Loading...

TEHNOLOGIA

REMS (Radiofrequency Echographic Multi Spectrometry)

REMS -


Multispectrometrie


ecografica cu


radiofrecventa

R.E.M.S. reprezinta o tehnologie de ultima generatie, o abordare inovatoare in diagnosticul osteoporozei cu ajutorul tehnicii ultrasonice, ce exploateaza toate caracteristicile spectrale ale semnalelor „brute” de radiofrecventa (RF) achizitionate in timpul unei scanari ecografice a vertebrelor si colului femural, pentru a determina statusul arhitecturii interne a osului.

O tehnologie de varf

Regiunile de interes (RI) pentru calculele de diagnostic la nivelul osului investigat sunt identificate in mod automat, atat pe baza criteriilor morfologice, cat si a caracteristicilor spectrale de RF, iar achizitia simultana a mai multor cadre de scanare de RF ofera baza statistica pentru procesarea spectrala ulterioara. Analiza datelor include calculul valorii densitatii osoase si al valorii scorului de fragilitate (SF), pe baza corelatiei dintre spectrele de frecventa ale semnalelor de RF achizitionate si modelele de referinta corespunzatoare ale oaselor „osteoporotice” si respectiv „fragile” rezultand densitatea minerala osoasa (DMO), scorul T, scorul Z si SF.

Investigatia diagnostica

Pentru a efectua investigatia, operatorul trebuie sa vizualizeze prima interfata tinta (de exemplu, suprafata anterioara a corpului vertebrei L1, pentru achizitii lombare, sau colul femural pentru scanari de sold) si sa porneasca achizitia de semnale RF asistata de software. Urmeaza apoi prelucrarea automata a datelor, si generarea raportului medical final. Procesul dureaza aproximativ 2 minute pentru fiecare interfata tinta (vertebre sau col femural)

Operator independent

O alta caracteristica importanta a tehnologiei este automatizarea completa a acesteia, ceea ce reduce la minimum dependenta de experienta operatorului. De altfel, algoritmul implementat identifica in mod automat si elimina achizitiile cu prea mult „zgomot” ecografic, asigurand evaluari diagnostice numai pe seturi de date de RF care ating un anumit prag specific al calitatii. 

Densitatea minerala, osoasa si calitatea osului

Tehnologia REMS ofera doi parametri numerici noi: scorul osos (SO), care se coreleaza in mod direct cu masuratorile DMO (in g/cm²) si in consecinta, cu evaluarile diagnostice DXA (DMO; Scorul T; Scorul Z), si SF, care ofera o estimare independenta a fragilitatii oaselor si a riscului de fractura.

Raportul medical contine toti parametrii pentru diagnosticarea osteoporozei (DMO, SF, Scor T/Z, FRAX, Index masa corporala), fiecare pacient putand fi examinat si diagnosticat in mai putin de 5 minute, asigurand respectarea protocolului diagnostic in conditiile constrangerilor de timp obisnuite in activitatea clinica.

Datorita nivelurilor sale de precizie, combinate cu absenta completa a radiatiilor ionizante si usurinta de utilizare, aceasta metoda este folosita in mod eficient pentru diagnosticarea bolii osteoporotice intr-un stadiu precoce dar si pentru monitorizarea evolutiei DMO si a fragilitatii osoase.