Osteodensitometrie cu tehnologia rems

Osteodensitometria REMS

Cuprins

Ce este osteodensitometria?

Osteodensitometria este o examinare utilizată pentru determinarea densității osoase în vederea stabilirii diagnosticului de osteoporoza și al stadiului premergător acesteia, osteopenia. Împreună cu Scorul de Fragilitate (SF) permite, de asemenea, estimarea riscului de fractură în următorii 5 ani.

Osteodensitometria  se poate efectua prin două metode:

  • DEXA (Dual Energy X-ray Absorbtion) care folosește razele X
  • REMS (Radiofrequency Echographic Multi Spectometry) adică Multi Spectometria Ecografică cu Radiofrecvență, noua tehnologie inovativă care utilizează ultrasunetele, nu radiațiile. Are o sensibilitate de 5 ori mai mare decât Dexa, este rapidă și total neinvazivă și neiradiantă.
osteodensitometria REMS

Cui ii este adresata osteodensitometria?

Se recomandă evaluarea densității minerale osoase tuturor femeilor la menopauză, dar și celor aflate în perioada premenopauză ce au tulburări hormonale, boli autoimune sau autoinflamatorii. De asemenea, femeilor care umează tratamente pe termen lung cu medicații ce cresc rata de pierdere osoasă, pacienților cu greutate corporală scăzută, sau sedentarilor.

Datorită osteodensitometriei prin Tehnologia REMS și avantajele acesteia, crește posibilitatea de adresabilitate, iar scopul nu este acela de a diagnostica osteoporoza, ci de identifica acei pacienți care încep să aibă o scădere în masa osoasă. De aici, medicul va stabili un plan terapeutic de urmat astfel încât poate nu vor ajunge niciodata la diagnosticul de osteoporoză.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune degenerativă care determină pierderea masei osoase și a țesutului osos.

O masă osoasă mai mică nu înseamnă că pacientul este diagnosticat cu osteoporoză. Există un diagnostic intermediar care se stabilește atunci când densitatea osoasă este între limitele normale și niveluri mai scăzute: osteopenie.

În cadrul osului normal coexistă un echilibru în proces de formare osoasă și unul de resorbție osoasă. Ambele procese fac parte din remodelarea regulată a oaselor, prin care țesutul osos vechi este descompus și refăcut continuu. Ca urmare, scheletul uman este reconstruit odată la șapte – zece ani.

osteoporoza

Osteoporoza apare atunci când acest echilibru este afectat și predomină resorbţia osoasă. În acest caz, formarea oaselor încetineşte şi distrugerea țesutului osos se accelerează. Osteoporoza afectează în particular corpul vertebral și colul femural, acestea conținând un tip de țesut osos numit trabecular, în care trabeculele osoase se subțiază și determină o fragilitate osoasă crescută și prin urmare un risc de fractură mărit.

Hormonii estrogeni și androgeni protejează oasele de pierderi minerale crescute. Însă, odată cu menopauza, nivelul de estrogeni la femei scade – ceea ce face ca femeile mai în vârstă să fie mai predispuse la osteoporoză, faţă de bărbații de aceeași vârstă. În circa 95% din cazuri este vorba despre osteoporoză primară. Pe de altă parte, pacienții diabetici sunt afectați în principal de osteoporoză secundară, dezvoltată ca o complicație a altor boli; sunt afectați și pacienții sub tratament cu cortizon sau cei care suferă de hipertiroidism.

 

Osteoporoza se instalează treptat și fără prea multe simptome evidente, de aceea este diagnosticată, de cele mai multe ori, în stadii avansate, când apar fracturile.

  • Există peste 200 milioane persoane cu osteoporoză la nivel mondial.
  • Aproximativ 50% dintre cazuri sunt diagnosticate (<25% sunt tratate).
  • 40% din femei și 13% din bărbați fac o fractură osteoporotică.

Cum poate fi diagnosticata osteoporoza?

Osteoporoza poate fi diagnosticată prin mai multe metode/ investigatii.

Printre ele, cele mai importante sunt:

  1. Analizele de sânge – În cazul osteoporozei principalele analizele de sânge presupun:
  • Dozarea calciului seric. Calciul este componentul mineral major al oaselor și este necesar pentru edificarea osului, 99% din cantitatea de calciu din organism aflându-se în oase și în dinți
  • Albumina: este un indicator global al stării de sănătate a organismului, mai ales la persoanele în vârstă sau a celor cu afecțiuni cronice.
  • Deficitul de vitamina D: este frecvent în cazul adolescenților, femeilor și a persoanelor în vârstă.
    Rolul vitaminei D este de a crește absorbția calciului la nivelul intestinului, de a reduce eliminarea calciului în urină și de a-l fixa în oase
REMS
  1. Osteodensitometria este o examinare utilizată pentru determinarea densității osoase în vederea stabilirii diagnosticului de osteoporoză și al stadiului premergător acesteia – osteopenia. Împreună cu Scorul de Fragilitate (SF) permite, de asemenea, estimarea riscului de fractură în următorii 5 ani. Osteodensitometria  se poate efectua prin două metode:
  • DEXA (Dual Energy X-ray Absorbtion) care folosește razele X
  • REMS (Radiofrequency Echographic Multi Spectometry) adică Multi Spectometria Ecografică cu Radiofrecvență, noua tehnologie care utilizează ultrasunetele, nu radiațiile. Examinarea REMS este de 5 ori mai precisă decat DEXA și nu iradiază (nu folosește raze X) fiind complet inofensivă. Examinarea durează 15 minute, iar rezultatul se oferă pe loc, astfel încât, dacă este cazul, se poate prescrie tratament imediat.

