Ecografia musculoscheletala

ecografie-genunchi

Ecografia Musculoscheletala si de Tesuturi Moi

Este una din cele mai utilizate metode imagistice fiind adesea indispensabila in reumatologie. Este o metodă de examinare imagistica precisa, neinvaziva, fara efecte secundare, nedureroasa si se poate repeta de cate ori este nevoie. Ecografia musculoscheletala ofera imagini ale articulatiilor si tesuturilor moi.

Zonele investigate prin ecografie sunt: 1)articulatiile periferice: umeri, coate, maini, genunchi, solduri, glezne, picioare si 2) structurile inconjuratoare cum sunt muschii, ligamentele, tendoanele, nervii. 

Ecografia musculoscheletală este utilă pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor reumatice (cum ar fi: poliartrita reumatoidă, artritele microcristaline (guta) și boala artrozica) dar si in patologia post-traumatica (se pot evidenția leziunile musculare în contuzii,  rupturile musculare sau musculo-tendinoase, hematoame intramusculare – se poate stabili intinderea lor si se poate urmări procesul de vindecare).

De asemenea, sub ghidaj ecografic se pot efectua manevre diagnostice sau terapeutice cum ar fi: puncţia biopsica, biopsia formaţiunilor tumorale solide, ghidaj pentru injectarea unor tratamente intraarticulare sau musculare.

Explorarea se face cu aparate de ultima generatie, dotate cu sonde liniare de diverse frecvente ce vizualizeaza detaliile fine ale structurilor examinate, precum si vascularizatia.