Vitiligo
Vitiligo este o afecțiune cronică a pielii caracterizată prin apariția de pete albe sau decolorate pe suprafața pielii. Aceasta apare atunci când celulele responsabile de producerea melaninei, pigmentul care dă culoare pielii, sunt distruse. Poate afecta orice zonă a pielii, dar apare cel mai frecvent pe față, mâini, brațe, picioare și pe zona genitală.
Vitiligo nu este o afecțiune contagioasă și nu provoacă durere sau disconfort fizic, dar poate avea un impact psihologic semnificativ. Această afecțiune impactează persoane de orice rasă și de orice vârstă, iar la nivel mondial este afectată în jur de 0.5 pana la 2% din populatie.
Află mai departe care sunt principalele simptome ale vitiligo, cele mai afectate zone ale corpului cât și opțiunile de tratament existente.

Simptome
Simptomele acestei afecțiuni se identifică prin pierderea de culoare sau pigment pe anumite zone ale pielii. Aceste zone apar albe sau decolorate și pot fi rotunde sau în forme neregulate. Alte simptome pot include:
Pierderea pigmentului din par sau gene, care poate duce la aparitia unor zone albe sau decolorate.
Sensibilitate la soare și arsuri solare, deoarece pielea decolorată nu poate produce suficientă melanină (pigmentul) pentru a se proteja împotriva radiațiilor UV.
Probleme cu starea de spirit, inclusiv depresie sau anxietate, deoarece vitiligo poate avea un impact negativ asupra aspectului fizic si poate fi stigmatizant.
Pigmentare inegală sau neregulată pe diferite zone ale pielii.

Programare online
Zonele cele mai afectate de Vitiligo
- Aproape toate suprafețele pielii. Acest tip se numeste vitiligo universal, iar decolorarea afectează aproape toate suprafețele pielii.
- Vitiligo generalizat, atunci când petele decolorate progresează adesea în mod similar pe părțile corespunzătoare ale corpului (simetric).
- Vitiligo segmentar, tinde să apară la o vârstă mai fragedă, progresează timp de un an sau doi, apoi se oprește.
- Vitiligo localizat este tipul afecțiunii care se manifestă doar pe câteva zone ale corpului.
- Vitiligo acrofacial, pielea afectată se află pe față și pe mâini și în jurul deschiderilor corpului, cum ar fi ochii, nasul și urechile.

Cauze
Cauzele exacte ale acestei boli sunt încă necunoscute, dar există mai multe teorii despre mecanismul care stă la baza apariției acestei afecțiuni. Unele dintre acestea includ:
Afecțiuni autoimune: Vitiligo poate fi cauzat de o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă celulele care produc melanina (pigmentul) din piele.
Disfuncția melanocitelor: Vitiligo poate fi rezultatul unei disfuncții a melanocitelor, celulele din piele responsabile de producerea melaninei.
Stresul poate fi un factor în declanșarea sau agravarea simptomelor vitiligo.
Moștenire genetică: Studiile au aratat că există un risc mai mare de a dezvolta vitiligo daca un membru al familiei a avut această afecțiune.
Leziuni ale pielii sau traumatisme: Unele cazuri de vitiligo au fost asociate cu leziuni ale pielii sau traumatisme, precum arsuri sau taieturi.
Deși cauzele exacte ale bolii nu sunt cunoscute, există tratamente disponibile care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la atenuarea aspectului decolorat al pielii. Este important să se discute cu un medic dermatolog pentru a determina cauzele și pentru a se alege tratamentul adecvat fiecărui pacient.
Tratamentul inovator cu Exciplex
Exciplex este un excimer care emite lumina monocromatică utilizată în tratarea bolilor autoimune de piele, inclusiv vitiligo. Acest tratament se bazează pe administrarea unor doze de lumină monocromatică la 308 nm care contribuie la stimularea producției de melanină, pigmentul care dă culoare pielii.
Dispozitivul tip excimer, poate fi folosit în mod eficient în tratarea vitiligo atât la nivelul feței, cât și al altor zone ale corpului. Fototerapia poate fi administrată în condiții de siguranță pacienților de toate vârstele, inclusiv copii și persoane în vârstă.
Tratamentul cu Exciplex este realizat într-un mediu confortabil și non-invaziv, în cabinetul medicului dermatolog. Terapia constă în expunerea zonei afectate la lumina Exciplex, în 2-3 ședințe pe săptămână pe o durată de aproximativ 3 luni.


Rezultatele tratamentului cu Exciplex pot fi observate în câteva săptămâni, în funcție de gravitatea cazului. Experiența clinică indică faptul că petele noi de vitiligo reacționează cel mai repede la terapie, observandu-se rezultate după doar câteva ședinte. În unele cazuri, pot fi necesare mai multe ședințe pentru a obține rezultatele dorite.
Exciplex este un tratament sigur și eficient pentru vitiligo, care nu are efecte secundare și poate fi combinat cu alte tratamente, precum creme sau unguente, ședințe de laser CO2 sau dermapen (microneedling) pentru a maximiza efectul terapiei.
În concluzie, Exciplex poate fi o opțiune bună pentru pacienții cu vitiligo care doresc să-și recapete culoarea naturală a pielii. Este important să se discute cu medicul dermatolog pentru a se determina dacă fototerapia cu Exciplex este tratamentul adecvat și pentru a se efectua un plan de tratament personalizat.
Citeste mai mult aici, despre fototerapia cu exciplex pentru vitiligo și alte afecțiuni autoimune efectuată în clinica noastră.
Rezultate înainte și după fototerapia cu exciplex








Vizualizați mai multe rezultate ale fototerapiei exciplex la pacientii cu vitiligo aici.