Loading...

Sanatatea Oaselor

Rolul oaselor in organism:

• depoziteaza calciu si alte minerale;
• sustin corpul si permit atasarea musculaturii, pentru locomotie;
•protejeaza organele vitale;
• asigura spatiu pentru maduva osoasa, unde se formeaza celulele sangvine si osoase etc.

Factori importanti pentru mentinerea sanatatii osoase

Un regim alimentar bogat in calciu, magneziu, vitaminele C si D si acizi Omega 3 este esential pentru a mentine in forma buna oasele si articulatiile.

Printre sursele bune de calciu se numara produsele lactate, migdalele, broccoli, varza, sardinele si produsele din soia, cum ar fi tofu. Aceeasi atentie trebuie acordata si vitaminei D, pentru a se putea absorbi calciul. Printre sursele de vitamina D se numara pestele gras sau galbenusul. Soarele contribuie, de asemenea, la producerea de vitamina D. 

Exercitiile fizice pot ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si articulatiilor, insa trebuie facute cu moderatie. 

Specialistii apreciaza ca cele mai bune exercitii fizice pentru sanatatea oaselor sunt exercitiile cu greutati, mersul pe jos, alergarea, urcatul scarilor, dansul, golful, fotbalul, tenisul, aerobicul, gradinaritul, etc. Incercati sa efectuati minimum 30 de minute de exercitii fizice in fiecare zi. 

Cercetatorii sugereaza ca fumatul contribuie la subrezirea oaselor (anumite studii sustin ca fumatul creste cu 50% riscul de osteoporoza in cazul femeilor). De asemenea, mai mult de doua pahare de alcool pe zi interfereaza cu capacitatea organismului de a absorbi calciul.

Odihna suficienta, de 7-8 ore pe noapte, si miscarea, cel putin jumatate de ora de exercitii zilnic, contribuie la sanatatea sistemului osos si a celui articular.

La femei, scaderea masei osoase intervine drastic dupa menopauza, iar la barbati, nivelul scazut de testosteron poate cauza acelasi lucru. O atentie deosebita trebuie sa acorde femeile care au un istoric familial de osteoporoza.

Anumite medicamente utilizate pe termen lung precum corticosteroizii afecteaza structura osoasa. 

Ce este osteoporoza/
osteopenia?

Osteoporoza este definita ca o boala scheletala sistemica ce se caracterizata prin densitate osoasa mica si deteriorare a microarhitecturii tesutului osos cu o crestere consecutiva a fragilitatii osoase si a riscului de fractura. [2]  

In cadrul osului normal co-exista in echilibru un proces de formare osoasa si unul de resorbtie osoasa. Ambele procese fac parte din remodelarea regulată a oaselor, prin care țesutul osos vechi este descompus și refăcut continuu. Ca urmare, scheletul uman este reconstruit o dată la șapte – zece ani. Osteoporoza apare când acest echilibru se strica si predomina resorbţia osoasa. În acest caz, formarea oaselor încetineşte şi distrugerea tesutului osos se accelerează. Osteoporoza afectează în particular corpul vertebral și colul femoral, acestea continand un tip de tesut osos numit trabecular, in care trabeculele osoase se subtiaza determinand o fragilitate osoasa crescuta si un risc de fractura marit.

Hormonii estrogeni și androgeni protejează oasele de pierderi minerale crescute. Însă, odată cu menopauza, nivelul de estrogen la femei scade – ceea ce face ca femeile mai în vârstă să fie mai predispuse la osteoporoză, faţă de bărbații de aceeași vârstă. În circa 95% din cazuri este vorba despre osteoporoză primară. Pe de altă parte, pacienții diabetici sunt afectați în principal de osteoporoză secundară, dezvoltată ca o complicație a altor boli; sunt afectați și pacienții sub tratament cu cortizon sau cei care suferă de hipertiroidism. 

Osteoporoza se instaleaza treptat si fara prea multe simptome evidente, de aceea este diagnosticata, de cele mai multe ori, in stadii avansate, cand apar fracturile.

Epidemiologie

  • Exista peste 200 milioane persoane cu osteoporoza la nivel mondial 
  • Aproximativ 50% dintre cazuri sunt diagnosticate (<25% sunt tratate)
  • 40% din femei si 13% din barbati fac o fractura osteoporotica

Ce este scorul de densitate osoasa?

Scorul de densitate osoasa este un indicator pe baza caruia se defineste osteoporoza/osteopenia. Cu cat scorul este mai mic cu atat osul este mai putin dens. Un scor T intre -1 si -2.5 este clasificat ca si osteopenie iar mai mic de -2.5 este characteristic pentru osteoporoza. 

Estimarea riscului de fractura doar cu DMO are specificitate inalta dar senzitivitate scazuta intrucat fracturi datorate fragilitatii osoase apar la pacienti care nu sunt diagnosticati cu osteoporoza (conform clasificarii OMS bazata pe T-score) dar care au scorul T in intervalul de osteopenia (-1 pana la -2.5) [3–5]