Vitiligo

Informații generale

Vitiligo este o afecțiune autoimună care provoacă pierderea culorii pielii în pete pe orice parte a corpului. Zonele decolorate devin de obicei mai mari cu timpul. Această afecțiune, poate de asemenea afecta părul și interiorul gurii.

În mod normal, culoarea părului și a pielii este determinată de melanină. Vitiligo apare atunci când celulele care produc melanină mor sau încetează să funcționeze. Vitiligo afectează oamenii cu toate tipurile de piele, dar poate fi mai vizibil la persoanele cu piele maro sau neagră. Vitiligo nu este o afecțiune contagioasă și nu pune viața în pericol, însă poate fi generatoare de stres și poate determina o scădere de stimă de sine.

Tratamentul pentru vitiligo poate reda culoarea pielii afectate, dar nu previne pierderea continuă a culorii pielii sau reapariția petelor.

Simptome

Principalele simptome ale afecțiunii de vitiligo includ:

 • Pierderea neregulată a culorii pielii, care de obicei apare pentru prima dată pe mâini, față și zonele din jurul orificiilor corpului și organelor genitale
 • Albirea sau albirea prematură a părului de pe scalp, gene, sprâncene sau barbă
 • Pierderea culorii în țesuturile care căptușesc interiorul gurii și nasului (membrane mucoase)

Vitiligo se poate declanșa la orice vârstă, dar apare de obicei înainte de 30 de ani.

Vitiligo

Programare online  Prin apăsarea butonului Trimite, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) de catre Osteodensys. Pentru mai multe detalii consultați pagina Politica de confidențialitate

  Zonele cele mai afectate de Vitiligo

  În funcție de tipul de vitiligo pe care îl aveți, acesta poate afecta:

  • Aproape toate suprafețele pielii.

  Cu acest tip, numit vitiligo universal, decolorarea afectează aproape toate suprafețele pielii.

  • Multe părți ale corpului.

  Cu acest tip cel mai comun, numit vitiligo generalizat, petele decolorate progresează adesea în mod similar pe părțile corespunzătoare ale corpului (simetric).

  • Doar o parte sau o parte a corpului.

  Acest tip, numit vitiligo segmentar, tinde să apară la o vârstă mai fragedă, progresează timp de un an sau doi, apoi se oprește.

  • Una sau doar câteva zone ale corpului.

  Acest tip se numește vitiligo localizat.

  • Fața și mâinile.

  Cu acest tip, numit vitiligo acrofacial, pielea afectată se află pe față și pe mâini și în jurul deschiderilor corpului, cum ar fi ochii, nasul și urechile.

  Este dificil de prezis evoluția aceastei afecțiuni. Uneori, petele încetează să se formeze fără tratament. În cele mai multe cazuri, pierderea pigmentului se extinde și în cele din urmă implică cea mai mare parte a pielii. Ocazional, pielea își recapătă culoarea.

  Când să vezi un medic

  Consultați-vă medicul specialist dermatolog dacă zonele pielii, părului sau mucoaselor își pierd culoarea. Vitiligo nu are leac, dar tratamentul ar putea opri sau încetini procesul de decolorare și poate aduce o oarecare culoare pielii.

  Cauze

  Vitiligo apare atunci când celulele producătoare de pigment (melanocite) mor sau încetează să producă melanină – pigmentul care dă culoarea pielii, părului și ochilor. Petele de piele implicate devin mai deschise sau albe. Nu este clar exact ce cauzează eșuarea sau moartea acestor celule pigmentare. Poate fi legat de:

  • tulburare a sistemului imunitar (afecțiune autoimună)
  • istoric familial (ereditate)
  • un eveniment declanșator, cum ar fi stresul, arsurile solare severe sau traumatisme ale pielii, cum ar fi contactul cu o substanță chimică

  Complicații

  Persoanele cu vitiligo pot prezenta un risc crescut la:

  • Distresul social sau psihologic
  • Arsuri solare
  • Probleme cu ochii
  • Pierderea auzului

  Tratament

  Prima line de tratament este terapia cu lumina. Mai precis, ceea mai eficienta metoda este terapia tintita cu lumina monocromatica cu lungime de una fixa de 308 nm. Acest tratament este realizat cu un excimer monocromatic.
  Citeste mai mult aici, despre tehnologia folosita in clinica noastra.

  Rezultate inainte si dupa

   
  Vitiligo inainte si dupa 2
  blank

  Medicii nostrii dermatologi:

  blank

  Dr. Lupulescu Adina Mihaela

  Sună acum
  Vreau programare