Reumatologie

Reumatologia

Cuprins

Ce este reumatologia?

Reumatologia este o ramură a medicinei interne care are în prim plan afecțiunile dureroase ale articulațiilor, oaselor și mușchilor. Mai exact, se ocupă cu depistarea și apoi tratarea și recuperarea bolnavilor cu suferințe acute sau cronice ale aparatului locomotor, non-chirurgicale. Aceste afecțiuni sunt denumite la modul general ”reumatism” sau boli reumatice și musculoscheletale.

blank

Ea se delimitează astfel de Ortopedie (care se ocupă de bolile „chirurgicale” ale aparatului locomotor), cât și de balneofizioterapie (disciplina eminamente terapeutică ce se adresează nu numai bolnavilor reumatici, ci și celor neurologici, cardiovasculari, respiratori).

Cel mai frecvent simptom care determină prezentare la medic este durerea. Aceasta poate să fie acută sau cronică, prezentă doar la mișcare sau și în repaus.

Alte simptome ce pot să apară sunt reprezentate de tumefacții articulare, instabilitate articulară, slăbiciune musculară sau parestezii la nivelul mâinilor, picioarelor, chiar și trunchiului.

Care sunt principalele grupe de afecțiuni?

Principalele grupe de afecțiuni de care se ocupă reumatologia sunt urmatoarele:

  • Afecțiuni degenerative provocate de degenerescența și uzura unor articulații sau de cauze mecanice: artroza membrelor (gonartroză, coxartroză), spondiloză, hernia discală lombară.
  • Afecțiuni inflamatorii articulare și periarticulare: burșite, capsulite, entezite, tendinite, epicondilite, sindromul Dupuytren, sindromul de tunel carpian, nevralgia cervico-brahială, calcificările tendinoase ale umărului sau tendonului achilean.
  • Afecțiuni metabolice: osteoporoza, osteomalacia.
  • Afecțiuni cauzate de prezența cristalelor în articulații: guta, condrocalcinoza, calcificările
  • Afecțiuni inflamatorii, autoimune: reumatismul articular acut, artrita reactivă, spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, artrita psoriazică.
  • Afecțiuni infecțioase articulare: boala Lyme, artrita tuberculoasă, artrita gonococică.

Atacul acut de gută este una dintre cele mai dureroase experiențe pentru un pacient. Ameliorarea simptomatologiei și rezolvarea problemei se pot face cu succes dacă pacientul se prezintă imediat la doctor.

Osteoporoza este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale sistemului osos. Poate să apară din cauza pierderii de masă osoasă, odată cu înaintarea în vârstă, dar și secundar unor alte afecțuni și tratamente pentru diverse patologii. Diagnosticul, tratamentul și monitorizarea  pot fi preluate atât de medicul Reumatolog cât și de medicul Endocrinolog. Complicația cea mai de temut a osteoporozei este fractura de fragilitate (ruperea unui os în urma unui traumatism minor).

Cel mai important mesaj în ceea ce privește osteoporpoza este prevenția. Este mult mai facil să facem prevenția, decât să tratăm complicațiile ce pot apărea. Cel mai frecvent afectate sunt femeile după menopauză, dar este foarte important să știm că nici bărbații nu sunt ocoliți.

Cum se realizează diagnosticarea?

blank

Medicul reumatolog te poate ajuta să depistezi, să diagnostichezi și să monitorizezi posibilele afecțiuni reumatice, care afectează articulațiile, mușchii și oasele.

Este important să programezi cât mai din timp vizita la medicul reumatolog, întrucât cercetările arată că inițierea cât mai devreme a tratamentului pentru poliartrită reumatoidă îmbunătățește semnificativ prognosticul bolii și te ajută să rămâi o persoană activă.

Diagnosticarea, în anumite situații, nu este simplă și necesită investigații medicale multiple.

