Ecografia musculoscheletala

Ecografie musculoscheletala

Cuprins

Ce este ecografia musculoscheletala?

Până în prezent, ecografia musculoscheletală este una dintre cele mai utilizate metode imagistice, fiind adesea indispensabilă în reumatologie.

De asmenea, este o metodă de examinare precisă, neinvazivă, fără efecte secundare, nedureroasă și se poate repeta ori de câte ori este nevoie. Ecografia musculoscheletală oferă imagini ale articulațiilor și țesuturilor moi, medicii reumatologi specialiști fiind cei care o realizeaza în cadrul clinicii Osteodensys

Zonele investigate prin acest tip de ecografie în cadrul clinicii sunt următoarele:

  • articulațiile periferice: umeri, coate, mâini, genunchi, șolduri, glezne, picioare și
  • structurile înconjurătoare cum sunt ligamentele, tendoanele, nervii.

Ecografia musculoscheletală este utilă pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor reumatice cum ar fi: poliartrita reumatoidă, artritele microcristaline (guta) și boala artrozică, dar și în patologia post-traumatică.

ecografie musculoscheletala

Cand este recomandata ecografia musculoschelatala?

Ecografia musculoscheletală este un test neinvaziv, fără niciun risc pentru pacient, care îi oferă medicului una dintre cele mai bune modalități de a vizualiza problema și de a crea o soluție pentru aceasta. 

De exemplu ecografia permite detectarea precoce a artritei, astfel încât se pot lua măsuri din timp pentru a încetini progresia bolii.

blank

De asemenea, sub ghidaj ecografic se pot efectua manevre diagnostice sau terapeutice cum ar fi: puncția biopsică, biopsia formațiunilor tumorale solide, ghidaj pentru injectarea unor tratamente intraarticulare sau musculare.

Ecografia permite medicului să capteze ușor o imagine din mai multe vizualizari și unghiuri. De exemplu, dacă există o durere de umăr, aceasta poate fi evaluată în mișcare prin intermediul ecografiei musculoscheletale, iar medicul poate vedea ce se întâmplă cu articulația în acel moment. Cu alte forme de imagistica, trebuie să rămâi nemiscat pentru ca imaginea să fie clară, de exemplu în investigația imagistică de Rezonanță Magnetică (RMN).

De obicei, medicul va recomanda mai multe teste care se completează reciproc. De exemplu, pentru o leziune puteți face atât o ecografie musculoscheletală, cât și o radiografie sau  o examinare RMN.

Pregatirea pacientului pentru o ecografie musculoscheletala

Din fericire, acesta va fi un proces rapid, simplu și fără durere. Nu este necesară o pregătire specială, dar va trebui să îndepărtați piesele vestimentare sau accesoriile din zonele investigate .

Câteva sfaturi utile înainte de a se efectua ecografia musculoscheletală:

  • Purtați îmbrăcăminte și încălțăminte ușor de dat jos.
  • Lăsați bijuteriile acasă, dacă este posibil.
  • Planificați să fiți acolo pentru aproximativ o oră. În timp ce procedura cu ultrasunete este destul de rapidă, vi se poate cere să rămâneți în timp ce imaginile sunt interpretate.

Interpretarea rezultatelor ecografiei

Ecografia musculoscheletală se efectuează de obicei fie de către medicii imagiști, fie de către medicii reumatologi care dețin competență în ecografie musculoscheletală. Rezultatele sunt interpretate, discutate, explicate și se stabilește un plan terapeutic de urmat dacă nu mai sunt necesare investigații suplimentare.
Medicii reumatologi, dacă este nevoie, au competența și experiența necesare, pot administra injectii terapeutice, inflitrații intra-articulare sub îndrumarea cu ultrasunete, îmbunătățind eficacitatea tratamentului recomandat, ducând totodată la scăderea durerii și la rezultate mai bune pentru pacient.

Care sunt avantajele ecografiei musculoscheletale

 Există avantaje majore în efectuarea ecografiei musculoscheletale. Printre cele mai importante se regăsesc:

  1. Nu există contraindicații pentru ecografie. Chiar și pacienții cu implanturi metalice sau implanturi cardiace pot face examinarea (care nu este posibila cu RMN). Examinările cu ultrasunete, precum ecografia, sunt efectuate cu pacientul într-o poziție mai confortabilă.
  2. Permite examinarea dinamică în timp real a pacientului – Imagistica statică poate să nu surprindă țesuturi și structuri în mișcare, când pot apărea dureri și disfuncții. În timpul unei examinări cu ultrasunete, pacientul poate efectua mișcări dinamice care provoacă starile de discomfort sau durere, iar medicii pot observa în timp real modul în care structurile răspund. Examinările dinamice pot arăta schimbări în condiții cum ar fi impingement-ul umărului care nu ar apărea pe un RMN static.
ecografie musculoscheletala

3. Facilitează comparația bilaterală rapidă. Medicii care efectuează examinari cu ultrasunete de obicei evaluează bilateral (ambele coate, ambii genunchii etc) pentru a detecta asimetriile și pentru a evalua dacă patologia exista sau dacă se reduce pur și simplu la variabilitatea anatomică.

4. Ultrasunetele, ecografiile sunt disponibile pe scară largă, ușor de utilizat și mai puțin costisitoare decât alte metode imagistice, total neinvazive și neiradiante.

Care sunt limitele ecografiei musculoscheletale

Există și unele limite ale acestei investigatii prin ultrasunete, caz în care pot fi necesare și alte metode imagistice de diagnostic (radiografie convențională, CT, IRM):

  • nu pot fi diagnosticate cu acuratețe leziunile osoase (ultrasunetele nu pătrund dincolo de os)
  • anumite structuri din articulația genunchiului nu pot fi vizualizate cu precizie: meniscul în întregime, ligamentele încrucișate
  • în cazul articulației șoldului, aceasta fiind situată profund, nu este posibilă examinarea sa în totalitate
  • în cazul tumorilor, este necesară completarea investigațiilor prin CT/IRM.

Diagnostic si tratament

Explorarea se face cu echipamente medicale de ultimă generație, dotate cu sonde liniare de diverse frecvențe ce vizualizează detaliile fine ale structurilor examinate, precum și vascularizația.

“In afectările periarticulare se poate recomanda tratament medicamentos – antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), corticoterapie locală (diprofos injectat sub acromion) în infiltrații ghidate ecografic, anestezice aplicate local (intra- sau periarticular sau în puncte dureroase).

ecoggrafie musculoscheletala

Fiziotrapie: termoterapie, crioterapie, electroterapie analgetică și decontracturantă (curenți diadinamici, interferențiali, curent galvanic etc), ultrasonoforeza, laser.

Kinetoterapia este cea mai importantă deoarece recuperarea funcționalității segmentului afectat este esențială în combaterea recurenței.

Tratamentul chirurgical se adresează pacienților tineri. La vârstnici tratamentul este de tip conservator.” Conf. Univ. Dr. Gilda Mologhianu, Medic Primar Recuperare Medicala

În cadrul clinicii Osteodensys, pacienții pot beneficia de efectuarea ecografiilor musculoscheletale de către unul dintre medicii noștri specialiști reumatologi. De asemenea, se poate efectua anamneza pacientului prin consultație reumatologică, examinarea densității minerale osoase prin Tehnologia REMS. Ulterior, pacientul primește recomandările necesare și tratament personalizat după stabilirea diagnosticului.

Verifică tarifele din cadrul clinicii și poți face programare la unul dintre medicii noștri specialiști reumatologi.

Sună acum
Vreau programare