigație recomandată în timpul unui control endocrinologic periodic, pentru a verifica starea glandei tiroide și eventuale modificări în structura sa. O bună funcționare a acestei glande este esențială pentru a păstra echilibrul în organism, iar ecografia se numără printre metodele eficiente de diagnostic ale problemelor tiroidiene.

  În cadrul clinicii, se poate efectua atât ecografia de tiroidă, cât și evaluarea clinică a pacientului de către medicii noștri endocrinologi. Astfel, aceștia pot stabili un diagnostic și vor emite planul terapeutic de urmat pentru pacient, încadrat în raportul medical. Printr-o singură vizită la cabinet, datorită serviciilor medicale integrate, se poate efectua pachetul de investigații endocrinologice. Verifică tarifele din cadrul clinicii și poți face programare la unul dintre medicii noștri. 

  Sună acum
  Vreau programare