Vitiligo
Informații generale
Vitiligo este o afecțiune autoimună care provoacă pierderea culorii pielii în pete pe orice parte a corpului. Zonele decolorate devin de obicei mai mari cu timpul. Această afecțiune, poate de asemenea afecta părul și interiorul gurii.
În mod normal, culoarea părului și a pielii este determinată de melanină. Vitiligo apare atunci când celulele care produc melanină mor sau încetează să funcționeze. Vitiligo afectează oamenii cu toate tipurile de piele, dar poate fi mai vizibil la persoanele cu piele maro sau neagră. Vitiligo nu este o afecțiune contagioasă și nu pune viața în pericol, însă poate fi generatoare de stres și poate determina o scădere de stimă de sine.
Tratamentul pentru vitiligo poate reda culoarea pielii afectate, dar nu previne pierderea continuă a culorii pielii sau reapariția petelor.
Simptome
Principalele simptome ale afecțiunii de vitiligo includ:
- Pierderea neregulată a culorii pielii, care de obicei apare pentru prima dată pe mâini, față și zonele din jurul orificiilor corpului și organelor genitale
- Albirea sau albirea prematură a părului de pe scalp, gene, sprâncene sau barbă
- Pierderea culorii în țesuturile care căptușesc interiorul gurii și nasului (membrane mucoase)
Vitiligo se poate declanșa la orice vârstă, dar apare de obicei înainte de 30 de ani.

Programare online
Zonele cele mai afectate de Vitiligo
În funcție de tipul de vitiligo pe care îl aveți, acesta poate afecta:
- Aproape toate suprafețele pielii.
Cu acest tip, numit vitiligo universal, decolorarea afectează aproape toate suprafețele pielii.
- Multe părți ale corpului.
Cu acest tip cel mai comun, numit vitiligo generalizat, petele decolorate progresează adesea în mod similar pe părțile corespunzătoare ale corpului (simetric).
- Doar o parte sau o parte a corpului.
Acest tip, numit vitiligo segmentar, tinde să apară la o vârstă mai fragedă, progresează timp de un an sau doi, apoi se oprește.
- Una sau doar câteva zone ale corpului.
Acest tip se numește vitiligo localizat.
- Fața și mâinile.
Cu acest tip, numit vitiligo acrofacial, pielea afectată se află pe față și pe mâini și în jurul deschiderilor corpului, cum ar fi ochii, nasul și urechile.
Este dificil de prezis evoluția aceastei afecțiuni. Uneori, petele încetează să se formeze fără tratament. În cele mai multe cazuri, pierderea pigmentului se extinde și în cele din urmă implică cea mai mare parte a pielii. Ocazional, pielea își recapătă culoarea.
Când să vezi un medic
Consultați-vă medicul specialist dermatolog dacă zonele pielii, părului sau mucoaselor își pierd culoarea. Vitiligo nu are leac, dar tratamentul ar putea opri sau încetini procesul de decolorare și poate aduce o oarecare culoare pielii.
Cauze
Vitiligo apare atunci când celulele producătoare de pigment (melanocite) mor sau încetează să producă melanină – pigmentul care dă culoarea pielii, părului și ochilor. Petele de piele implicate devin mai deschise sau albe. Nu este clar exact ce cauzează eșuarea sau moartea acestor celule pigmentare. Poate fi legat de:
- tulburare a sistemului imunitar (afecțiune autoimună)
- istoric familial (ereditate)
- un eveniment declanșator, cum ar fi stresul, arsurile solare severe sau traumatisme ale pielii, cum ar fi contactul cu o substanță chimică
Complicații
Persoanele cu vitiligo pot prezenta un risc crescut la:
- Distresul social sau psihologic
- Arsuri solare
- Probleme cu ochii
- Pierderea auzului
Tratament
Citeste mai mult aici, despre tehnologia folosita in clinica noastra.
Rezultate inainte si dupa


Medicii nostrii dermatologi:

Dr. Lupulescu Adina Mihaela