Loading...

Ecografia musculoscheletala

ecografie-genunchi

Ecografia Musculoscheletala si de Tesuturi Moi

Este o metodă de examinare imagistică precisa, neinvaziva, fara efecte secundare, nedureroasa si se poate repeta de cate ori este nevoie. Ecografia musculoscheletala sau a aparatului locomotor ofera imagini ale articulatiilor si tesuturilor moi. Este una din cele mai utilizate metode imagistice, cu utilitate in multiple specialitati, fiind adesea indispensabila in reumatologie.

Zonele investigate sunt: 1) articulatiile periferice: umeri, coate, maini, genunchi, solduri, glezne, picioare si 2) structurile inconjuratoare cum sunt muschii, ligamentele, tendoanele, nervii. 

Ecografia musculoscheletală este utilă pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor reumatice cum ar fi: poliartrita reumatoidă, sclerodermia, polimiozita și dermatomiozita, sindromul Sjogren (pentru glandele salivare), spondilartropatiile seronegative, artritele microcristaline (guta) și boala artrozică.

Patologia post-traumatica este un alt domeniu in care ecografia musculoscheletala aduce informatii valoroase. Se pot evidenția leziunile musculare în contuzii,  rupturile musculare sau musculo-tendinoase, hematoame intramusculare – se poate stabili intinderea lor si se poate urmări procesul de vindecare.

De asemenea, sub ghidaj ecografic se pot efectua manevre diagnostice sau terapeutice cum ar fi: puncţia biopsica, biopsia formaţiunilor tumorale solide, aspirarea unor colecţii musculare, subcutanate sau articulare, plasarea unui cateter de drenaj percutan, ghidaj pentru injectarea unor tratamente intraarticulare sau musculare.

Explorarea se face cu aparate de ultima generatie, dotate cu sonde liniare de diverse frecvente ce vizualizeaza detaliile fine ale structurilor examinate, precum si vascularizatia.