Endocrinologie

ecografie tiroida

Ce reprezintă Endocrinologia?

Este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului endocrin. Dacă sistemul endocrin nu este sănătos, pot apărea probleme de dezvoltare în timpul pubertății, dificultăți în obținerea unei sarcini și greutăți în gestionarea stresului. De asemenea, o persoană cu probleme hormonale ia foarte ușor în greutate, poate avea oase fragile și poate suferi de lipsă de energie

În organism, sistemul endocrin este reprezentat de mai multe glande:

 • Glanda pituitară și hipotalamusul – localizate în creier;
 • Glandele suprarenale – aflate deasupra rinichilor;
 • Tiroida – situată la baza gâtului;
 • Pancreasul endocrin;
 • Ovarele;
 • Testiculele.

Cum ne poate ajuta medicul endocrinolog?

Medicul endocrinolog diagnostichează și tratează problemele hormonale și complicațiile acestora pentru că hormonii reglează:

 • metabolismul;
 • respirația;
 • creșterea;
 • reproducerea;
 • percepția senzorială și mișcarea.

Endocrinologul își propune să ne restabilească echilibrul hormonal în sistemele organsimulu, tratând frecvent afecțiuni precum: diabet, osteoporoză, probleme de menopauză, tulburări metabolice, boli tiroidiene, producția excesivă sau insuficientă de hormoni, unele tipuri de cancer, infertilitatea.

Cele mai frecvente boli tratate de către medicul endocrinolog?

Există mai multe boli ale sistemului endocrin, care rezultă din disfuncționalități ale acestui sistem complex. Câteva dintre cele mai întâlnite afecțiuni sunt:

 1. Diabetul (Una dintre cele mai răspândite boli ale sistemului endocrin)
 2. Sindromul ovarelor polichistice (SOP – afectează între 7% și 10% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 45 de ani)
 3. Tulburări tiroidiene (nodulii tiroideni au o frecvență din ce în ce mai mare în populația generală, în special la noi în țară din cauza lipsei de iod. Ei sunt de obicei benigni, dar totuși 5% dintre ei pot avea un caracter malign, de aceea depistarea din timp a acestora poate asigura un tratament eficient)
 4. Osteoporoza (este o afecțiune care apare mai ales la femeile aflate la menopauză).

Simptomatologie

Fiecare afectiune a sistemului endocrin are simptome specifice. Este important de reținut că de cele mai multe ori trebuie să fim atenți la ce ne transmite corpul nostru.

Printre cele mai frecvente simptome vom regăsi: stare de oboseală prelungită și inexplicabilă, pierderea sau acumularea bruscă a kilogramelor chiar dacă stilul alimentar nu s-a modificat. Intoleranța la frig sau la cald și căderea excesivă a părului sunt de asemenea simptome de luat în calcul.

Diagnostic și tratament

Primul pas este prezentarea la un medic endocrinolog. Medicul te va examina fizic (anamneză) și va adresa intrebări cu privire la starea ta fizică  din ultimul timp. Medicul va recomanda un set de teste de laborator specifice și investigații endocrinologice (ecografie tiroidiană, RMN, etc) pentru a putea stabili diagnosticul. După rezultatele investigațiilor recomandate și interpretarea analizelor, se va stabili planul de tratament de urmat, care se va adapta în funcție de raspunsul organismului tău la acesta. Monitorizarea stării de sănătate va fi facută periodic de către medicul curant endorinolog.

Importanța conștientizării beneficiului unui control anual poate preveni anumite afecțiuni hormonale. Întâmpinarea și tratarea corectă înainte de o evoluție neașteptată este vitală, iar relația medic-pacient este de asemenea importantă în acest proces.

În cadrul clinicii, pacientul poate beneficia de consultație (anamneză) la medicul nostru primar endocrinolog, ecografie tiroidiană și evaluarea densității minerale osoase prin Examinare REMS. Pacientul primește recomandări și plan de tratament din partea medicului endocrinolog după stabilirea diagnosticului.

Sună acum
Vreau programare