Osteodensitometria REMS in clinica Osteodensys

Tehnologia REMS  poate determina schimbări de densitate osoasă de 5 ori mai mici decât DEXA. Intervalul minim dintre două determinări în care poate fi detectată o schimbare de densitate osoasă este de cel puțin 3 luni.

REMS este o metodă de diagnosticare modernă ce are ca scop stabilirea diagnosticului de osteoporoză sau, după caz, osteopenie. Este utilizată deja în peste 40 țări (inclusiv SUA, Japonia și Australia) iar pentru anumite categorii speciale (ex. femei gravide) reprezintă singura metodă de a determina densitatea și fragilitatea osoasă.

osteodensitometria REMS

Metoda de efectuare este simplă si rapidă atât pentru pacient, cât și pentru operator. Nu este necesară o pregătire specială.

Întins pe spate pe patul de consultații din cabinetul medical, corpul va fi recomandat să fie poziționat cât mai drept pentru a oferi o expunere cât mai accesibilă în zona abdomenului. Obiectul vestimentar din partea abdominală va fi ridicat pentru a permite aplicarea unui gel special care va ajuta conductorul/sonda ecografică să alunece pe piele. Din zona sternului până în zona abdominală inferioară se vor identifica cele 4 vertebre L1-L4. Ulterior, se va permite accesul la zona șoldurilor, celor 2 coluri femurale, unde se repetă procesul exemplificat mai sus.

Softul echipamentului medical permite prelucrarea automată a datelor și emiterea raportului medical în care se găsesc informațiile referitoare atât la densitatea minerală osoasă, cât și la indicatorul independent calculat pentru Scorul de Fragilitate, indexul de masă corporală și metabolism bazal.

Investigația durează aproximativ 15 minute și  este total neinvazivă și neiradiantă, Tehnologia REMS nu utiliează razele X.

Diagnosticul in urma osteodensitometriei REMS

Ținând cont de recomandările Organizațieie Mondiale a Sănătății (OMS) și a Societății Internaţionale pentru Densitometrie Clinică (ISCD), rezistența minerală osoasă la femeia în postmenoapuză poate fi clasificata în 3 categorii:

  • Densitate normală
  • Osteopenie – o scădere a densității minerale osoase sub limita normală, obiectivată printr-un Scor T cuprins între –1 și -2.5.
  • Osteoporoză – o scădere a desității minerale osoase cu cel puțin 2 deviații standard față de femeia de vârstă tânără, un scor T < -2.5 cu sau fără fractură de fragilitate
Osteopenia Este o zonă de tranziție. Dacă se reușește identificarea pacienților în această etapă, în multe dintre situații, este posibil să se prevină evoluția către osteoporoză” Dr. Casandra Negoita, medic specialist reumatolog.

În absenţa unei fracturi de fragilitate, un rol esențial în diagnosticul de osteoporoză revine masurătorii densității minerale osoase la nivelul şoldului și al coloanei lombare. Prin această metodă se calculează 2 scoruri- scorul T şi scorul Z, care contribuie la diagnosticul de osteoporoza în diverse categorii populaționale.

diagnosticul osteoporozei

Există de asemenea și limite ușor diferite stabilite pentru femeile în premenoapauză și bărbați înainte de vârsta de 50 de ani. Aceste clasificări au fost sabilite pentru a se identifice populația cu cel mai mare risc de a dezvolta osteopoproză. Astfel că aceasta să poată fi prevenită sau diagnosticata precoce, înainte de apariția fracturilor de fragilitate.

Metode de tratament in urma osteodensitometriei REMS

  1. Tratamentul afecțiunilor asociate: boli endocrinologice (diabet, hipo/hipertiroidie, boli inflamatorii intestinale, boli autoimune sau autoinflamatorii, etc)
  2. Comportamente de viață :
    1. Renunțarea la fumat
    2. Limitarea consumului de alcool
    3. Menținerea unei greutăți normale
    4. Regim alimentar bogat în fructe și legume proaspete, lactate
    5. Evaluarea factorilor de risc precum: evaluarea acuității vizuale, purtarea de ochelari, controlul tensiunii arteriale (hTA), utilizarea bastonului, ajustare pragurilor în casă;
    6. Exercițiul fizic: exerciții de intensitate moderată în care piciorul atinge podeaua (se pune presiune la nivelul oaselor purtătoare de greutate)
  3. Tratament medicamentos
    1. Suplimentarea cu vitamina D3, Calciu
    2. Tratamentul cu medicație antiresorbtivă: bifosfonați, denosumab (exclusiv la recomandarea si sub observația medicului curant pentru a-i fi ajustat daca este cazul).
blank

În cadrul Clinicii se pot efectua evaluările pacienților prin consultație (anamneză) ecografii musculoscheletale și măsurarea densității minerale osoase prin Osteodensitometrie REMS. Verifică tarifele din clinică și poți face programare la unul dintre medicii noștri.

Sună acum
Vreau programare