Printre principalele metode de diagnostic în reumatologie se enumeră:

  • analize biochimice;
  • teste imunologice (autoanticorpi);
  • teste genetice;
  • măsurarea densității osoase;
  • investigații imagistice (ecografie musculoscheletală, RMN, CT);
  • și bineînțeles evaluarea clinică, istoricul medical cu investigații medicale efectuate până în prezent (dacă au existat).

Reumatologia a evoluat mult în ultimii ani, iar preocuparea pentru diagnostic precoce al bolilor reumatice, tratament profilactic și curativ al acestora conduc la o mai bună îngrijire a bolnavilor reumatici cu consecințe socio-economice importante.

Când ar trebui să te prezinți la un medic reumatolog?

Cel mai frecvent simptom care determină prezentare la medic este durerea. Aceasta poate să fie acută sau cronică, prezentă doar la mișcare sau și în repaus. Alte simptome ce pot să apară sunt reprezentate de:

  • tumefacții articulare;
  • instabilitate articulară;
  • slăbiciune musculară;
  • parestezii la nivelul mâinilor, picioarelor, chiar și trunchiului etc.

Prima vizită va cuprinde o examinare și o discuție referitoare la simptome, istoric medical, investigații realizate până în prezent etc. O vizită poate dura 30 de minute sau chiar mai multe ore. Este important să te simți confortabil în prezența medicului, să existe o bună relație medic-pacient deoarece bolile reumatice, în anumite situații, presupun vizite repetate.

Medicul reumatolog  va realiza un plan de tratament și diagnostic personalizat. Comunicarea va rămâne activă între medic-pacient pentru urmărirea evoluției stării de sănătate și ajustarea tratamentului dacă este cazul.

Cum se desfășoară o consultație la medicul reumatolog?

Scopul medicului reumatolog este de a căuta indicii cu ajutorul cărora să poată să elimine durerea și să depisteze cauza, astfel încât să poată stabili un diagnostic final sau preliminar, cel mai posibil va avea nevoie și de investigații suplimentare. Ecografia musculosheletală de exemplu, se poate realiza în cabinet în timpul consultației în cele mai multe cazuri, dar și osteodensitometria (așa cum se întâmplă în cadrul clinicii Osteodensys). Însă alte investigații de laborator, genetică, imagistice, necesită vizite diferite în cadrul clinicilor sau spitalelor.

În cabinet, medicul va adresa pacientului întrebări privitoare la:

  • motivele prezentării la consultație;
  • starea fizică actuală (dureri, imposibilitatea de a utiliza în mod uzual o articulație, etc);
  • istoricul medical familial (afecțiuni sau boli existente în familie, boli autoimune, etc);
  • medicamente administrate (este important să i se transmită medicului orice tratament a fost luat până în prezent, indiferent de tipul acestuia);
  • fișele medicale anterioare (rapoartele medicale și rezultatele investigațiilor efectuate până în prezent- analize de sânge, radiografii, osteodensitometrii etc).

De cele mai multe ori, evaluarea pacientului este complexă, multidisciplinară, având în vedere caracterul sistemic, generalizat al celor mai multe afecțiuni reumatologice.

Metode de tratament

Metodele de tratament pentru afecțiunile reumatologice sunt complexe. În cele mai multe cazuri acestea includ:

  • Tratament medicamentos sub atenta supraveghere a medicului reumatolog;
  • Adaptarea la noile recomandări ale medicului reumatolog cu privire la comportamentele de viață cotidiene (alimentație, păstrarea unei greutăți optime, activitatea fizică)
  • Recuperare medicală (sub îndrumarea atentă a specialiștilor și a programelor personalizate recomandate de către aceștia).

blank

Este important să ne adresăm medicului specialist din timp astfel încât să nu ajungem în situații cu diagnostic ireversibil.

În cadrul clinicii, se poate efectua consultația de reumatologie, dar și ecografie musculoscheletală și măsurarea densității minerale osoase prin Examinare REMS.

Pacientul primește recomandările necesare și tratament personalizat din partea medicilor noștri specialiști reumatologi după stabilirea diagnosticului. Verifică tarifele din cadrul clinicii și poți face programare la unul dintre medicii noștri.

Sună acum
Vreau programare