Reumatologie

Consult reumatologie

Ce reprezintă reumatologia?

Este o ramură a medicinei interne, care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul pacienților cu afecțiuni ale aparatului musculoscheletal.

Cel mai frecvent simptom care determină prezentare la medic este durerea. Aceasta poate să fie acută sau cronică, prezentă doar la mișcare sau și în repaus. Alte simptome ce pot să apară sunt reprezentate de tumefacții articulare, instabilitate articulară, slăbiciune musculară sau parestezii la nivelul mâinilor, picioarelor, chiar și trunchiului.

Tipologii de afecțiuni reumatice

În prezent există multiple afecțiuni ce pot fi încadrate în spectrul bolilor reumatice, acestea pot fi:

  • atât de cauză degenerativă, cauzate de degradarea structurilor articulare, bolile artrozice (spondiloză, gonartroză, coxartroză, rizartroză)
  • dar și de cauze inflamatorii, autoimune  și metabolice. Dintre afecțiunile autoinflamatorii și autoimune trebuie menționate: Poliartrita reumatoidă, Spondilartritele și Artrita Psoriazică. Aceste boli determină dureri și tumefacșii articulare, mai intense în special în prima parte a zilei, accentuate în repaus și ameliorate de mișcare și exerciții fizice.

Evoluția clinică poate să fie rapidă, cu distrugeri articulare ireversibile și impact major asupra calității vieții, de aceea necesită adresare cât mai rapidă către medicul specialist Reumatolog, pentru diagnostic și tratament precoce.

Atacul acut de gută este una dintre cele mai dureroase experiențe pentru un pacient. Ameliorarea simptomatologiei și rezolvarea problemei se pot face cu succes dacă pacientul se prezintă imediat la doctor.

O altă provocare în practica clinică este reprezentată de bolile autoimune de țesut conjunctiv: Lupusul eritematos sistemic, Sclerodermia, Miozitele dar și vasculitele sistemice ce includ afectarea atât a arterelor cât și a venelor, indiferent de calibrul vasului. Aceste boli se prezintă inițial cu semne și simptome nespecifice, chiar și cu ajutorul testelor de laborator și investigațiilor imagistice, diagnosticul este uneori dificil și poate să rămână cu un semn de întrebare.

Osteoporoza este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale sistemului osos. Poate să apară din cauza pierderii de masă osoasă, odată cu înaintarea în vârstă, dar și secundar unor alte afecțuni și tratamente pentru diverse patologii. Diagnosticul, tratamentul și monitorizarea  pot fi preluate atât de medicul Reumatolog cât și de medicul Endocrinolog. Complicația cea mai de temut a osteoporozei este fractura de fragilitate (ruperea unui os în urma unui traumatism minor).

Cel mai important mesaj în ceea ce privește osteoporpoza:  PREVENȚIA!  Este mult mai simplu să facem prevenția, decât să tratăm complicațiile ce pot apărea. Cel mai frecvent afectate sunt femeile după menopauză, dar este foarte important să știm că nici bărbații nu sunt ocoliți.

De reținut

Medicina este într-o continuă evoluție, în fiecare zi învățăm lucruri noi,  iar Reumatologia a evoluat mult în ultimii ani atât din punctul de vedere al posibilităților de diagnostic, cât și al tratamentului. Scopul este acela ca modificările ireversibile la nivelul articulațiilor și complicațiile sistemice să fie din ce în ce mai rar întâlnite, eventual doar în atlasele medicale.

Prezentarea precoce la medicul reumatolog și o bună colaborare pacient – medic reprezintă cheia succesului.

În cadrul Clinicii se pot efectua evaluările pacienților prin consultație (anamneză) ecografii musculoscheletale și măsurarea densității minerale osoase prin Examinare REMS. Pacientul primește recomandări și tratament din partea medicilor noștri specialiști reumatologi după stabilirea diagnosticului.

Sună acum
Vreau programare