TEHNOLOGIA REMS

Radiofrequency Echographic Multi Spectrometry

REMS

Tehnologia REMS (Radiofrequency Echo-graphic Multi Spectrometry) sau Multi Spectrometria Ecografică cu Radiofrecvență este o soluție diagnostică de ultimă generație și prima metodă de diagnostic fără radiație. Această tehnologie revoluționară folosește radiofrecvența (ultrasunete) pentru determinarea densității și fragilității osoase în vederea stabilirii diagnosticului de osteoporoză sau detectării stadiului premergator acesteia, respectiv osteopenia.

Raportul medical conține toți parametrii pentru diagnostic (densitate osoasă-DMO, scor de fragilitate-SF, Scor T/Z, FRAX, Index masă corporală, Grăsime corporală, Metabolism bazal), durata examinării fiind de aproximativ 10 minute. Prin combinarea Scorului T și a Scorului de Fragilitate se poate estima de asemenea riscul de fractură în următorii 5 ani.

Precizia (de 5 ori mai mare decât DEXA), rapiditatea și siguranța examinării fac din aceasta un instrument extrem de valoros atât pentru diagnosticul osteoporozei, cât și pentru monitorizarea densității osoase în scopul prevenției sau încetinirii evoluției acestei boli, dar și monitorizării eficienței tratamentelor specifice.

REMS este utilizată deja în peste 40 țări (inclusiv SUA, Japonia și Australia) iar pentru anumite categorii speciale (ex. femei gravide) reprezintă singura metodă de a determina densitatea și fragilitatea osoasă.

clinica-osteodensys7
blank

O tehnologie de vârf

Regiunile de interes (RI) pentru calculele de diagnostic la nivelul osului investigat sunt identificate în mod automat, atât pe baza criteriilor morfologice, cât și a caracteristicilor spectrale de radiofrecvență (RF), iar achiziția simultană a mai multor cadre de scanare de RF oferă baza statistică pentru procesarea spectrală ulterioară. Analiza datelor include calculul valorii densității osoase și al valorii scorului de fragilitate (SF), pe baza corelației dintre spectrele de frecvență ale semnalelor de RF achiziționate și modelele de referință corespunzătoare ale oaselor „osteoporotice” și respectiv „fragile” rezultând densitatea minerală osoasă (DMO), scorul T, scorul Z și SF.

Modalitate de efectuare

Pentru a efectua investigația, operatorul trebuie să vizualizeze prima interfața țintă (de exemplu, suprafața anterioară a corpului vertebrei L1, pentru achiziții lombare, sau colul femural pentru scanări de șold) și să pornească achiziția de semnale RF asistată de software. Urmează apoi prelucrarea automată a datelor și generarea raportului medical final. Procesul durează aproximativ 2 minute pentru fiecare interfață țintă (vertebre sau col femural).

despre-tehnologia-rems
blank

Operator independent

O altă caracteristică importantă a tehnologiei este automatizarea completă a acesteia. Acest lucru reduce la minimum dependența de experiență a operatorului. De altfel, algoritmul implementat identifică în mod automat și elimină achizițiile cu prea mult „zgomot” ecografic, asigurând evaluări diagnostice numai pe seturi de date de RF care ating un anumit prag specific al calității. 

Densitatea minerală osoasă și calitatea osului

Tehnologia REMS oferă doi parametrii numerici noi:
  • scorul osos (SO) care se corelează în mod direct cu măsuratorile DMO (în g/cm²) și în consecință cu evaluările diagnostice DXA (DMO; Scorul T; Scorul Z)
  • scorul de fragilitate (SF) care oferă o estimare independentă a fragilității oaselor și a riscului de fractură.

Raportul medical conține toți parametrii pentru diagnosticarea osteoporozei (DMO, SF, Scor T/Z, FRAX, Index masă corporală), fiecare pacient putând fi examinat și diagnosticat în aproximativ 10  minute, asigurând respectarea protocolului de diagnostic în condițiile constrângerilor de timp obișnuite în activitatea clinică.

Datorită nivelurilor sale de precizie, combinate cu absența completă a radiațiilor ionizante și ușurința de utilizare, aceasta metodă este folosită în mod eficient pentru diagnosticarea bolii osteoporotice într-un stadiu precoce dar și pentru monitorizarea evoluției DMO și a fragilității osoase.

Sună acum
Vreau programare